tisdag 30 juni 2009

Sömnig Björklund höll tal

Regeringens ordningsman höll tal i går kväll. Det var naturligtvis mycket skola i talet. Däremot var det mindre av temat väga, mäta än vad det brukar vara. En annan positiv ingrediens var entreprenörskap. Här verkar folkpartiet vilja ta upp kampen med centerpartiet.

Slutintrycket av anförandet var att Jan Björklund var trött. 
Kanske spelar det roll att EU valet alldeles nyss är avslutat. Åsiktströtthet existerar nog både hos åhörare och talskrivare på årets Almedalen. 

Det känns som om Almedalsveckan år 2009 blir mer av en mässa kring kompetensutveckling. Detta kombineras med att intresseorganisationer, lobbyister, opinionbildare och politiker minglar med varandra. Som en ledande mediaman sa: "jag är här för att få ett ansikte på dem jag kommer att skriva om under året".

Programmet hade många spännande seminarier. Att sedan arrangörerna inte förmår ge programmet en struktur som gör det enkelt och översiktligt är synd. Det borde inte vara ett problem. Om man jämför Almedalsveckans program med Bok och Biblioteksmässans så ser man skillnaden i kvalitet.

Andra bloggar: Almedalsblogg, Makthavare,

måndag 29 juni 2009

Ett avslaget Almedalen

Årets Almedalsvecka kan liknas vid en stor gäspning. 
Den svikt som fanns i steget förra året har försvunnit. Det är mycket arrangemang, men lite energi.

Lars Ohly överraskade ingen i går. Han sa att det gäller att staten börjar aktivera sig som ägare i bankerna. De ska inte går växa över en viss nivå utan statens tillstånd. Det känns som  om denne man vädrar morgonluft. Han tar för sig personligen. Frågan är hur många väljare herr Ohly lockar med detta  budskap. Tendensen verkar vara att vänsterpartiet går från att vara ett 7 procentsparti till att balansera på 4 procentsspärren.

Hälsofrågorna är stora i Almedalen i år igen.

En av de nya trenderna är branscher kommunicerar miljöfrågor omsatta i praktisk handling. Ett exempel på detta är rederierna, som trots en tuff marknad vill visa sig som ett miljömässigt ansvarigt transportalternativ. Det känns som en kvalitetsökning att miljöfrågorna går från slogans till praktiska handlingar.

Fortfarande undrar man dock var energin är

söndag 28 juni 2009

Nu börjar det i Almedalen

Då har jag anlänt till Wisby och årets Almedalsvecka. Förhandssnacket rör sig mest om veckan blivit för stor. 
Några politiska partier är oroliga för att deras budskap inte når fram. Man hör viskningar om reglering. 

Den stora skillnaden hittills är att vädret är skönt. Det var länge sedan Almedalsveckan inleddes med fint väder.

I Värmdö sitter folkpartiets ordförande därstädes Fredrik Sneijbjerg och muttrar. Han undrar om det är någon som bryr sig om Almedalsveckan. Det kan vara så att ingen gör det. 
Det spelar faktiskt ingen roll. TV, radio, tidningar och bloggare är här. Nyheterna på det inrikespolitiska området kommer härifrån. 
Rubrikerna i svensk politik skapas i Wisby denna vecka. 

Förste man ut i kväll är Lars Ohly.

lördag 27 juni 2009

Integritet i Almedalen: Dags för avgiftning av storebror?

Förväntningarna är stora på vad som kommer att sägas i talen under Almedalsveckan. 

En av dem som formulerar sådana är P J Anders Linder, länk. Han är konsekvent i sin kamp för att storebror ska kuvas. Det är bra att Svenskan har en skribent som i varje läge står upp mot de oönskade konsekvenserna av den allt större staten. Han gör inte skillnad på vem som säger något. Linder ser till innehållet i det som sägs.

Under det senaste året har storebror fått anabola steroider. Den som skrivit ut medicinerna är Alliansregeringen framförallt manifesterad av Mikael Odenberg, Sten Tolgfors och Beatrice Ask. Den som utvecklat preparatet är framförallt Thomas Bodström.

Det vore som Linder skriver bra om Alliansens företrädare läste vad de konservativas ledare David Cameron säger om övervakningsstaten. Där finns ett recept till en valseger för Alliansen.

I morgon kväll får vi se om det sk liberala partiet, folkpartiet liberalerna står upp för liberala värden. Kommer vi se en Björklund som förkunnar att storebror ska på avgiftning? 
Kommer folkpartiledaren att tala om ett förstärkt integritetsskydd, frihet på nätet och modern upphovsrätt? 
Då är han i sanning en liberal. 
Tiger han så ser vi det nya folkpartiet. Det blir ett parti som vill genomföra socialistisk integritetspolitik. Jag tror väljarna kommer att straffa ett sådant nytt folkparti.

Det duger inte att tiga och hoppas att dessa frågor kommer att försvinna. Dessa frågor representerar livsstilen på nätet. Livsstilsfrågorna försvinner inte. De är alltid närvarande. 

Andra media: SvD, DN, DN,

Nu är det bara timmar kvar till Almedalsveckan bryter ut

Almedalsveckan närmar sig. Vissa talar om drygt 1.000 seminarer i år. 
DN talar om cirka 800, jämfört med 662 förra året, länk

Det kommer att minglas precis som förra året. Dagens Nyheter skriver om några av dem som kommer till veckan, länk. Politikerbloggen kommer att bevaka våra politiska junkies skriver Daniel Alsén, länk. Niklas Svensson från samma blogg kommer att fokusera på skvallret, länk

Jag kan tycka att det är lite välgörande att några börjar betrakta Almedalsveckan med lite distans. Trots allt är detta mycket av åsikternas Kiviks marknad. Då kan man faktiskt också utforska det burleska och roliga. 

Inför årets vecka kommer det kritik mot arrangemanget om än i ett homoristiskt paket, länk.
En orsak kan vara att arrangemanget har svällt över alla breddar. Det finns anledningen att börja ställa sig frågan om formatet är riktigt. Själv börjar jag undra. 
Det kan vara så att arrangemanget börja svikta under sin egen tyngd. 

Bland dem som inte kommer att vara med återfinns Henrik Alexandersson, bloggvärldens nestor. Han säger själv att det går lika bra att bevaka arrangemanget på distans. Han verkar i stället fokusera på en ny roll som medhjälpare åt Piratpartiet i EU parlamentet, länk.

Två andra som inte kommer är Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm och Bertil Österberg som är Jan Björklunds närmaste man och statssekreterare. Det ryktas om att de var mera intresserade av semester. 

Det är flera tongivande opinionsbildare  som signalerar att de inte kommer till Almedalen i år. Det kan vara lika intressant att se vilka dessa är, som att bevaka de som kommer.
 
Almedalsbloggen finns inte längre som namn utan heter numera makthavare.se, länk
Fokuset är bredare. Ska bli spännande att se om det nya formatet fungerar. Lite funderasam är jag inför det.

En tidning som är som mest aktuell i hela Sverige under denna vecka är självklart Gotlands Allehanda, länk. Deras löpsedlar i Visby centrum markerar att det lokala är lika viktigt som världspolitiken. Det är en viktigt väckarklocka.

Jag tror att årets Almedalsvecka blir ett viktigt avstamp för 2010 års valrörelse. Piratpartisterna är i publiken och debatterar från ett oursiderperspektiv. 

De etablerade partierna kan i efterhand säga att de var här vi visade att integritetsfrågorna är i fokus eller konstatera att vi inte tog integritetsfrågorna på allvar. Därför förlorade vi valet.

Kristdemokraternas filmotståndarkramning kan om den inte ändras här i Almedalen bli ett hot mot partiet som ett riksdagsparti. 

Centern visar här att man är beredd att reformera upphovsrätten. Det krävs tydliga signaler från Maud Olofsson om hur det ska gå till.

I Almedalen återfinns i år precis som tidigare MÅRTENSSON. 

Andra media: DN,

Internet: samhället vill ge en trygghet som kväver

Vad behöver samhället ge mer till sina medborgare?
-Är det frihet eller trygghet?

Thomas Gür menar att Alliansregeringen satsar mer på trygghetsfrågor än frihetsfrågor, länk.
Gür verkar mena att att ökad trygghet var ett verkligt och stort behov för 100 år sedan. 
I dag är frihetsbehovet större. 

För hundra år sedan skrev Lubbe Nordström: Lortsverige. Den boken var ett bland många vittnesbörd  som gav insikten om att mer trygghet behövdes i den mångfasetterade otryggheten.  

Georg Orwell eller Eric Arthur Blair som han egentligen hette gav ut boken 1984 år 1949.
Det var ett vittnesbörd bland många om hur samhällets trygghetssträvanden kunde skapa en trygghet som kväver. Orwells bok var skriven i kontexten av det diktatoriskt styrda Sovjetunionen. 

Det är lätt för många att mena att friheten har blivit större bara för att muren föll. Givetvis har förutsättningarna blivit bättre samhället. Tyvärr har de inbillade eller verkliga hoten mot tryggheten blivit ett magnifikt redskap för samhället att undanhålla medborgarna från den frihet man önskar, även om muren föll. Låt oss kallade det frihet från övervakning i ett brett perspektiv. 
Sovjetunionen finns inte längre kvar som hot, men terrorister och andra nationer gör det. De hoten upplevs inte så starka att det finns legitimitet för kraftiga frihetsinskränkningar. Samhällets behov av att säkerställa skatteintäkter gör det heller inte. När en tydlig misstänkt kan utkristalliseras är medborgarna med på övervakning och lagföring, men inte en slentrianövervakning av alla.

I och med internets starka utveckling har vi fått en parallell till murens fall. Det visar sig att internet inte med automatik ger frihet. Det ger bara förutsättningar för frihet.
Samhällsanalysen hos de politiska partierna verkar sakna insikten om att frihetslängtan är lika stark hos dagens medborgare som behovet av trygghet var hos Lubbe Nordström. 

Hans samhällsanalys la grunden för ett långt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Frågan är bara vilket parti som formulerar lösningarna för att tillgodose frihetslängtan.
Hittills har vare sig socialdemokraterna eller Alliansregeringen gjort det.
Frihetspartier behövs in Sverige, medborgarna söker dem. 

torsdag 25 juni 2009

Äldre med psykiska problem åldersdiskrimineras

Vad händer med de gamla och äldre under sommaren?
SvD beskriver i en artikel hur de gamla och äldre hanteras av samhället, länk.
Att bli 65 år innebär för många äldre med psykiska problem att man mister sitt boendestöd och förlorar rätten till ett sammanhang, som att få gå till en dagverksamhet.
För många innebär det att både mening och möjligheter till ett värdigt liv försvinner.
Det borde inte vara en "naturlig" konsekvens av att fylla 65 år.
Detta är en ganska ruskig form av åldersdiskriminering som inte borde få förekomma.

Några tidigare inlägg från mig om åldersdiskriminering: länk, länk, länk

CUF ryter, hoppas centern lyssnar

I en artikel på newsmill skärper CUFs förbundsstyrelse tonen. Med kraft hävdar man att centern måste återvinna integritetsfrågorna, länk. Jag håller med till 100%.

Om inte centern gör det nu är risken stor för ett nytt valfiasko 2010.
Det krävs dessutom att CUFare som kan och har förmågan att driva upphovsrätts- och integritetsfrågorna sätts högt upp på riksdagsvalslistorna. 
Stockholms läns centerdistrikt borde funderar på om inte Magnus Andersson borde stå på valbar plats på den listan av den anledningen. 

Nu börjar Almedalsveckan om några dagar. Det vore på sin plats om Maud Olofsson gjorde en rejäl markering i sitt tal. Integritet och upphovsrätt måste finnas med i talet. Dessutom måste hon markera att centerpartiet förstår internet och inte bara gissar om det.
Vi talar om en livsstil. Det måste Maud Olofsson markera att hon förstår i talet

The Pirate Bay rättegången: inte jävig, men djävligt

Det är svårt att veta när man är jävig. Däremot är det lätt att veta när något är för djävligt.
Det är slutsatsen när jag förstår att hovrätten inte anser att domaren i the Pirate Bay rättegången inte varit jävig. Det tycker jag är för djävligt.

Upphovsrätt: storebror har käkat anabola

Oscar Swartz reflekterar kring fallet med mannen som blev åtalsanmäld för att han länkade till en ishockeymatch vars rättigheter ägdes av canal plus, länk.
Frågan har åtminstone två aspekter, 
den ena är den tekniska och 
den andra är hur åtalet stämmer överens med människors rättsmedvetande.

Vad gäller den tekniska sidan har Kjellberg och Opassande rätt ut de frågorna. Följdfrågan är hur mycket kunskap måste man som enskild ha när man vistas på internet? 
Såsom detta rättsfall gestaltar sig verkar det krävas ganska stor teknisk kunskap för att veta om man begåt ett brott eller ej. Om lagstiftningen och lagföringen blir så komplicerad att förstå vad gäller om ett enkelt, vardagligt handgrepp är brottsligt eller ej har vi nått en farlig punkt. 

Lagstiftaren ställer i princip krav på alla medborgare att de ska kunna hela lagen. 
Självklart kan ingen hela lagen. Huvuddragen är lätta att förstå. Förr var det i de flesta fall enkelt för en medborgare att veta om det han eller hon gjorde var brottsligt. 

Nu verkar det som om denna översiktlighet försvinner. Effekten att det krävs att varje medborgare har en advokat med sig under dygnets alla timmar. 
Då görs den fattige till brottsling och den rike till den laglydige. 

Ett sådant samhälle förlorar fort i legitimitet. Denna utveckling måste uppmärksammas av lagstiftarna. Ett liv utan en advokat närvarande under dygnets alla timmar är en mänsklig rättighet. Ett samhälle som kräver detta är värre än Georg Orwells 1984. 
Storebror verkar ha käkat anabola steroider. Det måste var förbjudet för honom också.

Nästa perspektiv är hur brottsligt människor upplever länkning? 
De flesta har sannolikt ännu mindre förståelse för att detta är brottsligt än vad man har för fildelning. Redan fildelningen upplever människor inte som ett brott. 
Det skapar ytterligare ett problem. Rättsmedvetandet hos medborgarna måste gå i hyfsad takt med politikerna, lagstiftarna. Detta avstånd verkar öka. En av anledningarna är att politikerna i allt för liten utsträckning inte förstår att de försöker reglera människors livsstil. Genom att försöka kriminalisera hyfsat "normala" livsstilar blåser politikerna till en strid som man kommer att förlora.

Det kommande rättsfallet från Hudiksvalls tingsrätt borde vara en väckarklocka för den regerande Alliansen. 

Andra media: SvD, IDG, Aftonbladet, SvD

Nytt utspel från Värmdömoderaterna löser flera problem

Hänt i Värmdö
I en fiktiv intervju för bloggen kommer Christina Naess med ett utspel som kan lösa många problem i Värmdöpolitiken. Hon är tidigare kommunstyrelseordförande i Sollentuna (m) och gift med kommunstyrelsens ordförande Per Neass (m) i Värmdö. 

Jag kan bekräfta att Per och jag fortfarande är gifta. Däremot bodelade vi för att undkomma förmögenhetesskatten för flera år sedan. Det var en rent formell historia. Det var business as usual. Nu har den dj-vla Alliansregeringen avskaffat den skatten, så vi gör ingen vinst länge. Jag är riktigt förbannad. Det här är en fiktiv förlust på flera tiotusentals kronor per år, säger fru Naess.

Sedan fortsätter hon klart och fiktivt, att Per bor på Kungsholmen. Det vet ju alla. Jag säger som björnen Baloo i Djungelboken: killen är med mig. 
Det som verkar irritera är att Kungsholmen och Värmdö inte är samma sak. 
Jag föreslår att Värmdö byter namn till Kungsholmen. 
Vad är då problemet? 
Per bor på Kungsholmen och är fullmäktiges ordförande på Kungsholmen. 
Det är vad jag kallar frid och fröjd fortsätter en påtagligt nöjd fru Naess.

Sedan har jag läst moderaternas hemsida på Värmdö, länk.  Om jag förstår saken rätt har moderaterna i Värmdö hämtat inspiration från kommunisterna i Kina. 
De ber sina medlemmar att göra självkritik och kritiserar dem öppet. Man kan falla i onåd. Partisekreteraren Hedberg och ordförande Naess har skrivit under ett sådant Kinainspirerat uttalande. Det inger respekt. 

Förresten tycker jag att min man liknar Mao Zedong. 
Vore det inte på sin plats att man i moderaterna började med väggtidningskampanjer där man kritiserar tendenser som den lokala partiledningen inte gillar. Ett första steg i den riktningen är valaffischerna på vatten, länk. Nästa borde vara väggtidningar.

Personligen tycker jag att Värmdö borde ansöka om att få ingå i folkrepubliken Kina, fortsätter fru Naess. Det skulle lösa hela problemet med avgiftbeläggningen av Skurubron. Vi döper om den till Ho Chi Min leden. Den kan vi faktiskt avgiftbelägga. Det vi har talat om är att vi hoppas att Erik Langby inte tvingar oss att avgiftsbelägga Skurubron. Vi har aldrig lovat något om Ho Chi Min leden.

Nu bryter en påtagligt virtuellt uppspelt Per Naess in. Ja detta är riktigt bra. Gustavsbergsteatern skulle kunna byta namn till "folkets stora sal". Torget utanför kan bli "himmeslka fridens torg". 

Tänk er att byta ut skulpturen vid kommunhuset i Skogbo mot en staty av en sittande Mao Zedong. Folk kommer inte veta om det är jag ett han som är avbildad, skattar Naess.

Personligen tycker jag att vi måste få fler styrande par i politiken. Monica och Erik Petterson är ett bra exempel på hur det kan gå till. Jag tycker det var som bäst i Sollentuna när Christina var kommunstyrelsens ordförande och jag var fullmäktiges ordförande. Vi kunde bereda ärendena i sovrummet. Så skulle jag vilja ha det i Värmdö också fortsätter, herr Naess. 
Titta på hur bra Mao och Maos fru styrde Kina. Så borde det vara i Värmdö också.

En annan vinnare är unge partisekreteraren Hedberg. Han får en helt annan styrka bakom sin titel. Det är något annat att vara partisekreterare med Kinainfluens än en svag Sverigeinfluerad sådan. Jag kan inte annat än se att alla blir vinnare genom detta. 
Fru Blomberg få söka politiks asyl i USA.

Vi har förgäves sökt nå kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Alversjö för en kommentar.
En lägre partifunktionär meddelar att nyordningen inte kommer att innebära så mycket förändring för Alversjö. Han gör inte många knop i dag och det kommer han inte att göra i det nya systemet heller, fortsätter partifunktionären.

Den tidigare kommunstyrelseordföranden sätter dock de vilda växterna i halsen när han hör om förslaget. Jag hade för min del hoppats att vi skulle närma oss det gamla sovjetiska kommunistpartiet. Så detta är en stor besvikelse, avslutar Jonas Nilsson.

Allra sist vill Camilla Lien också kommentera nyordningen. Personligen skulle jag älska detta. Som yngre ville jag gärna bli rödgardist. Jag slår ofta på de som redan ligger i partiet och redan nu lägger folk ord i min mun som jag publicerar okritiskt. Så egentligen är det ingen stor skillnad, myser fru Lien.

Skämt åsido
Jag kan inte annat än förvånas över vad som sker i ett av de demokratiska partierna i Värmdö. Högt i tak verkar man inte ha. Att medlemmar som varit med och byggt upp partiet behandlas kom dissidenter i Kina ger mig en dålig smak i munnen. Samtidigt respekterar jag moderaterna på riksplanet för att ha högt i tak. Fredrik Reinfeldts återkomst och i triumf är ett exempel på detta. Jag skulle önska att moderaterna blev lite mer storsinta på Värmdö också.

Trevlig sommar förresten.

Andra artiklar om Värmdö kommun: länk, länk, länk, länk.

onsdag 24 juni 2009

Risk för grundstötning för Alliansregeringen

Lagom till Almedalsveckan publicerar Aftonbladet en väljarundersökning, länk.
Den borde sända kalla korar längs ryggraden på partistrategerna i Allianspartierna. Ställningen är 48,2 för oppositionen och 40,9 för regeringsalliansen. Minskningen är 3,9% för alliansen.

Piratpartiet får enligt undersökningen 3,9%. Det betyder att de sannolikt kommer in i riksdagen. Analytiker har talat om att framgången för piratpartiet enbart gällde EU valet. Det stämmer inte. 

Partiet har i motsats till junilistan byggt upp en imponerande lokal partiorganisation.Det gör dem mycket starkare än vad de traditionella partierna tror. Dessutom driver man frågor som är centrala för väljarna. Integritetsfrågorna och frågor om en modern upphovsrätt är inte dagsländor. Dessa frågor berör människors livsstil. Människorna som berörs finns på internet. De kommer att kämpa för sin frihet.

Det är dags att vakna upp för allianspartierna.
Enbart ett klargörande om att internet får förbli fritt och inte massövervakat kommer att rädda regeringen. Dessutom krävs en omarbetad IPRED lag och en ny och modern upphovs- och patenträtt. 

Gör inte felet att tro att dessa frågor glöms bort.
Det är frågan om en livsstil. Sådana frågor kommer alltid att hållas levande.

tisdag 23 juni 2009

Upphovsrätt: undrar om jag är en brottsling?

Hudiksvalls tingsrätt ska avgöra om länkning till upphovsrättsskyddat material är ett upphovsrättsbrott, länk
Många höjer säkert på ögonbrynen.
Är detta verkligen möjligt? 
Effekten om den Söderhamsbo som länkat till inshockeymatcher som ägs av Canal+ blir fälld är förödande.
Var kommer då gränsen att gå?
När blir jag kriminell utan att ana det?

Det vi ser nu är att den enskilde inte kan ta så många steg i upphovsrättdjungeln innan man riskerar åtal. Effekterna av denna osäkerhet är många. En av dem är att tilltron till rättssamhället minskar. På sikt innebär detta en risk för att laglöshet breder ut sig.

En av samhällets uppgifter är att skydda medborgarna. Det gäller både fysiskt, mentalt och tankemässigt. Misslyckas samhället med det undergräver man sitt existensberättigande. Korrumperas samhället av en intressegrupp, som nu sker finns risk för att samhällskontraktet upphör att respekteras av de enskilda. 

Det som sker i Sverige just nu påminner om när adeln i Storbritannien utvidgade sina rättigheter så att stora människomassor tvingades svälta under 1700 och 1800 talet. Det skapade en samhällsoro som tog många generationer att rätta till. 

I dagens Sverige existerar demokrati. I vart fall vill många tro det. Om denna har folkets tilltro kommer folket att vilja byta ut politiker som inte sätter skyddet av den enskildes rätt mot rättsosäkerheten högt. 

Upphovsrättsindustrin har tillskanskat sig samma roll som liknar den som adeln i Storbritannien. Svälten i Storbritannien var bokstavlig. Det gällde mat för dagen. I dag är den bildlig. Svälten är en fråga om kultur, bildning och inte minst  rätten till sin egen livsstil.
Vi kan kalla det för en livsstilssvält. 

Just nu verkar piratpartiet vara den tillflyktsort som många osäkra därför söker sig till. Skälet till detta är enkelt. De etablerade partierna markerar inte tydligt att pendeln har slagit för lång i att skydda upphovsrättsindustrins intressen mot den enskilde.  

Om inte de etablerade partierna inser allvaret är det fara å färde för dem.

Andra media: Aftonbladet, DN,

måndag 22 juni 2009

Johan Ingerö: lite för snabbt och för ytligt

Johan Ingerö problematiserar konservatismen i en bloggpost, länk.

Han inleder med följande konstaterande: "För mig är inte konservatismen en egen ideologi." Om man ser konservatismen ur ett historiskt perspektiv är detta helt fel.
Den moderna konservatismen finner sina ideologiska rötter hos Edmund Burke som levde 1729-1797. Begreppet konservatism är något yngre och myntades på 1700-talet av Francois-René de Chateubriand.
Liberalismen uppstår också under 1700 talet. Bland dess andliga fäder kan nämnas: Adam Smith, 1723-1790, Jeremy Bentham, 1748-1832, John Stuart Mill, 1806-1873.

Utvecklingen av den unga liberalismen är på många sätt en reaktion på konservatismen. Liberalismen problematiserar och löser en del av de problem som konservatismen inte lyckats lösa. På samma sätt är den något senare socialismen en reaktion på både konservatism och liberalism. Sett ur ett historiskt perspektiv blir därför Johan Ingerös betraktelse missvisande, vilket är synd. Det hade varit intressant om han hade varit lite mera noggrann i sin research inför sin bloggpost.
Slutsatserna hade fått en helt annan trovärdighet då.

Ingerö fortsätter:"Mer representativ - tyvärr - är den liberalism som exempelvis Folkpartiets kvinnoförbund står för, senast i form av helgens utspel om tvångskvoterad föräldraledighet".
Det stämmer heller inte. Detta förslag är inte ett liberalt förslag. Det är mer ett socialistisktiskt eller konservativt inriktad förslag. Problemet är i stället att folkpartiet många avseenden lämnar en mera klassiskt inriktad liberalism och blir förespråkare för helt andra idéinriktningar. Det är viktigt att framhålla. Det blir en besvärlig glidning om man söker omdefiniera liberalismen utifrån de förslag som kommer från olika partier. Idéologin däremot är något lättare att kondensera. 

Johan Ingerö tar sedan upp kristdemokraten Ebba Bush som ett exempel på en tilltalade konservativ politiker av i dag. Han ställer Bush mot följande uttalande: "Här har vi den direkta motsatsen till radikalens reflexmässiga krav på regler, förbud, åtgärder, insatser och allt vad det kallas." 

Ingerö för in ett nytt begrepp i sin diskusson radikalen. Detta begrepp är inte satt i ett sammanhang varför det blir nästan omöjligt att veta vad Ingerö menar. Begreppet radikal kräver som jag ser det en kontext. Den skulle kunna vara liberal, konservativ eller socialistisk. Då får Ingerös mening en mening.

Det finns stråk i Johan Ingerös bloggpost som är tankeväckande, men tyvärr är det allt för lite av sammanhang och fakta bakom det han skriver. Debatten är viktig så jag hoppas han kommer tillbaka mera påläst och stringent, vilket han allt som oftast brukar vara.


Joe Biden, grodornas mästare har agerat igen

Barack Obama valde som Joe Biden vicepresidentkandidat för att han hade erfarenhet.
Ett problem med honom är att han är komplett oberäknelig. Han kan verkligen säga vad som helst på vilket område som helst.

Han har kallats grodornas mästare. Sällan har så stora och så många grodor hoppat ur en och samma mans mun. Tråkigt nog kan man inte säga att mannen är obegåvad. Då fanns ju en förklaring till denna grodparad.

 Problemet är att han talar först och tänker sedan. På ett sätt påminner Biden därför om Mona Sahlin. Om de håller tyst så går det bra. När de talar går det illa.

Joe Biden är inte en modern tänkare. Han är i motsättning till Barack Obama en man som är förankrad i ett kosmos som inte längre finns. Det är ett kosmos där internet inte existerar. Därför är det tyvärr helt naturligt att denne man stöttar upphovsrättsindustrin och dess krav på att hålla fast vid en föråldrad upphovsrättslagstiftning. 

Biden är tyvärr en man som skjuter med precision. I bland skjuter han med precision åt fel håll. Där skiljer han sig från den gamle vicepresidenten Dick Cheney. Den mannen sköt hagel, både i verkligheten och bildligt talat. I båda fallen sköt han vilt och åt alla håll. Ibland skadesköt han därigenom även sina vänner.

Problemet med Joe Biden är att han kan döda sina vänner. Ett exempel på detta är hans syn på upphovsrätten där det faktiskt bli fallet.

Andra media: DN

Är Sneibjerg höger eller vänster?

Hänt i Värmdö
Fredrik Sneibjerg funderar över en väljarundersökning i en bloggpost, länk.

Fredriks första reflektion är: 
"På Värmdö har en nyligen publicerad opinionsundersökning stoppat en extra pinne i brasan på 2 partier och deras representanter. Tyvär har vår lokala tidning (NVP) i sin vishet valt att inte publicera denna undersökning på nätet. Det kan jag bara beklaga eftersom det hade varit både bra och lärorikt att kuna visa er dessa siffror"

Såvitt jag förstår är skälet till att NVP valt att vänta med publiceringen att det fanns osäkerhet kring om den var statistiskt tillförlitlig. Nu verkar det som om man inte fått några korrigeringar och trots tveksamheterna valt att publicera undersökningen. Väntan är inte stategisk utan källkritisk. Det tycker jag hedrar NVP och är inte att beklaga.

Det andra inlägget är lite mer förbryllande:
"Flera olika representanter för dessa 2 partier, Centern och Kristdemokraterna, har visat fram sina fötter. Det kommer det ena utspelet efter det andra vissa är bara konstiga andra är faktiskt riktigt vettiga. Det verkar som om elden under deras kollektiva rumpor har övergått från ett pyrande till en öppen låga.

Att dom använder olika toner, olika danssteg och till och med så förskräckligt som olika dansbanor skrämmer."

Jag konstaterar att herr Sneibjerg gillar en del av vad centern tycker och annat förstår han inte eller också gillar han det inte. 

När det gäller metaforen med dansbanorna verkar det som om den blivit honom övermäktig. Den är så tung så att den nästan förvandlas till en meteor i stället. 

Opinionsbildning sker på många olika arenor. Det är självklart att den som behärskar de flesta blir en vinnare. Det kan vara skrämmande. När det gäller valet av dansbanor gäller det att finnas på dem som når flest, med högst kvalitet. Där vet jag att centern har en bra strategi för de nya medierna. Det är en viktig "dansbana" för att använda herr Sneibjergs terminologi.

Fredrik Sneibjerg fortsätter: "Jag anser att en allians/förening som denna i Värmdö är till vissa delar som att likna vid ett äktenskap, ibland är det lätt att "vara ihop" ibland är det svårt. Mest av allt anser jag att man skall hålla ut, i detta fallet tills tiden är ute. Vår allians i Värmdö gäller fram till valnatten 2010, sen är allt öppet igen.

Om några i denna alliansen väljer att hoppa, mer eller mindre öppet, i säng med andra partners under pågående "period" så visar det mer på deras moral än någon form av framsynthet. Det visar också hur mycket deras löften är värda.

Det finns representanter för Centern som på ett alldeles uppenbart sätt angriper Alliansen, och därmed sitt eget parti, ofta. Jag har alltid haft en undran varför inte dessa personer "angriper" oppositionen lika hårt som de angriper Alliansen? Jag har inte fått svar på denna frågan. Det kanske är så att "de andra" inte gör lika mycket fel, i deras ögon, som Alliansen gör? Det kan vara så, men är man då inte i fel parti? Borde man då inte vara hos "de andra"?"

En allians som Allians för Värmdö har som syfte att skapa ett politiskt innehåll som främjar en positiv utveckling för Värmdö och dess invånare. Jag ser att innehållet är viktigare än formen eller strukturen.

När jag kritiserar företeelser som företrädare för Alliansen skapat är det inte strukturen jag kritiserar utan dåliga beslut eller förslag till beslut. Ett exempel på detta är när Peter Bondesson ville avskaffa resursskolan. Detta är god socialdemokratisk politik. Det tycker jag inte Alliansen ska göra. Man ska bedriva borgerlig politik. Även Peter Bondesson måste kunna skilja på höger och vänster. 

Om han inte kan det rekommenderar jag ett inköp av sk kaptensstrumpor. Den ena är grön och den andra är röd. Om den strumpa som är grön anbringas på den fot som är rakt under den hand man hälsar med så blir det lättare med nästa strumpa.

För mig finns det ingen anledning att kritisera innehållet i socialdemokraternas politik, eftersom jag inte delar den. Jag kan kritisera effekterna av den. Ett exempel på kritik är min bloggpost om miljöpartiet och resursskolan. Om vi inte kan diskutera om vad innehållet i en borgerlig politik är öppet blir vi ganska lika gamla öststatsdiktaturer. Liberalism är transparens och öppenhet. Det är värderingar som centern och folkpartiet står för, hoppas jag. Den som vågar föra en öppen debatt om politikens innehåll och tar intryck från väljarna tar demokratin på allvar.

Herr Sneibjergs syn på sängen, dess funktion och när den blir ett näste för synd berättar mer om hans moraluppfattning än om politiken som centern för i Värmdö. 

En allians som är enig om de grundläggande frågorna tål att olika partier profilerar sig i detaljfrågor. Problemet är att Alliansen allt för ofta är dåligt handlingskraftig och allt för ofta låter sig styras från håll som borde ta styrning i stället. 

Ett annat problem är att man ibland driver socialdemokratiska hjärtefrågor i stället för god borgerlig politik. Här gäller det att kunna skilja på höger och vänster.

Det är större problem än Sneijbergs sängkammarkverulans.

Andra artiklar om Värmdö: länk, länk, länk

FRA lagen: Vem vill sitta i en bil med Bodström bakom ratten?

Thomas Bodström är sannolikt den ende svenske bilist som med samma kraft hävdar att det är bra med både höger- och vänstertrafik. Det gäller i vart fall vara hans tolkning av trafikreglerna om man överför den från hans syn på hur FRA-lagsfrågan ska lösas. Det är därför inte underligt att den röd-gröna motionen om FRA-lagen både säger ja och nej till signalspaning i kabel. Så tolkar i vart fall jag oppositionens gemensamma motion, länk i anledning av regeringens förslag till reviderad FRA lag, länk

Precis som för passageraren i Bodströms bil så blir medborgaren rädd och osäker när Bodström håller i taktpinnen. 
Integritet det ska vi ha säger Bodström, men vi ska också ha omfattande och bred signalspaning. Konsekvensen blir precis som i fallet med Bodström som chaufför att det förr eller senare sker en rejäl krock. Någon kommer att skadas. Frågan är bara vem?

Det väsentliga är att den som ett ögonblick trodde att oppositionen var en bättre garant för personlig integritet har nu fått svaret. Oppositionen är sannolikt en sämre garant för personlig integritet. Det som är alarmerande är att regeringen är dålig, kanske mycket dålig på att försvara den personliga integriteten.

Effekten blev enkel och förutsägbar. Många väljare sökte sig därför till piratpartiet i EU valet. 

Både regering och opposition ställer försvarets behov mot den laglydige medborgarens legitima rätt till en personlig sfär. 
Där verkar försvarets behov som alltid dra det längsta strået. 

Att man sedan kan diskutera hur effektiv en omfattande signalspaning är tycks inte bekomma politikerna. Problemet är att terrorister inte är en särskild ras av människor. De är precis som vanliga människor. Signalspaning mot ett speciellt mål, en misstänkt är däremot sannolikt effektiv. Då är den dessutom rättssäker eftersom en domstol gett tillstånd till spaningen.

Internet måste få vara den frizon det är i dag. Då passar inte signalspaning á la FRA 2.0 in.
Inser inte regeringen och oppositionen det finns risken att vi får minst ett, kanske två missnöjespartier i riksdagen efter nästa val.  

söndag 21 juni 2009

Riskdagen kan åter bli riksdagen, med bättre ledamöter

Flera politiskt aktiva funderar över om de ska ställa upp i på riksdagslistan för sina respektive partier. Jonny Munkhammar är en av de moderaterna som redan bestämt sig, länk. En annan är Mary X Jonsson, välkänd bloggare, länk

De som vill vara på en riksdagsvalslista kommer ut som kandidaturer i bloggosfären och via facebook i detta val. Det står i bjärt kontrast till de som säger att sociala media inte har något större inflytande. 
Sannolikt är det precis tvärt om. Utan stödet i sociala media är det nästan omöjligt att bli en framgångrik kandidat i detta val.

Genom de sociala medierna tror jag partierna processer kan kvalitetssäkras. Det blir inte längre bara en röst i ett provval som avgör. Det kommer att föras en debatt som sträcker sig längre. Det vinner alla på. Processerna har förutsättningen att blir mera transparanta

På centerlistorna till riksdagen behövs en förnyelse. 
Ett intressant namn i denna förnyelseprocess kan vara Magnus Andersson, ordförande i centerns ungdomsförbund. Han har modet och han driver rätt frågor. Han vore ett välkommet tillskott i riksdagen.

Vad vi också ser är omspel under uppsegling. Kandidater som säger nej till FRA lagen, nej till IPRED och ja till ett öppet internet, digital allemansrätt och en modern upphovsrätt dyker upp. Dessa kandidater kommer att konkurrera med dem som inte vågade. För egen del kommer jag att göra stresstest på de kandidater jag kommer att supporta.

Förresten är jag själv nominerad. 
Ännu så länge funderar jag bara om det är dags att ställa upp i urvalsprocessen.

Andra bloggar: Leo Erlandsson, mitt i steget

Birgitta Ohlsson springer 42 195 meter åt fel håll

Birgitta Ohlsson tycker att staten ska bestämma mer i familjepolitiken, länk. Det krävs mer av kvotering i familjepolitiken menar hon. Idén om ökad kvotering för att utnyttja familjeförsäkringen är inte ny. Bengt Westerberg kläckte idén 1995. Detta kommenterar Olsson på följande sätt: "Politik är som ett maratonlopp, man måste vara mer uthållig än sina motståndare".

Man undrar om Ohlsson funderat över om det blir bättre att springa fel håll om man gjort under många år. För min del tror jag inte det. Att springa 42 195 meter åt fel håll gör i stället att man kanske inte orkar ta sig tillbaka till utgångspunkten. Det borde Olsson tänka på.

Detta förslag är i vart fall inte god liberal politik.

Andra medier: Dagen,

Jag en eventuell pedofil

Man kan använda statistik hur som helst. Det är möjligt att dra slutsatser att när en variabel går ned går den andra upp. Det viktiga är sedan om de har med varandra att göra.

Annika Qarlsson gör sig skyldig till att faktiskt kränka unga män genom sin text:

"Många ha senaste veckan försökt ge svaren på varför det gick som det gick i EP-valet. Tänker inte bidra med någon lång utläggning på vad jag tror. Däremot så finns en tanke och en reflektion kopplat till Piratpartiets framgång med många unga män som lagt sin röst på dom för att värna den personliga integriteten. Tänker på statistiken som kom härom dagen som visar att det är ofattbart många unga kvinnor som våldtas av unga män som de känner lite grann eller lite mer.

Och jag får inte ihop det - tycker unga män att integritet är viktig eller tycker de inte det???" 

Jag som brinner för integritet borde med Annikas deduktiva metodik åtminstone vara våldtäktsman, kanske pedofil. 

Jag tycker man borde man tänka mer än en gång innan man lägger ut en bloggpost som denna Annika gjort. 

Hon har bett om ursäkt, länk. Det är bra. 

Däremot har hon inte bett män som kämpar för integritet om ursäkt. Alla inte är engagerade i alla frågor. Det är inte ett skäl till att misstänka de som inte är engagerade i en viss fråga för brottslighet. 

Snarare tycker jag vi borde visa uppskattning mot dem som engagerar sig i viktiga politiska frågor. Integritet är en sådan fråga.

Det är dags att be de unga engagerade männen om ursäkt.

Andra bloggar: Per Ankersjö,

IPRED fiaskot rullar vidare

IPRED lagen har gjort att människor själva skaffar sig den anonymitet som staten borde göra rapporterar Aftonbladet, länk.
Vinnarna är företag som erbjuder system för att skapa anonymitet. 

Det borde vara samhället som erbjöd den anonymiteten

Har folkpartiet toppat formen för tidigt?

I efterdyningarna till EU valet har folkpartiet fått rejält med luft under vingarna. Många kommunalpolitiker med fp stämpel känner att det går bra för dem även lokalt. Ibland stämmer det och ibland är det en ren dagdröm. 

Kanske kommer en del kommunalpolitiker att vakna upp efter mindsommarnattssömnen med en skräckfilm näthittan. Filmen heter: Marit bor inte här längre. Den är en mångfasetterad uppföljare på Martin Scorseses succéfilm "Alice bor inte här längre" från 1974, länk.

Sanningen är att Marit enbart bor i Yttermalung och inte i Värmdö kommun till exempel. Att hon sedan har ett andra och tredje hem i Bryssel och Strassbourg är inget någon lokalpolitiker
får några röster på. Det är enbart kommunalpolitikerns egna insatserna som väljarna kommer att värdera.

Sedan blir man orolig över att folkpartitoppen väljer att avpolletera eller accepterar lejonkungens sorti. Björklund och Lejonborg kunde fångat upp betydligt fler röster än Björklund gör ensam. Detta kan bli ett ödestigert strategiskt misstag.

Folkpartiet har toppat formen till EU valet. 
Lyckas man pricka in en 
ny formtopp till nästa val?
Det är långtifrån säkert. 

Svaret kommer vi att finna på två platser; i Stockholm och Göteborg. Lyckas folkpartisterna hålla ställningarna i Stockholm och öka i Göteborg kommer folkpartiet att göra ett bra val. 
Helene Odenljung i Göteborg har ett guldläge. Hon är ett kompetent oppositionsråd i Göteborgs stad och vice ordförande för folkpartiet i Sverige. 
Mycket talar för att hon lyckas. Vaktombyte bland socialdemokraterna i Göteborg och en tidigare kommunstyrelseordförande som har avgått och verkar ångra sig, kan hjälpa henne på traven. 
Historiskt har Göteborg varit ett starkt folkpartifäste. 
Lyckas Helene så lyckas folkpartiet.

I Stockholm blir frågan om folkpartiet kan hålla den moderata anstormningen stången. Det kan bli en svårare uppgift för Lotta Edholm och hennes folkpartikollegor i Stockholm. 

Nästa vecka startar Almedalsveckan. Det blir intressant att se vilken ton Jan Björklund anlägger då. Det kommer att ge en fingervisning om det blir flipp eller flopp i valet 2010. Sist och slutligen är det Helene och Lotta som kommer att bli avgörande för om folkpartiet lyckas och väljarna naturligtvis.

Dessutom måste folkpartiet visa att man vågar vara för ett fritt internet och för en modern upphovsrättslagstiftning. Det är något helt annat än IPRED.  
Det räcker inte att enskilda folkpartister står upp och försvarar ett fritt internet. 




fredag 19 juni 2009

Slagskeppet IPRED på grund

Mark Klamberg, länk, DN, länk och e.24, länk rapporterar om att upphovsrättsindustrins och Beatrice Asks stolta slagskepp IPRED står på grund.

Skälet till grundstötningen är att Datainspektionen ansett att ip nummer är att jämställa med personuppgifter. Datainspektionen tolkade lagen på ett sätt och upphovsrättindustrin på ett annat. Nu har regeringsrätten tolkat rättsläget i Datainspektionens favör.

För tillfället är slagskeppet IPRED på grund.
Sannolikt krävs ett nytt utslag från regeringsrätten för att definitivt dra lagen av grundet.
Det är ett bakslag för både Ask och upphovsrättsindustrin. Det var inte den här oron man ville ha. I stället hoppades man på en farled fri från grund.

Tyvärr är stoppet i IPRED maskinen tillfälligt, men det glädjer ändå.


GLAD MIDSOMMAR!
















Så är den svenska midsommaren här igen. Förväntningarna om tropisk värme har i det närmaste besvarats med arktisk kyla. Det verkar som om vi svenskar lever på hoppet. Det hoppet har skapat underverk och besvikelser. 

Just nu sitter jag under tak och blickar ut över fjärden. Regnet smattrar mot taket. Det känns bra.

Hoppas du också får en riktigt bra midsommar.

måndag 15 juni 2009

Hur tokigt får man prioritera?

15 nya poliser ska jaga upphovsrättsbrottslingar skriver Svd, länk.
Förr i tiden var brotten mot staten de värsta. 
Nu verkar det som om brotten mot upphovsrättsindustrin är de värsta. 
Jag kan inte annat än hålla med Per Ankersjö om att nu får det vara nog, länk.

Resursskoledebatten sedd som en hamburgare

Hänt i Värmdö
Resursskolan är räddad. 

En tanke som snurrar i huvudet är hur man ska bedöma en viss hamburgerkedja med rötter i norr. Vilka likheter finns mellan hamburgerkedjan och debatten i utbildningsnämnden i Värmdö kommun om resursskolan? 

Om själva hamburgerkedjan vet vi att den startades i slutet av 1960-talet av Curt Bergfors och hans sambo i Gällivare. 

Kedjan i all ära, men är hamburgare nyttiga eller inte? 
Det är svårt att svara på. 
Om man undviker bacon på burgaren är den säkert nyttigare än om man väljer till det. 
Ofta finns det en del grönt till hamburgaren. Det är nyttigt.
Brödet som finns ovanför och under är bara nyttigt i undantagsfall. 

I utbildningsnämnden finns en miljöpartist som heter Max. Han har samma namn som den berömda hamburgerkedjan. 
Max försökte nog Maxa miljöpartiets insats i utbildningsnämnden under kvällen. 
Berusad av framgången i EU valet verkar det ha slagit slint.

I miljöpartiets burgare i utbildningsnämnden fanns det inte mycket matnyttigt. I stället för att medverka till att rädda resursskolan valde miljöpartiet som enda parti att avstå från att delta i beslutet. 
Innebär det att man inte vill bevara resursskolan?

Det känns som om det var väldigt lite grönt i agerandet från miljöpartiets sida. 
I stället verkade man mer intresserad av taktik. Den taktiken kändes som ett dåligt hamburgerbröd. Det fanns inget tuggmotstånd och näringsvärdet var lågt. 
Några små frön på översidan fanns det, men det var allt.

Efter denna lilla varudeklaration finns det anledning för föräldrar och väljare i Värmdö kommun att ställa sig frågan om näringsvärdet i miljöpartiet är så högt att partiet verkligen är värd en röst.

Andra artiklar i Nacka VärmdöPosten. länk, länk

lördag 13 juni 2009

Bondesson talar i nattmössan om resursskolan

Hänt i Värmdö
Peter Bondesson menar du vad du säger eller försöker du luras?
Efter att ha läst ditt blogginlägg är jag mycket fundersam, länk

På din blogg skriver du: "Den peng som de mest behövande eleverna får ligger väl i nivå med vad våra jämförbara kommuner betalar. Det görs inga besparingar på elever i behov av särskilt stöd. Mycket har vi tvingats spara på i Värmdö men inte på detta."

Det du säger stämmer inte. Tyvärr finns ännu inget "pengsystem" som garanterar barn med särskilda behov de resurser de har rätt till. Orsaken till att vi befinner oss i det läge vi gör vad beträffar resursskolan är att det inte finns en peng. 
I stället har det gjorts ett oblygt försök att spara på resurserna till dessa barn.

Du fortsätter och säger sedan: "Stödenheten i kommunen med sin specialistkompetens har liksom nu helhetsbilden och ansvaret för att alla elevers behov bedöms lika. De ska också minst en gång per år följa upp hur stödet används, detta har tidigare inte utförts."  

Inte heller detta stämmer. Ansvaret för dessa elever är rektors. Det går inte att delegera detta ansvar till stödenheten. Hur uppföljningen av dessa barn ska ske är ännu inte beslutat.

I slutet av din bloggpost skriver du: "Varje elev är unik. Inkludering betyder att eleven i behov av särskilt stöd går kvar i sin egen skola, och där ska studiegången anpassas till elevens individuella behov. Skolverket rekommenderar detta och senare års forskning visar att eleven vinner på detta.
För att utvecklas bäst behöver dessa elever finnas nära klasser med alla de olikheter som alltid finns. Dessa elever behöver vara där kompisarna hemma också finns."

Ja, varje elev är unik. Det krävs unika lösningar för varje elev. Då behöver man ha specialistkompetens som resursskolan för att säkerställa detta.

Inkludering är absolut inte detsamma som att en elev i varje läge ska går kvar i den egna klassen. Det kan vara det. Det behöver inte vara det. 

Det som gäller är att varje elev får möjligheten att bygga ett socialt sammanhang får tillföra en grupp. Det är verklig inkludering. I många fall görs det bäst inom resursskolans ram. 

Jag hör nu exempel på elever som lyfts från resursskolans grupper och i stället ska sitta ensamma i en skrubb på sin skola. Det är exkludering av västa sort. Forskningen har inte bevisat att elever som går kvar i sin "gamla" klass lyckas bäst.  

Du fick tydligen förnyat förtroende av dina partikollegor att leda utbildningsnämnden häromdagen. 
Då måste du vara rak och tydlig och faktiskt också tala sanning. När jag läser din bloggpost undrar jag om du förstår det. 

Det stora problemet för barn med särskilda behov i Värmdö kommun är att den fasta punkten de hade håller på att skingras. Det krävs en resursskola i Värmdö kommun för dessa barn. 
För att rädda den krävs cirka 6 miljoner i höst. Är du beredd att medverka till att de pengarna satsas på dessa barn eller är du inte det?

Frågan är som så ofta: Are you man or mouse?
Andra artiklar om Värmdö kommun i Nacka Värmdöposten: länk, länk,


Partierna, politikerna och nätet

Thomas Gür skriver en intressant betraktelse om politikerna, partierna och nätet i Svenska Dagbladet i dag, länk.