söndag 31 januari 2010

Bildt vs Falkvinge om nätfrihet

Carl Bildt är sur på Rick Falkvinge, länk. Anledningen är att den senare inte gjort vågen när den tidigare tyckt att nätfriheten borde vara en del av utrikespolitiken. Falkvinge har i stället fokuseret på hur framförallt moderaterna gjort nätet mindre fritt i Sverige.

Om Bildt menar allvar med nätfrihet bör han fundera på hur Sverige själv kan förstärka den. Först då blir budskapet om nätfrihet i utrikespolitiken fundamenterat och trovärdig

Vem borde leda socialdemokraterna? -Louis Vuitton eller Christian Dior?

Det har brutit ut fraktionsstrider inom socialdemokraterna. Den står mellan de två väninnorna Mona Sahlin och Margot Wallström. I det ena båset står det vråldyra och i det andra sofistikerad elegans. I ett bås står förortstjejjen i ett annat står statsmannakvinnan. Symbolerna skiljer dem åt. Louis Vuitton finns på ena sidan och på den andra återfinner vi Christian Dior.

Uppslagsverket wikipedia säger om Christian Dior: "The New Look innebar för kvinnan smala axlar, en åtdragen midja, en betonad byst och en lång vid kjol. Hans design representerade konstant en klassisk elegans, som betonade det feminina i utseendet. Dior designade även underkläder och nattkläder för damer med märket Christian Dior Lingerie och smink. The New Look revolutionerade damkläderna och återupprättade Paris som modets huvudstad.

Christian Dior avled, 52 år gammal, i Montecatini i Italien. Enligt uppgift dog han av en hjärtattack efter att ha kvävts av ett fiskben.[2] Efter Diors död fortsatte firman under ledning av Yves Saint-Laurent, under åren 1957–1961."

Om Louis Vuitton säger uppslagsverket wikipedia: "Louis Vuitton (född 4 augusti 1821; död 27 februari, 1892), föddes I Jura, Frankrike. 1835 flyttade han till Paris. Resan från hans hemstad till Paris var över 400 kilometer lång, och han färdades till fots. Under färden tog han diverse ströjobb för att betala resan. I Paris började han arbeta som kofferttillverkare för framstående hushåll. På grund av sitt väletablerade rykte blev Vuitton utvald av Napoleon III till att arbeta för dennes fru, Kejsarinnan Eugénie av Frankrike. Genom sina erfarenheter av den franska aristokratin, utvecklade Vuitton expertkunskaper i hur en bra resväska skulle se ut, och började då designa sina egna väskor."I mitten av 1800-talet var Louis Vuitton en välkänd koffert- och väskåterförsäljare. Under 1990-talet expanderade man, både fysiskt och ekonomiskt. I mitten av seklet, gav man sig in i modevärlden och började använda sitt välkända Monogram Canvas till handväskor och andra slags väskor. Fusionen för att skapa LVMH blev en milstolpe, och därifrån kom LV att skapa sig den lyxiga image de är kända för idag.

Framstående personer som beställt Louis Vuittons produkter inkluderar kongofararen Pierre Savorgnan de Brazza, som beställde en kombinerade koffert/säng och den amerikanske dirigenten Leopold Stokowski, vars resesekretär var designad av Gaston-Louis Vuitton."


Det är träffande att den gamla sanningen don efter person stämmer. Margot Wallström väljer Dior och Mona Sahlin väljer Louis Vuitton. Mona Sahlin har gått långt till fots för att bli socialdemokraternas ledare. Margot Wallström däremot befordras till FN systemet, länk, länk.


I kvällens debatt hade det behövts en Dior-personlighet i oppositionen. Nu fanns det bara en som hade dyra vanor. Trots att Vuitton-produkterna kan vara röda räcker det inte för att skapa trovärdighet.


Reinfeldt däremot behövde inga yttre epitet för att vara statsman. Han tog plats och får sägas ha vunnit debatten.

Andra bloggar: Per Ankersjö, Peter Andersson, Mina moderata karameller, Per Ankersjö, Johan Westerholm, Magnus Andersson

Andra medier: SvD, DN

En reflektion under helgen

Det är lätt att hålla ihop i medgång. Det finns ledare som fungerar bra, enbart i medgång. När uppförsbacken börjar torna upp sig får en del människor erfara vem som är vän och vilka som inte var det.

Inte sällan är detta en mycket smärtsam upplevelse. Det föder lätt tankar om människan är god eller ond. Personligen tror jag vi kan välja om vi vill vara goda eller onda.

Jag tänker i dag särskild på vänner vars partners har valt livet från den onda sidan.
Det är lätt att förlora tilltron till människan då.
Det goda är att mening inte finns. Den skapar vi.

Stockholmscentern har fastställt sina listor

Centern i Stockholms stad har fastställt sina listor.
Till riksdagen toppar Maud Olofsson därefter följer Andreas Carlgren. Fredrik Federley står på en tredje plats. Därefter kommer Abir AL-Sahlani och Elisabeth Thand-Ringqvist. Om alliansen vinner valet blir det Fredrik och Abir som kommer in i riksdagen. Om Alliansen inte vinner blir fältet mer öppet. Det kommer att vara kryssen som avgör.

I fältet till stadshuset leder välförtjänt Per Ankersjö styrkorna och därefter kommer Helen Törnqvist. På tredje plats finns Jonas Naddebo och därefter kommer Stina Bengtsson. Ett toppenteam som har visad framfötterna i olika sammanhang.

Ankersjö förenar modernism och stadsförnyelse med miljötänkande. En spännande kombination. Han är för öppenhet och liberalism.
Helen är en drivande liberal som behövs i Stockholms stadshus.

På landstingslistan är det Gustav Andersson som toppar. Han kombinerar liberalism och humanism på ett spännande och moget sätt som landstingsråd.

Det är bara att önska kandidaterna lycka till!

Andra medier: DN

torsdag 28 januari 2010

Bloggen avancerar

Politometern har rankat hur inflytelserika olika centerbloggar är, länk.

Bloggen är numera den 7:e mest inflytelserika centerbloggen i Sverige.

Mårtensson tackar för förtroendet!

Andra bloggar: Per Ankersjö

onsdag 27 januari 2010

Mona Sahlin förnekar SAAB-Sahlin

Mona Sahlin förnekar att hon velat att statens skulle satsa pengar på Saab. Det är fel.
Per Ankersjö visar i en bloggpost att Mona Sahlin var intresserad av att köpa bolaget, länk.
Då hade vi fått den nya bilmodellen SAAB-Sahlin som bloggen tidigare berättat om, länk.

Det Maud Olofsson har gjort för Saab uppskattats inte efter förtjänst. Hon har varit ståndaktig i att marknadens aktörer är de som bäst kan hantera risker i företagande. Dessutom har hon medverkat till att staten ställer garantier till förfogande. Dessa garantier är på 4 miljarder. Garantierna är säkerställda. Det innebär att om det går riktigt illa för Saaab kan skattebetalarna riskera mindre belopp på marginalen. Detta inträffar enbart om Saabs tillgångar förlorar kraftigt i värde. Så sannolikt riskerar skattebetalarna ingenting.

Det är flera som ska ha beröm för hanteringen av Saab. En av dem är Saabs vd Jan Åke Johnson. En annan är definitivt Maud Olofsson. Sedan finns det många fler som gjort affären mellan Saab och Spyker möjlig.

Andra bloggar: Magnus Andersson,
Andra medier: DN


Svårt att skilja på ja och nej

Hänt i Värmdö
Bloggen vill tacka för alla tips vi får. De är många och vi kontrollerar alltid källorna.

Det senaste tipset har att göra med ett problem som en ledande moderat företrädare har. Hon har i samband med nomineringen av Hans Ove "den förmodade greven" Görtz meddelat sin moderata grupp att mittenpartierna inte hade något emot hans nominering. Detta är helt fel.

Det är helt väsentlig att kunna skilja på ja och nej. Vanligen brukar människor berätta att de har svårt att säga nej. Detta har varit ett problem för mittenpartierna i Allians för Värmdö. Att inte kunna säga ja är mera ovanligt. Att inte uppfatta skillnaden mellan ja och nej är ännu mer ovanligt. Bloggen har tidigare funnit exempel på att det är svårt att skilja på vänster och höger. Detta är dock mera allvarligt. För det kan väl inte vara så att den ledande moderatkvinnan från Möja ljuger vad gäller detta?

Vad gäller Hans Ove Görtz kan man konstatera att han valdes till ordförande i produktionsutskottet. Nomineringen vilar uppenbarligen på felaktiga grunder och har skett i strid med mittenpartiernas klart uttalade vilja.

Bloggen har icke desto mindre uppfattningen att från nu gäller det att söka göra det bästa av situationen. De mittenpartister som bloggen talat med är beredda att ingå dialog med honom och stötta honom med sin kompetens. Sedan får utvecklingen visa vad som sker.
Alla som är demokratiskt valda ska ha en chans!

Andra medier om Värmdö: NvP, NvP, NvP

Ny geografisk förvirring på Värmdö

Hänt i Värmdö
Bloggen har tidigare rapporterat om att det finns allvarliga geografiska dispyter inom moderaterna. Det är sedan länge känt att utbredningen av Värmdö är osäker. En del moderater hävdar att Kungsholmen är en del av Värmdö. Bloggen har rapporterat om detta tidigare, länk.

Nu har en annan dispyt har nu uppenbarat sig. Den är av mycket större dignitet. Kommunstyrelseordföranden Lars Erik Alversjö och den förmodade greven Hans Ove Görtz anser att Värmdö inte ligger i Sverige. Bakgrunden är att man vägrar kvotering av kvinnor på ledande poster.

I Sverige däremot vill de nya moderaterna att det ska införas könskvotering, länk.
Genom att hävda att Värmdö inte ligger i Sverige slipper Värmdömoderaterna kvotera in en ny kvinna.

Den kompetenta moderatkvinnan Marie Bladholm var en kandidat till ordförande i produktionsstyrelsen. Nu vill inte de mulliga mansgrisarna i moderatledningen släppa in henne.

Trist att man inte släpper fram en tjej på en ledande post.
Man kan vara glad över att detta inte är Sverige

Illavarslande signaler från Spanien

Det spanska ordförandeskapet i EU vill att internet ska kunna glömma rapporterar Christian Engström, länk. Det är naturligtvis ett sätt att införa en sorts censur.
Detta är mycket oroande tankar.

Var man (och kvinna) sin egen Toyota

Hänt i Värmdö
I Trollhättan är det bara bilar som gäller i dag. Spyker, SAAB och Spyker-SAAB är märkena för dagen.

Värmdö kommun som vill hänga med och vara framåt vill inte vara sämre. Där har dock bilmärket för dagen varit Toyota. Kommunstyrelsen har lärt sig mer om bilmärket.

Det gäller inte att göra varumärket Värmdö mera internationellt. Inte heller har man diskuterat en ny hemlig slogan. Visst har vi hört det tisslas och tasslas om: "Värmdo the Scandinavian home town of Toyota".

Vad man kanske skulle lärt sig av Toyota var hur man återkallar saker om ting. Toyota har som bekant återkallat 2 miljoner bilar. Ett av skälen är att gasen fastnar i botten. Det har den gjort på vissa håll inom Värmdöpolitiken också.

Nej, i stället gällde det att lära sig så kallad lean production. När heldagsseminariet var slut kunde man höra att många av de höga politikerna var mycket nöjda.

GM, den tidigare ägaren till SAAB började 2004 inplementera lean production. Det ledde till en ökad produktivitet. Tyvärr räddade det inte bolaget. Det fanns strukturella problem som var större.

Det som är centralt för att lean production ska fungera är kvalitetskompetensen. Detta är sannolikt den största utmaningen för att får lean production att fungera i Värmdö kommun. Värmdöcentern har drivit på för att öka kvalitetskompetensen. Hittills har detta skett för döva öron.

Tills vidare får vi hålla oss till godo med politiker och tjänstemän som liknar toyotamärken i ansiktet.

Fotnot: Bilden hämtad från en text kallad. "the history of lean production", länk. Texten är utformad av konsultföretaget Strategos International

måndag 25 januari 2010

Föreslagen ny ordförande i produktionsstyrelsen bär kjol

Nästan hänt i Värmdö
Moderaterna i Värmdö funderar febrilt på hur man ska kvotera in en kvinna som ordförande i produktionsstyrelsen. Ett förslag om att clona Monica Petterson till 3-0 har förkastats.
Att vara:
1. vice ordförande i kommunstyrelsen,
2. ordförande i nämnden för äldre och funktionshindrade och
3 ordförande i produktionsstyrelsen
är game set och match. Det fungerar inte säger Moncia Pettersson själv i en kommentar. Jag hade framstått som en Värmdös Tatcher. Min man Erik hade ju dessutom fått smeknamnet Dennis då. Det hade han inte gillat.

Att låta kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Alversjö dansa hula hula ansågs inte trovärdigt. Karln saknar rytmkänsla säger en moderat som inte vill citeras med namn på bloggen.

Enligt vad bloggen erfar har nu ett nytt förslag lanserats.
Hans Ove "sannolik eller osannolik Greve" Görtz i bastkjol. Han har tidigare lanserats. Då som man. Som kvinna är han ett helt nytt förslag, säger valberedningens ordförande.

Det är ett sätt att göra sig vän med den kvinnliga sidan av sig själv, inleder Görtz. Samtidigt blir det ett sätt att kvotera in sig som kvinna, myser Görtz förnöjt. Han (hon) fortsätter att det finns en tradition inom moderaterna att bära bastkjol.

Ulf Adelsson fick Lena Liljeroth på kroken efter bastkjolen. De gifte sig 1981. Ulf uppträdde den 16 februari 1979 iklädd bastkjol på Filippinerna.

Det drar kvinnliga väljare. Jag förväntar mig att kvinnorna kommer att stå i kö efter detta. Blir det inte så är jag i vart fall någon som fört in HBT frågorna i Värmdöpolitiken, säger en allvarlig Görtz.

Dessutom har vi båda historiska anor, fortsätter "Greven". Ulfs förfader var Ankarström. Han som tog kål på Gustav III. Min förmodade förfader Georg Henrich var Karl XII finansminister.

När bloggen frågar hur det känns att inte vara önskvärd som ordförande i produktionsstyrelsen säger han (hon) att det är ett uttryck för kvinnoförtryck. Hade jag burit byxor och inte bastkjol hade ingen bråkat, säger Görtz. Nu vill moderaterna kvotera in mig för allt vad Schillingen håller. Det borde alla förstå att detta är ett steg för jämställdheten.

Bloggen bara undrar hur man tänker. Var det inte ett samarbete man inledde med Allians för Värmdö?

Fotnot
Bild nummer två räknat uppifrån föreställer inte Monica Pettersson.

Spyker och SAAB allt närmare varandra

Bloggen har varit för snabb. Affären mellan Spyker och GM är inte helt klar i dag. De källor som tipsade oss hade goda grunder för sitt påstående om att allt var klart. Hur som helst beklagar vi bloggen gav sken av att affären var slutförd i dag. För affären är inte det.

SAAB, Muller, Boekhoorn & CO= Sant

Dagens namn är Victor Muller. Han är vd på Spyker Cars.

Muller är 51 år och utbildad jurist. Han arbetade från sin examen till år 1989 som advokat på den internationella byrån Baker & McKinsey. Efter en lyckad management buy out skapade han sig en ekonomisk plattform. Från 1992 har Muller varit med om att introducera ett antal förtag på Amsterdambörsen. År 2000 startade han Spyker Cars och var dess vd fram till 2007. Då övergick han till att bli chefsdesigner. Efter att Spyker Cars delats upp i ett formel ett stall
(numera Force India) och lyxbilsproducenten Spyker återgick Muller till att vara vd för lyxbilsproducenten.

Finansiären bakom affären är en gammal bekant till Victor Muller som heter Marcel Boekhoorn. Han är jämnårig med Muller och har tidigare gjort ett antal affärer med Muller. Han beräknas vara god för mellan 1,5-2 miljarder dollar. Han har gjort pengar på investeringar exits i bland annat bagerigruppen nl:Bakker Bart, Moti Dupli (sprayfärger) och Novaaxess (telefonoperatör).

För närvarande är han aktiv i ett 10 tal investeringar, bland dem Spyker Car, Mc Gregor Fashion group, tidningarna De Telegraaf och De Pers, bioteknikföretaget Voicetrust, internetmäklaren zecco.com och dörrfabrikanen Doorwin.

Ett beslut om lån från Europeiska Investeringsbanken har fattat beslut om lån till SAAB. Regeringen sammanträder 14.30 för att bekräfta lånegarantierna.
Formellt återstår en prövning i EU-kommissionen om regeringens lånegarantier. Det är dock inget hinder för att genomföra affären.

GM håller presskonferens om saken i dag kl 17.30 svensk tid.

Huruvida detta är en bra affär återstår att se. Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att SAAB lär överleva minst 12-18 månader från i dag. Chansen att SAAB räddas under en längre tid torde vara mellan 20-25%, men det är fullt möjligt.

Bloggen önskar SAAB, SAABs anställda, Victor Muller och Marcel Boekhoorn lycka till!

Andra medier: Svt, Svd, Svd, e24.se, Aftonbladet, Expressen, GP,

söndag 24 januari 2010

Opinionsläget just nu

Den senaste opinionsundersökningen från Sifo visar på att de rödgröna leder, länk.
Centern har just nu jämfört med förra valet 63% av väljarna kvar. Samtidigt brukar centern alltid göra starka valspurter. Moderaterna står i princip på samma position. De stora vinnarna är sverigedemokraterna, miljöpartiet.

Sverigedemokraterna är sannolikt störst hot mot de rödgröna.

För oppositionen gäller att man måste konkretisera sin idéer. Det innebär en risk för besvikelser bland väljarna.

För centern gäller det att gå från idé till resultat. Moderaterna borde fundera över att att återta borgerliga idéer. Kristdemokraterna har en svår balansgång. Vilken profil ska man ha i valet. Folkpartiet verkar däremot ha funnit sin profil inför valet.


Enighet om IPRED lagens effekter

En av piratpartiets europarlamentsledamöter Christian Engström, länk reflekterar över Ipredlagen. Idén av bakom lagen var att hindra fildelning. När man tittar på statistik har lagen inte fungerat. Det fildelas mer nu än före lagen trädde i kraft. Nu verkar det finnas en konsensus över att lagen inte fungerar.

Det som skiljer är om nästa steg är att följa de intentioner IFPI önskar eller att avskaffa lagen. Jag har kommenterat IFPIs tankegångar i en tidigare bloggpost, länk. Mina reflektioner var ganska kritiska. Huvudtankarna i bloggposten var: "Låt oss fundera över vad IFPI vill ur ett rent filosofiskt perspektiv. Internet är till sin natur virtuellt. Om man ska stängas av från en virtuell värd blir det ganska besvärligt. I vart fall om vi ser det rent filosofiskt. Tillgången till den virtuella världen är reell. Själva idéen att stänga av en människa från en sådan värld liknar hjärntvätt. Effekten blir faktiskt att man utestängs från stimuli. Vi vet från forskning att avsaknad av stimuli skapar en dödsprocess. IFPIs förslag blir därför något så raffinerat som ett långsamt dödsstraff som till sin struktur har formen av en sorts hjärntvätt. Den verksamma substansen är att inte få impulser.

Vad skulle Svenska folket säga om någon föreslog att en person som straff skulle avstängas från att läsa tidningar under ett antal år?
Naturligtvis skulle man säga: inhumant.

Sedan kan man diskutera om denna sorts långsamma dödsstraff är proportionerliga mot brottet. Det skulle vara fildelning.

IFPIs förslag är inhumant. Det hör definitivt inte hemma i en demokrati."

Det är dags att avskaffa IPRED lagen.

lördag 23 januari 2010

Ett USA i chock eller största osäkerhet

Floyd Norris, skribent i the New York times skriver om ett USA som är i chock just nu, länk.
Börserna har fallit 5% på tre dagar. Bara i fredags föll Dow Jones index med 2,09%. Nasdaq föll i fredags med 2,69%. Det är den ena chocken, men det finns fler.

Den amerikanska staten vill tämja banksystemet och vill ha betalt för att man räddade banksystemet. Finansindustrin har inte uppfattat några signaler om vad som krävs av den.

Det marknaderna ogillar mest är osäkerhet. Det har marknaden fått i övermått de senaste dagarna. Demokraterna förlorade sin senatsplats i Massachusetts. Obama blev vingklippt. Det var också en rejäl chock. Nästa är att det är inte säkert att Ben Bernake får sitta kvar som chef för Federal Reserve.

New York times rapporterade följande i fredags om Goldman Sachs: "On Jan. 22, 2010, the bank reported bumper 2009 earnings: a profit of $13.4 billion on revenue of $45.2 billion. For the fourth quarter, Goldman earned $4.95 billion on $9.6 billion in revenue. But in reaction to the public outcry over executive compensation, the bank reduced the share of revenue going to bonuses."

Det drar ihop sig till konflikt mellan staten och finansmarknaden i USA. Det skapar stor osäkerhet. Kanske skulle Obamaadmininstrationen sett till så att de som skapade krisen inte skulle få administrera det räddade banksystemet.

Det finns anledning att vara observant på vad som sker i USA just nu.

Andra medier: Aftonbladet, Aftonbladet

fredag 22 januari 2010

Summering av en dag med politisk debatt

Jag känner ingen tillfredställelse. Hos mig finns inget behov av att besöka skattetoppen.
Det kostar med en röd regering.

Andra medier: Aftonbladet, DN

Kundval på arbetsförmedlingen

Centerpartiet vill att förmedling av arbeten ska var föremål för kundval, länk. Det är ett bra liberalt förslag. Effekten av kundvalet blir konkurrens. Denna reform borde skapa bättre tjänster för de arbetssökande. Att monopolister protesterar visar bara att förslaget ligger rätt.

torsdag 21 januari 2010

IFPI introducerar världens första långsamma dödsstraff

Den internationella upphovsrättsorganisationen IFPI kräver i en rapport att fildelare ska kunna stängas av från internet, länk.

Karl Sigfrid talar om att organisationen vill skapa en sorts "digital husarrest".
Mycket av debatten kring EUs telecompaket rörde detta. Nu ville en majoritet av EU parlamentet inte att man skulle kunna stängas av från internet. Personligen vill jag gå längre än Sigfrid gör i beskrivningen av vad IFPI föreslår.

Låt oss fundera över vad IFPI vill ur ett rent filosofiskt perspektiv. Internet är till sin natur virtuellt. Om man ska stängas av från en virtuell värd blir det ganska besvärligt. I vart fall om vi ser det rent filosofiskt. Tillgången till den virtuella världen är reell. Själva idéen att stänga av en människa från en sådan värld liknar hjärntvätt. Effekten blir faktiskt att man utestängs från stimuli. Vi vet från forskning att avsaknad av stimuli skapar en dödsprocess. IFPIs förslag blir därför något så raffinerat som ett långsamt dödsstraff som till sin struktur har formen av en sorts hjärntvätt. Den verksamma substansen är att inte få impulser.

Vad skulle Svenska folket säga om någon föreslog att en person som straff skulle avstängas från att läsa tidningar under ett antal år?
Naturligtvis skulle man säga: inhumant.

Sedan kan man diskutera om denna sorts långsamma dödsstraff är proportionerliga mot brottet. Det skulle vara fildelning.

IFPIs förslag är inhumant. Det hör definitivt inte hemma i en demokrati.

Medborgardialog

Hänt i Värmdö
Så var det dags för politikerna i samhällsbyggnadsnämnden och Bygg-, Miljö- och Hälskoskyddsnämnden att träffa medborgare. Träffen skedde på eftermiddagen i dag. Platsen var kommunhuset i Skogbo. Själv var jag där i egenskap av ledamot att Bygg-, Miljö- och Hälsoskyddsnämnden.

Glädjande nog dök många medborgare upp med sina frågor och synpunkter. Det är roligt att det finns så många engagerade medborgare. Tack för att ni tog er tid att komma!

En fråga som dök upp rör den fortsatta utbyggnaden vid Granstomta. Ett ärende som kommer upp på kommunstyrelsens arbetsutskott nästa måndag rör detta. Nu är frågan var man ska placera en gymnastikhall. Uppenbarligen har man återigen missat dialogen med föräldrarna. Det är illa. Nu är det dags att ta in synpunkterna från brukarna och fatta beslut som har förankring där.

Långsiktigt är det dags att ta upp en dialog om hur området ska värnas för att inte helt byggas sönder.

Gustavsbergs Bad och Bar: Ågren och baksmälla eller både och?

Hänt i Värmdö
I fokus för tillfället finns sannolikt på en person med efternamnet Ågren.
Varför undrar vän av ordning?

Bloggen har berättat om att överste badhusgeneralen och den förmodade greven Hans Ove Görtz haft en tanke. Den stora tanken var att Gustavsbergsbadet skulle ha alkoholrättigheter.
Nu har beslutet kommit från socialnämnden. Beslutet är att socialnämnden under ledning av pastor Dozzi säger blankt nej till detta. Han följer upp vad den vanligtvis timide Clarence Örhammar sagt i badhusstyrelsen. Alkohol och bad hör inte ihop.

De flesta människor skulle säga: vilken baksmälla.
Ett helägt kommunalt bolag söker utskänkningstillstånd. En annan del av kommunen, socialnämnden säger blankt nej. Det är vad många skulle betrakta som ett rent spastiskt
kommunikationssätt. Bloggen säger pinsamt.

Det ska bli spännande att läsa beslutsmotiveringen i socialnämndens arbetsutskott som var den instans som beslutade.

Bloggen förmodar att pastor Dozzi tänke att Jesus inte behövde alkohol för att gå på vattnet. Då får Görtz tro på sin egen förmåga att gå på vattnet utan alkohol. I övrigt kan han ju alltid hänvisa till bibeln och Johannesevangeliets kapitel 6 vers 8-10 om fem kornbröd och två fiskar.
Under ska göras utan alkohol. Resultatet för Gustavsbergsbadet är med eller utan alkohol minus. Det ryktas om 12-13 miljoner back. Det förändras sannolikt inte mycket med sprit.

Om Görtz ska höja underhållningsvärdet är det bara att damma av den gamla idén om att visa filmen hajen på storbildskärm. Gustavsbergsbadet skulle då bli Sveriges första skräckbad.

Vinnaren av den historia är den fria konkurrensen. Kommunen ger sig inte in på barverksamhet utan låter det privata sköta denna typ av verksamhet. Det är bra.
Det är god Allianspolitik

Andra bloggar:

onsdag 20 januari 2010

Mera booze i badet?

Missa inte youtubeklippet på värmdobävrar, länk.

Gustavsbergs kommunala bad och bar?

Hänt i Värmdö
I en intervju med kommunfullmäktigeledamoten Roland Ekstrand tar han upp exempel på ojuste konkurrens i Värmdö kommun. Som den värsta syndaren pekar han ut Värmdö kommuns simhall, Gustavsbergsbadet.
Där använder man skattemedel för att driva ett gym. Med det räcker inte med det. Nu ska det bli extra skoj i badet. Gustavsbergsbadet har nämligen begärt att få utskänkningstillstånd.

Bloggen har alltid fått höra att bad och sprit inte hör ihop. Det har tydligen inte överste badhusgeneralen, den förmodade greven Hans Ove Görtz hört talas om. När jag frågar centerns ärrade Vansbrosimmare , kommunalrådet Hans Lindqvist säger han att alkohol och bad inte hör ihop.

När bloggen konfronterar Ekstrand om han inte skämtar säger han att det är allvar. Gustavsbergsbadet har ansökt hos socialnämnden i Värmdö kommun om utskänkningstillstånd.

Nu tar alltså styrelsen i det helägda kommunala badet och lanserar sig som bar.
Det ska bli bärs i bastun om Görtz får bestämma. Huruvida man kommer att sälja simdynor med alkohol och sugrör är ännu oklart. Ordet sjöslag kommer att få en dubbel betydelse i Värmdö kommun.

Det som blir bekymmersamt är den nya konkurrenslagen. Den förbjuder denna typ av kommunal konkurrens med privata aktörer. En kommunal bar kan inte konkurrera med privata barer. Vi har hört klagomål från privata aktörer kring konkurrensen tidigare.

Nu verkar delar av kommunen vilja lätta på bromsarna. Budskapet är booze i badet: Om Görtz driver frågan och får gehör kan Värmdö kommun bli en av de första att bli instämda för Stockholms tingsrätt. Lagrum för stämningen lär bli Alliansregeringens nya konkurrenslag.

Man undrar vad badhusgeneralen tänker på.
Är det på detta sätt moderaterna vill vinna valet i Värmdö?


Ålderman i Värmdö kommunfullmäktige

Hänt i Värmdö
En politiker som det har varit tyst om ett tag är folkpartisten Roland Ekstrand. Han har suttit i kommunfullmäktige i Värmdö under 30 år. Det gör honom till ålderman där. Han har plats 6 på folkpartiets lista till fullmäktige i valet 2010.

Det som gör Roland Ekstrand intressant är att han driver frågor om ärlig konkurrens mellan det offentliga och privata aktörer. Här har inte Värmdö kommun tyvärr inte varit något föredöme. Bloggen stödjer Roland Ekstrand i dessa frågor.

tisdag 19 januari 2010

Nu får vi hoppas på Malmström

Karl Sigrid skriver en viktig debattartikel Svenska Dagbladet i dag, länk.
Budskapet är enkelt den nya svenska EU-komissionären måste värna svensk offentlighet.

I Sverige har Margot Wallström placerats på pidestal som närmast en gudinna. Allt hon har gjort är bra. Vid en närmare granskning visar det nog sig att hennes arbete inte har varit riktigt lika framgångsrikt.
Hon skulle öka medborgarnas acceptans av EU. En effekt av detta arbete borde ha varit att procenten röstande i valet till EU parlamentet skulle öka.
Så blev det inte. Faktiskt minskade valdeltagandet.

Vad gäller offentligheten i EU presenterade Wallström ett förslag. Det innebar på många sätt ett ihåligt skydd för medborgarna. Det öppnade inte EU för att bli mera transparent.

Nu gäller det att Cecilia Malmström vågar driva denna fråga. Det krävs framgång på detta område för att EUs legitimitet ska öka.

Hur som helst det dags att plocka ned Wallström från den pidestal där socialdemokraterna placerat henne.

Andra medier: SvD,
Andra bloggar: HAX

måndag 18 januari 2010

Moderaternas riksdagslista klar

Moderaternas riksdagslista för Stockholms län är nu fastställd.
Partiet fick i förra valet 2006 17 mandat.

Först på listan kommer lägenhetsinnehavaren i Sagerska och före elevrådsorförandens på Tibbleskolan i Täby, Fredrik Reinfeldt. Allt annat hade varit en sensation.

Sedan kommer fyra kvinnor. Först av dem är handelsministern Ewa Björling. Sedan kommer Hillevi Engström, Sollentuna och därefter Nackaprofilen Anna Kinberg Batra.
Internetpolitikern Karl Sigfrid petades ned fyra placeringar men kommer ialla fall på en säker 14:e plats.

Från Värmdö kommer Rune Wickström på en ganska osäker 17:e plats. Efter honom kommer debattören Jonny Munkhammar, Österåker. Det är högst sannolikt att Munkhammar kommer att klättra många placeringen i en personvalskampanj.

Socialdemokraterna börjar på tredje plats i Stockholm

Socialdemokraterna ska ta revansch i Stockholm. Det förkunnar Carin Jämtin seconderad av partisekreterare Ibrahim Baylan. Budskapen refereras av Dagen Nyheter, länk.

Huvudfrågorna är tre: skolan, jobben och ungas uppväxtvillkor.
Skolfrågan är ett försök att möta folkpartiet. I jobbfrågan tar man fighten med moderater och centerpartiet. De ungas uppväxtvillkor verkar vara mycket vagt formulerat.

I grunden är fortfarande den socialdemokratiska politiken en storstadsfientlig politik. Trots de strukturella problem är det riktigt att som alliansregeringen gjort sänka fastighetsskatterna. Att ha en närmast platt fastighetsskatt gillas i storstäderna. Det hjälper inte att som socialdemokraterna gör sätta ribban vid ett taxeringsvärde på 4,5 miljoner.
Fortfarande har socialdemokraterna inte sagt att man avstår från att återinföra sparskatten eller som socialdemokraterna kallar den; förmögenhetsskatten. Dessa två frågor är viktiga storstadsfrågor.

I miljöfrågorna och integritetsfrågorna har socialdemokraterna låg trovärdighet. Här framstår man mer som opportunister. Det är lätt att förstå att socialdemokraterna vill börja kampanjen tidigt i Stockholm. Som tredje största parti har man en del att ta igen opinionsmässigt.

Socialdemokraterna laddar upp och knycker från MÅRTENSSON

Hänt i Värmdö
Socialdemokraterna har haft valupptakt eller som det heter på socialdemokratisvenska: "kandidatutbildning". Enligt personer som var där betecknades stämningen som god.

Begreppet kandidatutbildning torde vara något missvisande. Den kandidat som sannolikt är viktigast att utbilda i Värmdöpolitiken, den tidigare kommunstyrelsordförande Jonas Nilsson var inte där. Han kanske inte behöver utbildas för att bli socialdemokraternas viktigaste kandidat.

I stället vände sig säkert större delen av församlingen mot Möja för att blidka Värmdömoderaternas starkaste köksbord. Det som delas av Erik och Monica Pettersson. Vill dessa två att Nilsson kommer tillbaka, gör han säkert det.

Sedan förstår jag att socialdemokraterna närmast har gjort sig skyldiga till stöld av liten blogg. I vart fall av en den bloggrubrik som jag brukar använda. Ja, bloggen heter faktiskt "Hänt i Värmdö", länk. Det är ett namn som denna blogg etablerat i cyberrymden. Jag vet inte om man ska vara tacksam eller förbannad över detta tilltag.

söndag 17 januari 2010

Telia tar strid mot IPRED

Enligt Svenska Dagbladet har Telia överklagat en tingsrättsdom som gäller att lämna ut uppgifter enligt den sk IPRED lagen, länk. Telia hänvisar till EUs teledatalagringsdirektiv som skäl för sin vägran.

Andra bloggar: HAX, Peter Andersson,

fredag 15 januari 2010

Bloggen håller inte med ledande moderat

Hänt i Värmdö
Bloggen har läst igenom kandidatpresentationerna för moderaterna på Värmdö. En ledande moderat som vi var i kontakt med sa till bloggen att: "om kandidatpresentationerna hade varit för socialdemokraterna hade jag sagt att de flesta verkar vara kvalificerade för förmånskort på Fonus i den här katalogen". Bloggen håller inte alls med.

Däremot tycker bloggen att moderaterna verkar lämna idén med fristående kandidater. Det fanns nämligen en hel del par i katalogen. Den typ av par som man kallar äkta av något skäl. Kanske skulle man kallat katalogen för: vi som håller ihop eller strävsamma kandidatpar söker väljare.

På en annan kandidatfront har det blåst upp till strid av ett mera konfliktfyllt slag. Moderaterna presenterade i går sin kandidat till ny ordförande i produktionsstyrelsen efter Göran Jansson. Den man ville ha på den posten är den sannolika eller helt osannolika greven Görtz. Han som lyssnar till förnamnet Hans Ove.

På detta förslag blev det starka reaktioner från åtminstone två mittenpartier. Låt mig säga att det blev ett blankt nej.

Skälen till detta lär vara att man upplever det svårt att samarbeta med Görtz. Dessutom är man tvekande till om han har kompetens för uppdraget. Ett annat skäl är de ideliga starka påtryckningar han gör för att skriva under avtal och artiklar. Många av dessa artiklar är inte alls i linje med vad de undertecknade menar. Undertecknarna har ansett sig nödda och tvungna att underteckna artiklarna.

Görtz var också en av initiativtagarna till en artikel som ville utmåla oppositionsrådet Lars Bryntesson som det sämsta i oppositionsföreträdarna i Stockholmstrakten. Han har var också en av de som försvarade den numera avgångne kommunstyrelseordföranden till sista minuten, länk. En del hävdar att den tidigare militären Görtz har ett ledarskap som besvärande nog har likheter med just nämnde Nilsson. Att Görtz försökte lägga munkavle på sin numera tidigare partibroder Jan Dolk lär inte göra saken bättre.

Det påminner oss om att den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson ställer upp i moderaternas provval i Värmdö.

Om Görtz ska inta produktionsstyrelsen lär han få göra det med strid. Detsamma lär gälla om Nilsson önskar inta en ledande position inom Allians för Värmdö.

Fotnot:
Som ny ekonomisk talesman efter Göran Jansson föreslås bankdirektören Anders Bergman.

Bilden ovan föreställer baronen Georg Heinrich von Görtz, Karl XII finansminister. Baronen var född 1688 och död den 19 februari 1719.

Bilden nedan föreställer Hans Ove Görtz, om någon undrade.
Det är fortsatt oklart om Hans Ove är greve eller ej.

Rättelse om kristdemokraterna på Värmdö

Hänt i Värmdö
Det stämmer inte som bloggen skrev, länk att första man som var en kvinna i kristdemokraternas provval fanns på fjärde plats.
Den tredje mannen (Clarence Örhammar) visade sig faktiskt vara en kvinna. Hon heter Barbro Modin Svensson.

På fjärde plats hamnade den alltid smidige Örhammar. Han hade inte bråkat var än man placerat honom. Det är därför han ibland internt går under namnet teflonmannen.
Mannens måtto lär vara: ingen konflikt är för liten för att undvikas.

Bloggen ber samtidigt fru Modin Svensson om ursäkt. Det var ingen petning från bloggens sida. Vi förväxlade tredje och fjärdeplaceringarna.

Värmdöcentern lägger ut youtubeklipp

Hänt i Värmdö
Värmdöcentern har börjat valrörelsen.
Ett första youtubeklip finns tillgängligt på värmdöcenterns blogg, länk.

torsdag 14 januari 2010

Det är svårt att dansa i takt, men visst går det

Efter diverse skriverier och erfarenheter från politikens område så vet jag att det är svårt att den kan vara svårt att dansa i takt.
Den 75 åriga kvinnan från Spaniens motsvarighet till Idol visar att ålder inte är ett hinder för att göra det. Något att reflektera över.

Andra bloggar: Per Ankersjö,
Andra medier: SvD


onsdag 13 januari 2010

Ännu en gång resursskoleutredningen

Hänt i Värmdö
En enig kommunstyrelsen beslutade om att den så kallade resursskoleutredningen ska ledas av en parlamentarisk utredningsgrupp.

Varje parti utser själv vem de vill representeras av. Det är ett bra beslut. Heder åt alla politiker som kunde ena sig kring detta. För centern som drivit frågan om en fristående parlamentarisk ledningsgrupp är detta naturligtvis en framgång.

Samtidigt beslöt kommunstyrelsen att avtalet med resursskolan förlängs till att gälla hela läsåret 2010/11. Det är också ett bra beslut.

Utredningsdirektiven förtydligades så att utredningen ska komma med förslag på hur man kan arbeta klokare och smartare mellan de två ansvariga förvaltningsområdena skola och socialtjänst. Det är också bra.

Nu börjar arbetet med att systematiskt förbättra kvaliteten i utbildningen för barn med särskilda behov. Det är ett mycket viktigt arbete.

Årets första kommunstyrelsemöte

Hänt i Värmdö
Då var det dags för valårets första kommunstyrelse. Mötet som inleddes klockan 18.00 pågår just nu.
Mötet inleddes i en avslappnad atmosfär. Som ett av de första punkterna för året beslöt man att köpa mark i Sollenkroka för att skapa fler parkeringsplatser. Det är säkert många pendlare och sommargäster som är tacksamma för detta

Vem vill bli kommunalråd?

Hänt i Värmdö
Vem vill bli kommunalråd?
Den frågan behandlas just nu i både centern och moderaterna på Värmdö. Det sker genom provval inom de båda partierna. Sedan kommer en valberedning med ett förslag som fastställs av ett nomineringsmöte.

Redan tidigare har folkpartiet, kristdemokraterna och socialdemokraterna genomfört sina provval. Provvalet gäller listan till kommunfullmäktige i Värmdö. En plats högt på listan innebär hög sannolikhet för att bli kommunalråd.

Bloggen har tidigare rapporterat om hur listorna ser ut för folkpartiet, länk, länk och socialdemokraterna, länk.

Kristdemokraternas lista kommer att toppas av pastor Dozzi. Det är det ända vi vet säkert. En väl insatt källa säger att detta är lika säkert som amen i kyrkan.

De kommande placeringarna är resultat från det interna provvalet. Där kommer det ganska säkert att bli förändringar.
Dozzi blev upphöjd till förstanamn redan före jul. De övriga placeringarna fastställs av kristdemokraternas årsmöte i vår.

Resultatet av provvalet blev följande: Nykomlingen som kristdemokrat Jan Dolk placerade sig på 5:e plats. Direkt efter Dozzi hamnade kristdemokraternas egen "spindoktor" i regeringskansliet, Ulrik Lindgren. Därefter finner vi ordföranden i kristdemokraterna i Värmdö, mäklaren Clarence Örhammar. Den första kvinnan i provvalet finner vi på fjärde plats. Det blev Barbro Modin Svensson. Hon sitter i Nämnden för Äldre och funktionshindrade.

På 6:e plats hamnade den gamle räven PO Fransson. Den sistnämnde kommer säkert att bedriva personvalskampanj. Målet är säkert att kryssas in i fullmäktige.

En person som säkert är föremål för övertalningsförsök från valberedningens sida är Diana Rogers. Det vore spännande att se henne högt upp på listan

tisdag 12 januari 2010

Tvivlande grevinna

Hänt i Värmdö
Ingifta grevinnan fru Andersson-Ribbing har läst vår blogg, länk, vilket vi tackar för. Hon är som de flesta av oss vet även socialdemokraternas kronprinsessa i Värmdö kommun.

Hon har läst vår bloggpost om att Göran Jansson lämnar Värmdöpolitiken och noterar följande: "Det är tråkigt om det stämmer att Göran ska sluta. Hoppas att så inte är fallet."
Grevinnan borde veta bättre än så. Bloggen kollar alltid källorna innan vi publicerar.

Fotnot:
Släkten Ribbing är introducerad vid Riddarhuset så som familj nummer 15, 40 och 216, länk. För tillfället har inte bloggen klarhet om vilken gren av släkten Ribbing som fru Andersson-Ribbing tillhör.

Demokratidebatten: Falkvinge på fel spår

Rick Falkvinge skriveri dag en bloggpost om mänskliga rättigheter och demokrati, länk.
Han skriver så här: "Ett demokratiskt samhälle behöver inte respektera mänskliga rättigheter, och mänskliga rättigheter kan finnas utan demokrati.

Demokrati innebär att en majoritet av de röstberättigade (inte av alla!) bestämmer över en minoritet. Varken mer eller mindre. Det skapar ett problem med avseende på mänskliga rättigheter, eftersom det i varje samhälle och vid varje tidpunkt finns ett majoritetsstöd för att dra in grundläggande mänskliga rättigheter för en namngiven minoritet.

Därför har vi också olika fördrag — instiftade demokratiskt — som garanterar vissa rättigheter åt alla. I praktiken åt minoriteter. Grundlagen är en sådan. Grundlagen är minoriteters skydd mot lagstiftare. Alla medborgares skydd mot lagstiftare, förresten."

Resonemangen som Falkvinge för utgår från ett demokratibegrepp som är väldigt avlövat.

Är det exempelvis möjligt att tala om en demokrati utan mötesfrihet? -Jag tror inte det. Är det möjligt att tala om demokrati utan pressfrihet? -Jag tror inte det. Det exempelbegrepp som Falkvinge talar om är så snävt att de demokratiska rättigheterna inte kan utövas. Demokrati är enligt mitt förmenande också en fortgående process. Det förutsätter rättigheter för medborgarna för att kunna utöva demokratin. Falkvinge verkar i någon form av retorisk iver skjutit över målet.

Det demokratibegrepp som jag ansluter mig till beskrivs i uppslagsverket wikipedia som, länk: "politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demokrati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, bl.a. direktdemokrati och representativ demokrati.

De flesta demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir snedfördelad, till exempel genom att makten är delad mellan den verkställande makten, den lagstiftande makten och den dömande makten. Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har tid att sätta sig in i alla frågor, och att de politiska partierna ägnar mer tid åt röstfiske än åt att styra. Intressekonfliktsfråganär också vanlig."

Jag förstår Falkvinges berättigade oro. Inte minst integritetsdebatten i samband med FRA lagen visar på demokratiska problem i Sverige just nu. Upphovsrättsdebatten visar på liknande problem.


För mig är det inte möjligt att tala om en demokrati utan demokratiska (mänskliga) rättigheter. Grundlagarna garanterar demokratins fortlevnad. Argumentationen som Falkvinge för är tyvärr något vulgär och i värsta fall okunnig. Frågorna om demokratins problem är däremot glödande aktuella. Jag hoppas att den debatten kommer att fortsätta:


Länkar: Göran Widham, Oscar Swartz, Projo, Farmor Gun,


onsdag 6 januari 2010

Göran Jansson lämnar Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö

Då har bloggen nåtts av att det sker ommöbleringar inom den styrande Värmdöalliansen i allmänhet och Värmdömoderaterna i synnerhet. "Finansministern", ordföranden i produktionsstyrelsen och ordföranden i Värmdö kommunfastigheter Göran Jansson avgår. Han lämnar sina befattningar omgående. Dock kommer han att sitta kvar i kommunfullmäktige.

Göran har genom sitt sakliga förhållningssätt och sin förmåga att finna konstruktiva lösningar varit en stor tillgång i Värmdöpolitiken. Hans uppgift har ganska ofta varit otacksam. Han har varit den som skulle ta hand om "Svarte Petter" i olika sammanhang.

Nu lämnar han den operativa politiken under valåret.
Det är bara att beklaga för Värmdös invånare.