fredag 12 december 2008

Du har fildelat så priset är det tredubbla svarar expediten

Om du går i snön lämnas det fotspår. 
Det lämnas avtryck. Om du vistas i cyberia lämnar du spår. Du lämnar avtryck. Om du ringt ett telefonsamtal lämnas det spår  efter dig. Om du sms:ar lämnas det spår, som säger att du var där. Rick Falkvinge bloggpostar om detta. Från vänsterhåll är man orolig för att datalagringslagen kommer att användas mot oppositionella. 

I naturen sker det svängning i vädret som gör att spåren ganska snart försvinner.

I den elektroniska världen skulle egentligen spåren försvinna ganska fort. 
Genom lagar ska nu spåren finnas kvar hos nätoperatören, telefonoperatören i mellan 6-12 månader, beroende vad riksdagen bestämmer. Enligt FRA lagen kan man spara elektroniska spår i princip hur länge som helst. Även om det finns en huvudregel om 5 år. 

Integritet är inte bara att få uttrycka sin åsikter. Integritet är inte bara att ta del av och förmedla information. Integritet är också att slippa lämna spår efter sig som aldrig försvinner eller som försvinner om flera år.

Du ska kunna gå till kiosken utan att det arkiveras i 50 år. Du ska kunna köpa tobak utan att det arkiveras i 20 år. Information om vad du gjort som arkiveras, kan komma i orätta händer. Vad innebär det om du söker en livförsäkring och försäkringsbolaget ber om att del av dina kioskkvitton för de senaste 15 åren. De finns ju ändå lagrat elektronisk, säger man. När det visar sig att du var rökare 1992-93 får du ingen livförsäkring eller du får hörd premie. 

Tänk dig följande. När du ska köpa en cd finns det två prislistor. En för dem som fildelat och en för dem som inte gjort det. Nu skriver du på pappren som låter expediten göra ett elektroniskt sök. Där upptäcker man att du fildelat för 5 månader sedan. Du får betala 300 kronor för cd. Hade du inte funnits med ett elektroniskt avtryck för fildelning hade cdn kostat 90 kronor.

Nu är du är inte välkommen till Orwells 1984. Du är välkommen till Sverige eller det som kallas "den lilla Asken".
Känns det bra? Vill du bara kräkas?

Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha. Rätten att inte behöva lämna spår efter sig under lång tid är en viktig medborgerlig rättighet. Den måste noga vägas mot samhällets krav på de absoluta undantagsfallen som har att göra med brott. Här har avvägningen mellan stat och individ hamnat fel i FRA-lagen. Balanspunkten i datalagringslagen riskerar också att bli fel.

Det är dags att säga stopp.

Andra bloggar: opassande, HAXCopyriot, Jinge

Inga kommentarer: