söndag 1 mars 2009

Dagens Nyheter lånar sig till att bli en maktens megafon

Värdet av en artikel i Dagens Nyheter är numera kraftigt devalverat. 
Dagens huvudledare med rubriken Konstgjorda gräsrötter verkar vara ett utslag av en sorts degenererad åsiktsbildning. 

Henrik Alexandersson talar om att DN tramsar vidare. Badlands hyena, ironiserar över artikeln och utbrister i: "att gräsrötter bör inte kunna intressera politiker för sina frågor. Då hotas demokratin". Även Bloggebloggelito är inne på det ironiska spåret. Per Ankersjö undrar vad DN håller på med. Han framhåller att artikeln innehåller rena felaktigheter. Argast nu säger indirekt att artikeln är ett beställningsverk av regeringen. 
Som jag själv skrivit i en tidigare bloggpost i ämnet har DN mot bakgrund av sin egna tillkortakommanden intresse av att smutskasta bloggosfären.

DN talar om att det är mindre transparens i nätets åsiktsbildning än i gammelmedia. Var och en inser att det snarare är motsatsen. Länkar är ett försåtligt sätt att dopa nyheter menar DN. Den gamla sedvänjan att mellan tidningar citera varandra verkar dock vara ofarlig. 

Det är sant att nätet är effektivt. Lika riktigt är det att nätet har gjort det möjligt för många fler att torgföra sina åsikter. Entrébiljetten till att bli opinionsbildare kostar nästan inget mer än tid, skrivarförmåga och engagemang. Därigenom skiljer man sig från åsiktsbildarnas dinosaurer som kräver mångmiljonbelopp om dagen att överleva.

Peter Wolodarski skapade höga förväntningar om en ny och bättre ledarsida på DN. 
Just nu känns den mera som ett träsk. Den intellektuella hederligheten har ersatts av ett orons gungfly. DN kämpar för sin överlevnad på sikt och det verkar göra att man lånar sig till lågt stående journalistik. 
Det är inte denna typ journalistik som kommer att rädda tidningen. 
Den kommer att sänka Dagens Nyheter. 

5 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Lysande sammanfattning av ett ganska komplicerat skeende.

Att DN börjar känna sig utkonkurrerade är nog ett faktum. Frågan hur mycket detta påverkar deras journalistik, men detta är kanske ett talande exempel...

Stefan Mårtensson sa...

Tack!
Tyvärr tror jag DN tillämpar Jan Guillous definition på vänskap.
Den uppkommer om man har samma fiende.
Det har regeringen och DN. För båda är det bloggosfären

Anonym sa...

DN's nya linje verkar klar. Dom tar sitt uppdrag som den granskande makten på stort allvar. Enda problemet är att dom verkar vara mer intresserade av att granska engagerade medborgare än att granska statsmakten.

Stefan Mårtensson sa...

Ja det verkar så
Tror att den strategin är mycket farlig för DN
Utförsbacken lär bli brantare av det

Anonym sa...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客