måndag 15 mars 2010

RUT-avdraget: En gammel Sahlinist slår till

En av arbetarpartiet Sahlinisternas mera framträdande tänkare är den tidigare TCO-ekonomen Roland Spont.
Han går nu till storms mot RUT-avdraget, länk. Han hävdar att detta enbart har lyckats skapa 1800 heltidsjobb.

Det är inte underligt att Ulf Lindberg på tjänsteföretagens organisation ALMEGA, reagerar på detta i en debattartikel i Svenska Dagbladet, länk. Med resonemanget som gammel-Sahlinisten Spont har uppstår en fantastisk nyhet. Genomsnittslönen inom RUT-sektorn är 579 500 kronor per år!

Detta är en okänd höglönegrupp som vi talar om här. Inte undra på att det krävs ett ROT-avdrag för att folk ska ha råd att köpa sådana tjänster. Om Sponts siffror skulle vara korrekta borde RUT avdraget vara minst dubbelt så stort för att fungera. Tyvärr är Sponts uträkning felaktig, alternativt uppsåtligen missvisande.

Sanningen är att RUT-avdraget fungerar båda vägarna. Det avlastar människor i livspusslet och det skapar nya jobb. De som inte gillar det är gammel Sahlinister och gammel Kommunister.
Vi övriga gillar det!

Fotnot: I min kalkyl har jag då räknat med att skatteverket kommer att betala ut 200 miljoner i månaden under 10 månader per år. De beräkningar som Almega gör om att 5.600 jobb skulle försvinna om RUT-avdraget avskaffas förefaller mycket rimliga.

Andra bloggar: Rasmus liberal,
Andra medier: Expressen,

4 kommentarer:

John sa...

Det ska vara bindestreck efter RUT och ROT när de förekommer i sammansättningar som "ROT-avdrag". Särskrivning är fult och äckligt (och du skriver alldeles för bra för att hålla på med sånt tjafs).

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Stefan,
jag har blivit beskyld för mycket, men knappast för att ha varit varken Sahlinist eller kommunist.
Förolämpa inte hälften av vår befolkning.
Men är det så att vi idag skall köpa röster med avdrag i stället för med bidrag, då har Du rätt.
Men det menar jag å det allvarligaste är fel! Att komma dragande med gammal skåpmat, genom att vända på burken är synnerligen fel.

Stefan hadet nu och försök att tänka om.

Jan Dolk

Stefan Mårtensson sa...

John , tack för påpekandena. Nu är det rättat

Stefan Mårtensson sa...

Hej Jan
Det jag vänder mig mot är att den tidigare TCO ekonomen gör en beräkning av antalet arbetstillfällen som är helt uppåt väggarna. Det är inte Du eller någon annan debattör som är gammel-Sahlinist. Däremot den som kommer fram till att människor in dessa branscher tjänar närmare 600.000 kronor. RUT-avdraget har skapat jobb. Det har gjort svarta jobb till vita. Det tycker jag är bra. Sedan kan man ha andra principiella invändningar. För min egen del tycker jag RUT-avdraget är en bra reform som genomförts av Alliansregeringen.

Há en bra kväll

Stefan