torsdag 19 augusti 2010

Temperaturen på nätet i Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö
Värmdövalet närmar sig.
Klockan 00.00 den 22 augusti får valaffischer sättas upp. En som inte bryr som om dessa regler är den personvalskampanjande kristdemokraten PO Fransson. Han har redan satt upp ganska många affischer på Ingarö. Hans partikamrater är generade över detta. Egentligen borde det vara gult kort för honom.

Hittills har valkampanjen skett genom debatt artiklar och på nätet.

Om vi tittar på google ser läget ut så här:
VärmdöCentern 12.700 träffar
Värmdömoderaterna 2.060 träffar
Värmdövänstern 3 träffar

Antal träffar på Google för partinamnet plus i eller på Värmdö
Vänsterpartiet i/på Värmdö 155.000/155.000
Centerpartiet i/på Värmdö 143.000/143.000
Folkpartiet i/på Värmdö 116.000/116.000
Kristdemokraterna i/på Värmdö 107.000/108.000
Socialdemokraterna i/på Värmdö 51.600/51.500
Moderaterna i/på Värmdö 49.400/50.400
Miljöpartiet i/på Värmdö 31.100/30.400

För moderaterna verkar det vara ganska liten aktivitet på nätet. Mindre än förra valet. Moderaterna uppdaterar sin sida sparsamt. Det finns några moderata bloggare. Bland dem kan nämnas Camilla Lien, ordförande i Ungdoms-, Kultur-, och Fritidsnämnden, Johan Hedberg, politisk sekreterare bloggar lite grand. Deshira Flankör bloggar, men skriver mest om vad som sker på riksplanet. Någon större interatkitivtet verkar lokalpartiet inte ha på nätet vare sig genom partiet eller med de enskilda bloggarna.
Moderaterna kör en kampanj med fokus på rikspolitiken. De ska prata så lite Värmdö som möjligt. Någon lokal valaffisch. Rikstrenden ska göra jobbet. Man avlönar en del valarbetare. Svårt att få riktig fart på kampanjen, trots en miljon i kassan i början av året. Knackar dörr och har en del möten.

Värmdöcentern är mest aktiva på nätet. Ny hemsida och egen lokal partiblogg. Mycket lokalt material. Använder innovativ radioreklam. Stefan Mårtensson, som sitter i utbildningsnämnden och bygg-, miljöskyddsnämnden är aktiv och mycket läst bloggare. Hans Lindqvist som är kommunalråd är aktiv och ganska läst bloggare. Ordföranden Henrik Paulsen är nykläckt bloggare. Det också ungdomskandidaten Louise Paulsen. En del kandidater är aktiva på facebook. Man arbetar också aktivt med youtube-klipp. Fokus är på den lokala valkampanjen. Knackar dörr. Stark mobilisering.

Folkpartiet har en försumbar aktivitet på sin hemsida. Man har dock lagt in sitt valprogram.
Orföranden, Fredrik Sneibjerg har en blogg som både är frekvent och interaktiv. Kommunalrådet Peter Bondesson deltar inte i valkampanjen. Lokalpartiet som sådant verkar inte satsa på nätet. Intern, men diskret konkurrens mellan Anders Bergman och Fredrik Sneibjerg. Ljum mobilisering,

Kristdemokraterna har sparsam aktivitet på nätet. Ordföranden Stefan Dozzi är dock aktiv på facebook. Kommunfullmäktigeledamoten Jan Dolk bloggar. I övrigt verkar det vara dåligt med mera vertikala elektroniska rörelser för kristdemokraterna. Intern fight mellan Dozzi och personvalskampanjande PO Fransson. Medelgod mobilisering

Socialdemokraterna har flitig aktivitet på nätet. Det finns ett antal bloggare. De flest av dem får dock närmast betraktas som sovande. Andrine Winter och Aurora Gullberg är undantagen. Ordföranden Lars Bryntesson verkar ha vaknat till på bloggen och facebook. Den tidigare mest uppskattade bloggaren Annika Andersson gå numera under kategorin oftast sovande.
Fokus på lokala frågor. Använder lokala "kändisar" för att förstärka sin kampanj. Många valarbetare. Utmaningen är att koordinera alla aktiva. Stark mobilisering.

Vänstern har viss aktivitet på sin hemsida. Vad gäller övriga sociala medier är man relativt passiva.

Miljöpartiet har ny grafisk profil på sin hemsida. Man har viss aktivitet där. I sociala medier förekommer man sparsamt.

Både miljöpartiet och vänstern litar till rikstrenden. Miljöpartiet verkar ha toppat formen för tidigt i Värmdö, men man kommer sannolikt att vara en av vinnarna i valet

Vad gäller debattartiklar är Värmdöcentern mest aktiv. Här följs man av socialdemokraterna, med kristdemokraterna på tredje plats.

Andra medier: NVP, NVP, NVP

2 kommentarer:

Fredrik sa...

hmmm för flera månader sedan, för att ingte säga år så lärde mig en viss Stefan Mårtensson att om man pratar om en annans blogg så är det kutym att även länka dit. Tacksam för att du gör detta även denna gången på din egen blogg.....

Stefan Mårtensson sa...

Hej Fredrik
Principen är jag en stark anhängare av . Här är det fråga om en längre text med ett stort antal bloggar. Jag refererar inte till något du sagt eller framfört på din blogg.

Av tidsskäl kunde jag inte länka till alla bloggar.
Lovar dock att bättra mig.

Vänliga hälsningar

Stefan