I Norge har den socialdemokratiska motsvarigheten Arbeiderpartiet länge varit i storlek med höyre. I Danmark fick socialdemokraterna i valet 2007 25,5%.
Egentligen borde det inte vara så underligt att den svenska socialdemokratin blir ett 25-30% parti. De svenska socialdemokraterna är inte på något sätt överlägsna sina skandinaviska kollegor. De är ganska lika. Den socioekonomiska strukturen har många likheter.
Det som egentligen varit förvånande under många år är att moderaterna haft så mycket lägre siffror än sina skandinaviska kollegor.
Socialdemokratins kris är mycket mer än Mona Sahlins. I grund och botten är det bristen på storstadsförståelse som nu slår igenom. Med Göran Johansson i Göteborg fanns det en motvikt till rikssocialdemokratins oförståelse för de stora städerna. Nu är han borta från den aktiva politiken. Det finns ingen ledande socialdemokrat som slåss för bättre storstadsvillkor.
Socialdemokratin har allt för sent insett att all business is local.
Mona Sahlin pratar som en förortsböna, omger sig med rådgivare som är storstadsbor. Trots detta förmår hon inte inse eller tillgodose storstädernas behov. Det är en gåta. Kanske ligger här en av de stora problemen för Mona Sahlin. Hon är inte en och samma utifrån och in.
Å ändå är fasaden storstadens. När man tittar i biografin är hon född i Sollefteå. De tio första åren präglar henne till glesbygdstjej. Föräldrarna var ledande socialdemokrater som inte hade någon storstadsförståelse. Så det är inte underligt att Mona Sahlin saknar den. Hon är en landsortstjej i storstadsförpackning.
Under hennes uppväxt var det en annan naturaliserad Stockholmare som förde storstadens talan. Det var John-Olle Persson som omkom i en flygolycka 1989. Han lyckades förena dalmålet med att slåss för Stockholm. Kanske låg hans trovärdighet i att han inte försökte bli mer Stockholmare än han verkligen var. Det skiljer honom faktiskt från Mona Sahlin.
Fredrik Reinfeldt däremot är Stockholmare. Han är född i Österhaninge. Visserligen har han bott på flera olika platsen, men basen för honom är storstaden. Kanske är detta en av förklaringarna till hans framgång. Den tidigare elevrådsordföranden på Tibble gymnasium förstår storstadens människor. Han är genuin i sin storstadsapproach.
Valet den 19 september avgörs i storstäderna. De stora vinnarna kommer att vara moderater och miljöpartister. Frågan är bara hus stora vinster man kommer att göra. Socialdemokratin kommer att minska den 19 september. Det man måste fokusera på är att minimera förlusterna. Det gör man bäst genom att mobilisera soffliggarna. Frågan är bara om de i storstaden har något skäl att lämna sofflocket som de hyser socialdemokratiska sympatier.
2 kommentarer:
Vad är rimligt?
Tja, de gamla sossepartiet "borde" ligga på 20-25%. Monas nya sossar på säg runt 30%, men så har de ju belastningen av samarbetet med mp och v.
Nya socialkonservativa moderaterna borde inte ha mer än 8-10%, max!
De tidigare mer "nyliberala" runt 15%, max.
Vare sig c, fp, kd eller v gör rätt för mer än 3-5% vardera. Inte i nuläget.
Skulle de skärpa till sig, hitta tillbaka till sina forna ideologier vore det en annan sak. Tja, inte för v då, som renodlade kommunister skulle de ligga en aning lägre ändå.
De enda som ligger någorlunda rätt idag, enl min mening, är mp. Dvs runt 10%.
Men det där blir inga 100%, invänder du då. Näe, just det. Men det är de inte värda heller. Dock finns ett parti utanför riksdagen som borde upp från sina ca 2% till åtminstone 5-6%.
Och jag menar verkligen inte sd...
Jag fattar inte vad du snackar om.
Tittar man på senaste valet i Norge så fick Norska arbetarpartiet 35,4 % den var i val förra året.
Höyre, det konservativa partiet i Norge fick 17,2 % och det är väl det närmaste man kan komma Moderaterna så om man tittar på Norge så är Moderaterna ovanligt stora i Sverige om du skall jämföra.
Tittar man på moderaternas motsvarighet i Danmark så blir det Konservativa folkpartiet så ligger de runt 11 % (2007) så om du skall jämföra andra länders procentuella stöd och om anser att du hittar argument där så finns det möjlighet att tydligt peka på att Moderaterna har ett betydligt högre procentuellt stöd en vad deras motsvarigheter har i Danmark och Norge.
Skicka en kommentar