torsdag 8 september 2011

Läget i Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö
Hur ser det i Värmdöpolitiken snart ett år efter valet?
Bloggen tar tempen i dag och omvandlar det till valresultat. Vi är väl medvetna om att det är tre år till valet så situationen kan och kommer att förändras. Inte minst kommer rikstrenderna att få effekter för de lokala partierna i Värmdö.

I valet blev resultatet så här, sett i antal platser i fullmäktige av totalt 51.
Moderaterna: 19 platser
Socialdemokraterna: 15 platser
Miljöpartiet: 5 platser
Folkpartiet: 4 platser
Centern: 3 platser
Kristdemokraterna: 2 platser
Sverigedemokraterna: 2 platser
Vänsterpartiet: 1 plats

Först kan vi konstatera all nästa lokalvals resultat kommer att avgöras av om det blir ett nytt Värmdöparti. Sannolikheten är ganska stor för det. Inte minns praktgrälet i folkpartiet kan ge det resultatet, men osvuret är bäst. Därför publicerar bloggen två scenarios, ett med de tidigare partierna och ett med det nya Värmdöpartiet.

Moderaterna verkar inte förlora speciellt mycket eller vinna något. Otydligt ledarskap som mer bygger på tjänstemäns åsikter ger inga lyft. Nya krafter kan förändra situationen.

Socialdemokraterna är fortfarande lokalt mycket starkare är vad de borde vara i en kommun som Värmdö. Om Lars Bryntesson väljer att vara kvar över nästa val tror bloggen på i princip oförändrat väljarstöd.

Miljöpartiet har gått från att vara bitska oppositionsmopsar till att söka bli eleganta kungspudlar. Förändringen har inte gått utan gnissel. En tydlig besvikelse finns hos deras lokal väljare. Bloggen tror på minskat stöd med minst ett mandat.

Folkpartiet är just nu i djup kris. Frågan är vem som är mest uthållig. Sannolikt är det Olle Markstedt. Partiet kommer sannolikt att halveras. Minus två mandat.

Centerpartiet är en spillra av vad det var. Tyst och anpassningsbart så hoppas man tas in i värmen och få bestämma. Naivt säger bloggen. Den enda som ses och hörs är Henrik Paulsen. Han är ett dragplåster.

En av de personvalda från Värmdöcentern saknar förmåga att lyssna. En egenskap som är en förutsättning för alla politiker. Den tredje ledamoten i fullmäktige, Åsanissmarxisten lär falla för åldersstrecket nästa val. Partiet lär förlora minst ett kanske två mandat, spår bloggen.

Kristdemokraterna är tysta och anpassningsbara. Frågan är vad de gör egentligen? Mycket talar för att de helt får luta sig tillbaka och lita till rikstrenden. Just nu talar den om utplåning av partiet lokalt. Bloggen säger minus 1-2 mandat.

Sverigedemokraterna gör inte speciellt mycket väsen av sig. Profilerar sig försiktigt till förmån för äldre och handikappade. Med det allmänna missnöjet kan de faktiskt öka med ett mandat.

Vänstern i Värmdö hörs mycket mer än en plats i fullmäktige. Partiet kan man rida på missnöjesvågen. Bloggen tror på ett mandat plus.

Matematiken talar om 3-5 mandat eller platser i fullmäktige som söker ägare.
Sannolikt ännu fler mandat som faktiskt inte har funnit sina väljare ännu. Det i sig talar för ett Värmdöparti. Om det väl bildas kommer både moderater och socialdemokrater att förlora mandat på detta. Sannolikt förlorar socialdemokraterna 3-5 mandat på ett Värmdöparti. För moderaterna är osäkerheten större. Det kan vara mellan 3-7 mandat som ligger i riskzonen här.
Vi talar då om ett parti som har potential att få 10-15 mandat. Det borde oroa dagens fullmäktigepartier. Tyvärr verkar man inte ta varningarna på allvar.

3 kommentarer:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Bloggen,
intressant analys förhoppningvis
lär vi oss något av denna betraktelse.
Jan Dolk

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan Mårtensson sa...

Inte, jag eller bloggen, men man vet inte vad andra gör ;-)