lördag 16 februari 2013

Dags för påveval

Då är det snart dags igen. Kardinalerna i den katolska kyrkan ska samlas till konklav, länk.
Man ska välja ny påve efter avgående Benedictus XVI, länk.
Det vill säga inte alla kardinaler. De över 80 år får inte vara med.
De som ska välja låses in och får inte ha någon kontakt med yttervärlden.
De bor numera i det ganska nyrenoverade gästhuset Domus Sanctae Marthae. Tidigare bodde man i små och mycket obekväma rum. Det ändrades det på under 1990 talet.

De som väljer 117 kardinaler. Man väntar att de är samlade från världens alla hörn redan den 1 mars. Då kommer de säkert att börja diskutera.
Själva konklaven, det slutna mötet börjar inte förrän tidigast den 15 mars.
Dock spekuleras det om att man kommer att försöka starta lite tidigare.
Man siktar på att vara klar till påsk. Många räknar med att valet ska vara klart på under en vecka.

Vem blir ny påve?
Hittills har samtliga påvar i modern tid varit Européer.
Samtidigt finns de flesta katolikerna i Afrika och Latinamerika. Därför har det länge talats om att, nu är det dags för en Afrikansk påve. Stalltipset är som vanligt att det blir en Italienerare.
Den här gången inser man att det krävs någon mera modern. Sociala medier måste nästa påve förstå sig på. Det krävs mer än att resa som Johannes Paulus II andra gjorde framgångsrikt. Han var förresten den förste icke italienska påven sedan 1523.

En lågoddsare till ny påve är kardinalen Ravasi, som är en sorts påvelig kulturminister. Naturligtvis är han italienare. Han har engagerat sig i den fråga som är mest angelägen för kyrkan, den ökade sekulariseringen. Andra pekar på att detta också är hans akilleshäl.
Ravasi anses vara lite för folklig, på gränsen till populist.

Valet är lite som att välja ny ledare för socialdemokraterna. Det är inte speciellt demokratiskt och man vill helst inte tala om vilka som är kandidater.
Får man frågan är man självklart inte intresserad.
För ordningens skull får bloggen meddela att Håkan Juholt inte betraktas som en seriös kandidat inte heller Göran Persson betraktas som en seriös kandidat i påvevalet..

Inga kommentarer: