torsdag 15 oktober 2009

Vad var det vi sa?

Efterfrågan på oljeprodukter tar fart i USA. Som en konsekvens av detta minskade framförallt bensinlagren dramatiskt enligt statistik publicerad i dag, länk.
Priset för den Amerikanska oljekvaliteten WTI är nu 77,54 dollar per fat. Nordsjöoljan Brent kostar nu 76,09 dollar. Uppgångarna var kraftiga i dagens handel.
WTI oljan handlades upp hela 2,36 dollar medan Brentoljan steg med hela 3,07 dollar.

Bloggen talade redan i maj om oljepriser på mellan 75-80 dollar per fat, länk under den senare delen av 2009. Det har nu inträffat.

Vad vi ser är ökad efterfrågan som ett resultat av en starkare tillväxt. Det föder i sig förväntningar om en ytterligare prispress uppåt i oljemarknaden. Till detta kommer säsongsmässig oro i Mexikanska golfen eftersom vi går i "hurricane season" i november. En kall vinter på detta gör att oljan sannolikt kommer att handlas i intervallet 80-100 dollar vid årsskiftet.

Detta har i sig mycket positiva effekter för den Ryska ekonomin som kommer att ta fart. Även för de Kinesiska intressena som har handlat på sig mycket Aftikanska råvarufyndigheter är detta positivt. Svenska exportföretag som Volvo lastvagnar och Scania kan snabbt få en ökad orderportfölj som en konsekvens av detta.

Andra medier: the New York Times, DN, e24.se,

Inga kommentarer: