Miljöpartiet verkar vilja marknadsföra sig som ett liberalt alternativ. Problemet är bara att det inte verkar som om miljöpartisterna själva vet vad liberalism är för något.
Så här skriver Sanna Rayman i Svenska Dagbladet i den frågan, länk:
Att många liberaler verkar överväga en röst på MP gör mig mer än lovligt konfys. Det är faktiskt med S och V som De gröna går till val. Chansen att MP:s mest liberala sidor skulle få blomma ut i en rödgrön regering är skral och det kan man inte bortse ifrån. Wetterstrand skriver i sin debattartikel att:
”En anledning till varför allt fler liberaler söker sig till Miljöpartiet tror jag är det vissa lite föraktfullt kallar livsstilspolitik. (…) Jag tycker det är en bra utveckling av politiken om den utvecklas från att vara en lång inköpslista till att handla mer om principer och etiska livsval. (…) Att prioritera mer tid med vänner och familj framför mer konsumtion är något vi borde uppmuntra fler till med de politiska verktygen vi har. Jag tror att människor mår minst lika bra av mer tid och en latte än av en extra resa till Thailand. Livet är större än materialismen.”
I en replik på Maria Wetterstrands invit till det socialliberala väljarna skriver centerpartisterna Gustav Andersson, Per Ankersjö och Kerstin Lundgren, länk på DN debatt:
"Bland annat slår Miljöpartiet fast att alla akutsjukhus ”ska ägas och drivas i egen regi”. Det innebär att man i likhet med Vänsterpartiet kommer att kräva att S:t Görans akutsjukhus ska återgå i landstingets regi om det blir ett majoritetsskifte. Mot bakgrund av att Capio S:t Göran är mycket välfungerande och kan redovisa både nöjda patienter, nöjd personal och intressant nytänkande i vårdens kultur och organisation är det en radikal förändring som egentligen enbart kan motiveras från en socialistisk ideologisk ståndpunkt."
Det är viktigt att kunna skilja på vänster och höger när man som liberal funderar att lägga sin liberala röst på miljöpartiet. En röst på miljöpartiet blir en röst för vänstern och där finns det inga verkliga liberaler. Detta borde ingen liberal riskera.
Vad gäller caffe latte så erbjuder wikipedia en hel del matnyttigt:
"Caffelatte är en försvenskad stavning av originalet caffè latte. (Felstavningen caffellatte ses ibland.) Det är en italiensk koffeindryck med kaffe (caffè) och mjölk (latte). Trots likheterna med café au lait och cappuccino, vilka också består av kaffe och mjölk, tillreds dessa drycker olika. En caffelatte består av ¼ espresso och ¾ varm mjölk med lite eller inget skum. Den innehåller således mer mjölk än cappuccino. Caffè latte är italienska för kaffe (med) mjölk.
På svenska där ordet latte i sig inte betyder något alls förkortas vardagligt ofta caffelatte till bara latte, men på italienska betyder latte enbart mjölk.
Italien [redigera]
I Italien dricker man vanligen mocka-baserad caffè latte i ett stort, högt glas till frukost hemma. Mjölken värms oftast i kastrull på spisen. Vill man köpa något liknande i Sverige kallas det latte och baseras på espresso.
En annan variant är latte macchiato, där macchiato betyder fläckig på italienska. Namnet förklaras av att man först häller ångad mjölk i ett glas och sedan fyller på med espresso. Detta åstadkommer ett fläckigt mönster på ytan. En latte macchiato är ungefär som en caffè latte men med mindre espresso. Denna bör man inte förväxla med en caffè macchiato som består av kaffe med mycket lite mjölk.
1 kommentar:
Ack ja. Nog vill jag mena att det finns rätt tydliga socialliberala drag i dagens miljöparti. Dock ej neo-liberala drag, vilket jag noterar med tillfredställelse.
Och frågan är i vilka partier det finns påtagligt socialliberala drag idag? Hos centern? Nej! Hos fp, nej! Hos kd, m, v, s? Nej.
Men problemet är just detta att mp vill samarbeta med s+v, vilket ju gör att utrymmet för att förverkliga socialliberala idéer i mp är minst sagt begränsat!
En rimlig hypotes är att den partiella socialliberalismen inom mp skulle kunna blomma ut bättre i samarbete med fp och c. Liksom att ett sådant samarbete skulle kunna återuppväcka de slumrande socialliberala krafterna inom dessa partier. Vilket jag skulle välkomna.
Men vi är inte där. Tyvärr.
F.ö. är vänster-höger-perspektivet inte speciellet allmängiltigt idag. Det finns flera perspektiv som måste läggas in för att förstå dagens politiska situation. Men det är svårt...
Skicka en kommentar