fredag 8 oktober 2010

Finnkamp i finansbranschen

Det drar ihop sig till finnkamp på finansmarknaden i Stockholm rapporterar bland annat e24.se, länk, länk.

I ena hörnet av Kungsträdgården sitter Investor och Swedbanks vd Michael Wolf och försöker få ihop SEB och Swedbank. I en annan del sitter Björn "Nalle" Wahlroos och funderar på hur han ska få ihop Nordea och Swedbank.

År 2001 sprack fusionsplanerna mellan SEB och Swedbank, länk. Många talade om personliga motsättningar. Sannolikt var det kulturkrocken mellan de båda företagen som var den viktigaste faktorn till haveriet och det faktum att EUs konkurrensmyndigheter inte var så förtjusta i affären.

Wolf vet en sak säkert. Om Nalle Walhroos tar över är han utan jobb. Det är en drivkraft för att hitta en annan fusionskandidat än Nordea.

Om däremot SEB och Swedbank blir ett kommer Michael Wolf bli alfahannen i den flocken. Han kommer definitivt att stärka sin ställning.

Nyckeln i spelet kommer att bli Anders Sundström på Folksam. Vinnaren blir Folksam hur som helst ekonomiskt.

Strukturellt torde Nordea och Swedbank passa bättre ihop. Att Walhroos är den slugaste affärsmannen i detta spel torde det i råda något tvivel om. Frågan är bara vem som drar igång karusellen?

1 kommentar:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej igen bloggen,
pass upp, gå inte för långt. Ett gott råd; Ju mer Du rör i "skiten" ju mer luktar det. Du nämner Investor i sammanhanget, tänk på vad som hände Ax:Johnssongruppen förra bankkrisen. Enligt boken Antonias revansch blev hon av investor rent av hotad till livet. Å andra sidan var hon inte bättre själv.
Var rädd om Dig bloggen
Jan Dolk