torsdag 30 december 2010

Dödgrävare för tidigt och fel ute

Dödgrävarna är redan ute när det gäller centerpartiet. En tidning som ställer sig främst i raden är inte oväntat Aftonbladet, länk.

Vad vi talar om är ännu så länge en opinionsundersökning efter valet som visar att centern inte skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag. Detta är inte detsamma som att kapitlet centern i Svensk politik är över. Å andra sidan finns det anledning att se läget allvarligt men nyanserat. Samtidigt, man kan inte vänta bättre från just Aftonbladet, länk.

Den 28 januari presenterar centerns valanalys sin rapport om varför det gick som det gjorde, länk.

Bloggen kan inte annat än hålla med Hanna Wagenius i hennes bloggpost om centerpartiets framtid, länk, länk. Beslut som fattas nära människor främjar demokrati. Det är ett gott liberalt värde. Vi kan kalla det decentralisering och/eller federalism. Att gå till storms mot förlegade strukturer i näringsliv och på andra ställen är en viktig uppgift för centern.

Till detta kommer naturligtvis frågorna om att skydda den enskildes rätt i relation till storebrors rätt.

Att stödja entreprenörskap är en annan viktig fråga.

U dessa frågor ligger centern rätt. Alla gillar inte dessa idéer, men centern har en potential upp att substantiellt öka väljarkåren genom att driva dessa frågor.

I internetfrågorna och frihetsfrågorna på nätet har centern haft goda avsikter, men inte förmått leverera. Det har på sitt sätt skapat en svekdebatt. Upphovsrätt och kraftigt mindre av omotiverad övervakning är frågor som kommer att öka i betydelse. Här måste centern börja leverera resultat. De här området ligger ungdomar och liberaler varmt om hjärtat. Det är trist att trovärdigheten inte är tillräckligt hög för centern på detta område.

Centern gick kraftigt framåt i Stockholms stad. Mycket tack vare en tydlig liberal profil. Per Ankersjö och Helen Törnqvist gör ett mycket bra jobb där, tillsammans med många andra.

Här vågar man också ta debatten om de små och stora liberala frågorna, som nu senast gårdsförsäljning av alkohol, länk.

I valet till riksdagen ökade centern både i Stockholms stad och län. I länet gick partiet från 5,3 till 5,8%. I staden var siffrorna en uppgång från 5,65% till 6,34%. Det var viktiga uppgångar. Stockholms stad är en viktig bas för opinionsbildning. Där finns centern nu. Det är en av många tillgångar i arbetet att som första steg nå minst 10%.

Debatten om vilka frågor centerns ska driva är viktig och den är mera seriös än att diskutera om hur djup graven ska vara.

2 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

2 reflektioner, det du tycker C ska göra och gör bra i dagsläget har väldigt lite gemensamt med vad Maud Olofsson säger och gör. Dags för ett byte alltsåom jag fattar dig rätt.

Väldigt många borgerliga röstade på C i Stockholm av ett enda skäl, en sakpolitikfråga, nämligen dubbdäcksfrågan i på söder, många jag själv känner tycker att det är så idiotiskt som det verkligen är, de har aldrig röstat på C förrän nu.

Gott nytt år!

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Bloggen,
tänk så rätt Kenneth har, men Nytt År Nya Tider.
Frågan är väl hur vi som är Kristdemokrater i framtiden skall ställa oss?
Visst blir det spännande.

Jan Dolk