onsdag 29 december 2010

Skuldkris: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014...

Det första tecknet på skuldkrisen som blev känt för offentligheten var Lehman Brothers i New York som gick i konkurs den 15 spetember 2008.

Faktisk började det en vecka tidigare då den Amerikanska staten tog över ägandet av bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Det senare institutet garanterade cirka 57% av alla bostadslån på den Amerikanska marknaden som är värd ofattbara 12 trillioner (eg billioner på svenska) dollar. En enorm strukturförändring alltså.

Den 25 mars i år fick Grekland sitt nödlån efter en turbulent resa. Andra länder står på tur, officiellt och på spekulationslistan. I efterdyningarna av detta har företagen i Europa fått kraftigt ökade upplåningskostnader och betalar genomsnittligt mer än sina amerikanska konkurrenter, länk.

I bakgrunden har hela tiden funnits oron för USAs galopperande skuldsättning.
Delstaternas svåra ekonomiska läge har också varit känd under lång tid, men marknaden har inte reagerat.

Nu börjar marknaden mera fokusera på den offentliga skuldkrisen i USA, länk. Det samlade underskottet för USAs delstater beräknas till cirka 130 miljarder dollar för i år. Bara Calinfonen står för 25 miljader dollar av dem. USAs federala regering har skulder på cirka 14 trillioner dollar. Det motsvarar ungefär 100% av BNP.

Spekulationerna är många, länk.
En sak är säker den offentliga skuldkrisen är inte över.
-Den har bara börjat visa sin effekter

3 kommentarer:

Johan sa...

http://www.bloomberg.com/news/2010-12-08/plunging-home-prices-fuel-property-tax-appeals-swamping-u-s-cities-towns.html

http://www.azag.gov/press_releases/dec/2010/Press%20Release%20-%20Bank%20of%20America.html

Japp, det börjar hända lite saker även på den lokala offentliga arenan i USA. Såväl staten Arizona som Nevada stämmer nu Bank of America. Tack vare alla utmätningar(? - foreclosures) så har tydligen stater som Arizona och Nevada drabbats oerhört hårt och den federala myndigheten inte gjort ett jota för dem. Finansminister Tim Geithner frånsäger sig konsekvent ansvar och hävdar att han inte har någon laglig rätt att hjälpa husägarna. Det löjliga i soppan är att republikanerna nu allt tydligare börjat skuldbelägga husägarna för att ha tagit orimliga risker och överbelånat sig - de har ju varit de stora bankernas knähundar under hela den ekonomiska krisen, varför sluta nu? Samtidigt verkar Obama-administrationen fortsätta vara totalt blinda för den ekonomiska situationen och vill fortsätta med mottot "låt oss inte göra något överilat, det går säkert över". Oerhört fegt och tanklöst.

Så staterna har uppenbarligen tröttnat på det och ger fingret åt Washington, samtidigt som man nu måste lösa de problem som staten har skapat. I princip har man gett upp hoppet för det korrupta, paralyserade och inkompetenta representanthuset och Obama-administrationen och stämmer nu dem.

Antingen det eller så vill man bara ha pengar från Bank of America och staten eftersom man vet att man ändå kommer att gå bankrupt inom en snar framtid och att skjuta på problemen med sedelpress har ju gått rätt bra. Det kommer inte bli någon fundamental lösning på problem hur man än vrider och vänder det.

Johan sa...

Titta gärna på den här illustrationen och säg att Europa (starka Tyskland - oh, really?) inte har "toxic assets".

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/trichet/World%27s%20top%2050%20banks.jpg

Stefan Mårtensson sa...

Tack för dina viktiga synpunkter