tisdag 18 november 2008

Ekobacken igen

Hänt i Värmdö
Norrmän och svenskar han som bekant historier om varandra. En av Norrmännens favoriter är: "Nei jeg er ikke syk, jeg er svensk". 
Jag vet inte vad man ska säga om moderaterna på Värmdö. I vart fall öppnas en dörr för både grov och burlesk humor. 

Bakgrunden är att kommunen under flera år planerat för ett industriområdet med ekokaraktär. Områdets namn är Ekobacken. Under snart 2 år har projektet stått stilla. Det har antytts att moderaterna inte gillade inriktningen. 

I förra veckan kom ärendet upp för behandling i kommunstyrelsen.  NackaVärmdöposten rapporterar  om det. Moderaterna anser inte att man ska skriva in att området framförallt ska vara till för ekoföretag. Man anför att JM inte accepterar en sådan skrivning i exploateringsavtalet med kommunen.
Peter Frej, ordförande i samhällstekniska nämnden påstår "att man inte kan pressa JM hårdare för då riskerar projektet att försenas ytterligare".

Vid kontroller med JM visar det sig att kommunen inte ens ställt frågan. Tjänstemännen i Värmdö kommun har inte ens fått uppdraget att föra fram kommunens krav. 
Det är klart att man inte får något svar om man inte ställt en fråga. Trots detta uppträder moderaterna som om man gjort vad man kunnat. I själva verket har man inte gjort något. 
Då inställer sig frågan, ljuger man eller kan man inte? Båda svaren är lika illa.

Både kristdemokraterna och centerpartiet har jobbat hårt för att ge Värmdö en ekoprofil. Det har förresten socialdemokraterna och miljöpartiet också. 
Moderaterna är skyldiga mittenpartierna att man jobbar lojalt även för deras hjärtefrågor. Vill man inte det får man vara tydlig och ta konflikten.

Sedan visar det sig att företrädare för oppositionen tar kontakt med JM och frågar om man kan skriva in en klausul om ekoföretag i exploateringsavtalet. Det  har JM ingeting emot.
Oppositionen gör Alliansens jobb. Det är pinsamt.

Jag tänker på alla  dessa gånger då ledande moderater sagt att man förhandlat, men inte lyckats. Är det sant? Han man bara tänkt att man skulle förhandla?
 
Det är dags för ledande moderater att vara lojala mot de beslut som fattats i demokratisk ordning. Det är dags att inse att de är skillnad mellan tanke och handling.
Det är dags att undvika att få en ny uppslitande debatt på grund av dåligt politiskt ledarskap. Medborgarna har rätt till det.
Ett tack till oppositionen är på sin plats.

För dig Peter Frej återstår en plats och det är skamvrån. 

Inga kommentarer: