söndag 12 december 2010

Några som går och andra som blir kvar

Hänt i Värmdö
Nu är det klart med vilka nämndordföranden som försvinner.
Moderaten Camilla Lien försvinner från ungdoms-, kultur och fritidsnämnden. Själv hade hon förväntat sig att få ett annat ordförandeuppdrag. I stället blir hon vice ordförande i porslinsmuseet. Bolaget porslinsmuseet kommer efter detta att kallas museet för krossade personliga politiska ambitioner.

Sedan länge är det känt att folkpartisten Peter Bondesson inte kommer att finnas kvar någonstans. Många drar säkert en lättnadens suck. Hade det funnits en ledighetskommitté hade han blivit ordförande där.

Samtidigt kan en segsliten diskussion om vilka som är Värmdö kommuns gränser läggas till handlingarna. Frågan blir inte längre relevant. Kommunfullmäktiges ordförande, Värmdö bostäders ordförande och tillika porslinsmuseets ordförande Per Naess lämnar samtliga sina presidieuppdrag och får inget nytt. Nu kan han dra sig tillbaka till bostaden på Kungsholmen utan att fundera på om det är hemma eller borta.

Kommunstyrelsens tidigare ordföranden, Jonas Nilssson var tänkt som vice ordförande i Värmdö Bostäder. Det la miljöpartiet in sitt veto mot. Han blir utan uppdrag.

Miljöpartisten Yvonne Blombäck kommer bara att finnas i kulisserna efter årsskiftet. Nu är hon nummer 3 av miljöpartister i landstinget. Det ger henne full sysselsättning där.
Det innebär inte att hon släpper greppet om Värmdö. Hon blir bara mindre synlig.

En som meddelat att han var på väg ut är kristdemokraternas ordföranden Clarence Örhammar. Han verkar ha svårt med vad det innebär att vara på väg ut eller in. Han får sex olika politiska uppdrag. Ett av dem är att bli ordförande i den nya överförmyndarnämnden. Bloggen kallar inte det för att dra ned engagemanget. Undrar om Örhammar funderat över att han ser en pamp i spegeln varje morgon efter årsskiftet. Kanske är det så att han bara givit maktkoncentrationen ett ansikte på Värmdö.

Malin "Måsen" Åberg Aas blir som bloggen tidigare meddelat tungviktare. Hon blir ordförande i Värmdö Bostäder och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Ett oprövat kort. Frågan är om entusiasm kan uppväga bristen på kunskap. Samtidigt blir det lätt för moderaterna att hitta en syndabock för varför det inte byggts tillräckligt med bostäder. Hon kommer att vara kommunalråd till 60%.

En som ger inflationen ett ansikte är folkpartisten Anders "Ankan" Bergman. Han ska göra samma jobb som Göran Jansson gjorde vad gäller den kommunala ekonomin. Skillnaden är att Göran behövde 10% tjänst för att utföra uppdraget. Ankan behöver 70% tjänst för att utföra samma uppdrag. Detta är vad bloggen vill kalla för hyperinflation. Det är i vart fall inte sparsamhet med medborgarnas pengar.

Ett radarpar som fortsätter är byggnadsnämndens två byggare. PO Fransson som är nominerad av kristdemokraterna får fortsätta vara vice ordförande och moderaten Erik Petterson är kvar som ordförande. Här finns förutsättningar för att miljöpartisterna kan slita sitt hår mer än en gång per sammanträde.

Miljöpartisten Yvonne Blombäck kommer bara att finnas i kulisserna efter årsskiftet. Det innebär inte att hon släpper greppet. Hon blir bara mindre synlig.

Avslutningsvis kan man undrar över varför valberedningen i kommunen inte valt att offentliggöra vem som är nominerade till olika uppdrag. Bloggen menar att medborgarna har rätt att få veta vem som är föreslagna och kunna reagera på detta. Politikerna verkar inte se något större värde i att informera medborgarna förrän alla beslut är fattade. Det är inte bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Anar man en viss bitterhet hos Bloggen eftersom han själv och pariet han företräder inte finns med mer än i KF? Och Bloggen själv finns ju inte ens där... Kan det vara så att Bloggen är på väg ut och att Bloggens spekulationer nu mer är just bara spekultioner, att bloggen saknar insyn ännu mer än tidigare?

Stefan Mårtensson sa...

Tack Lisa
Ingen bitterhet hos bloggen.

Insynen är bättre än någonsin. Dessutom är det fler nu, än tidigare som tipsar, så det får man vara tacksam för.

Värmdöleaks är ett nytt initiativ av bloggen. Trycket från bloggen kommer att öka. Spekulationer ägnar sig bloggen åt i liten utsträckning.

2011 lär bli ett ännu mer spännande år för bloggen är 2010.

Välkommen att fortsätta läsa!

MVH

MÅRTENSSON

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Bloggen,
Visst är Du ibland besvärlig, men att Du på något sätt skulle spekulera kan jag inte hålla med om. Däremot känner jag Dig som mycket väl påläst och synnerligen insatt i de sammanhang Du fortfarande är med i. Insyn och kunskap vet jag att Du har, besvärlig vet jag att Du är! Men vem säger att man inte skall vara besvärlig?
Personligen beklagar jag att bloggen med kollegor inte har getts möjlighet att de närmaste fyra åren få delta i vår kommuns nämndsammarbete. I detta arbeta behövs allas vår kompetens och vilja till sammarbete
Så vitt jag har förstått av bloggen torde ingen bitterhet råda varken från hans kamrater eller honom själv.
Jan Dolk
PS Tillräckligt insatt för att kunna yttra mig