fredag 12 december 2008

Skällsordet Lidbommeri efterträds av uttrycket "den lilla Asken"

Moderaterna vill lagra datatrafik 12 månader och övriga allianspartier 6 månader, rapporterar Svd. Som i fallet FRA är det Thomas Bodström som ligger bakom. Han förordar lång tid och är på samma linje som moderaterna. Föga förvånande vad gäller den mannen. 

Det finns de som säger att EU-direktivet som ligger bakom lagförslaget strider som svensk grundlag, rapporterar Svd. En av dem som hävdar det är advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Hennes kamp för personlig integritet och rättssäkerhet är imponerande. Det hedrar henne att hon försvarar rättssäkerheten med självklarhet som hon gör. 
Anne Ramberg borde bli Alliansens nya justitieminister.
Då skulle vi vända på en obehaglig utveckling från Carl Lidbom. 

Han var en gång i tiden justitieminister och gav upphov till begreppet "Lidbommeri". Det var och är lagar som är så otydliga att de skapar rättsosäkerhet. Den moderna utgåvan av det skällsordet blev "Bodströmsamhället". Den borgerliga upplagan av det är väl "den lilla Asken", som syftar på hur liten privat sfär som Beatrice Ask skapar genom sin lagstiftning.

EUs datalagringsdirektiv talar om i minst 6 månaders och högst 24 månaders lagring. 
I Sverige talar politiker även om att obesvarade samtal ska lagras. 
Några undrar över varför Piratpartiet får ett ökat väljarstöd. För mig är det enkelt att förstå.

Tidigare anklagade man skattesystemet för att vara ett osammanhängande lapptäcke. Nu är det lagarna om medborgerliga fri- och rättigheter som är det. I båda fallen reagerar medborgarna. 
I båda fallen tar det allt för lång tid innan politikerna förstår att det är allvar.

Det är dags att börja i rätt ända. 
Vilket samhälle vill vi ha? Var bör gränserna gå mellan personlig integritet och samhällets skyddsbehov? Vilka utmaningar ger oss internet?
Hur säkerställer vi att allas rätt till internet? Hur säkerställer vi att alla som vistas på internet har en rimlig medborgerlig frizon där? 
Det finns många fler frågor som har att göra med medborgarnas rättigheter som bör diskuteras på en principiell, etisk och filosofisk basis. Många av dessa principer måste grundlagsskyddas.
Resultatet bör sammanställas i en integritetsbalk, exempelvis som Camilla Lindberg föreslagit.

Det krävs en kommission som påbörjar detta arbete. Politiker, bloggosfären, gammelmedia, advokater och fler bör sätta sig ned och fundera över dessa grundläggande principer.
Till dess får vi ha ett moratorium för integritetskränkande lagar.  



3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst behovs en Integritetsbalk!
Men, hur kommer den att se ut med nuvarande riksdag?

Jag blir alltmer fortvivlad ... har vi inga riksdagsman langre som vagar tanka?

Lars-Erick Forsgren sa...

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/riksdagens-kapitulation-del-2.html

Stefan Mårtensson sa...

Håller med dig Lars-Erik. det är ett sort bekymmer.