onsdag 16 februari 2011

Statsministern och DN på kollisionskurs

Den vanligtvis timide statsministern Fredrik Reinfeldt har surnat till på Dagens Nyheter, länk. Tidningen å sin sida menar att man inte gjort fel, länk, länk.

I grunden finns frågan om hur hyresrätten fungerar i storstadsområdena.

Reinfeldt har rätt i att den inte fungerar. Skälet till detta är enkelt. Det råder en reglerad hyresmarknad. Eftersom hyresgästerna betalar mindre, ibland mycket mindre än vad marknaden är beredd att betala skapas ett värde på själva kontraktet. Dessa värden överlåts på en illegal marknad. Om hyrorna skulle vara mera marknadsanpassade skulle den svarta marknaden upphöra.

Det är denna sista del i resonemanget som statsministern inte kom till. Hyresrätten i en reglerad marknad fungerar inte. Frågan är bara om statsministern är beredd att låta marknaden få styra mer?

2 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

Bloggens resonemang är idag av det mera ovanliga slaget, nämligen rätt korkat. Resonemanget bygger på att marknadskrafter alltid är bättre, och de är dom inte.
Den illegala marknaden upphör plättlätt om alla hyreskontrakt bara får överlåtas till make/maka eller barn vid dödsfall. Byten då, säger bloggen kanske?

Det går att skapa ett regelverk för hur byten ska gå till som både går att följa upp och som försvårar skenbyten väsentligt mer än idag, OM MAN VILL vill säga. Moderaterna vill kanske inte ha en reglerad marknad och då finns det ju ingen anledning att gå den vägen. The nya moderaterna way is the Arkelsten way.

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej på er, Bloggen och Kenneth,
Visst är det så att marknadskrafter är bra vilket jag kan hålla med Bloggen om men nu är det ju så att marknadskrafterna har en "jäkla" förmåga att gå ihop i karteller och branscföreningar, rent ut sagt otillåtna sådana som trots allt inte minst med den nu styrande makten som stöd får driva igenom sina krav. Därav är jag ytterst förvånad över Statsministerns uttalande beträffande vår boendemarknad. Han skall bara vara tyst. Under den sittande rgeringens, har antalet hyreslägenheter minskat med över 80% vilket lett till att resterande hyresrätter ligger kvar för spekulation! Är det så svårt att förstå? Tyvärr kan vi se liknande symtom inom andra betydelsefulla branscher vilket påverkar den vanliga människans vardag i mycket hög och negativ grad.
Rgeringens uppgift är bl a att se till att våra regelverk hålls. Jag ser inte ens tillstymmelse av vilja för detta.
Jan Dolk