Mina meningar och reflektioner om hur vi formar vår värld och vårt varande, i det stora och det lilla, i det avlägsna och i det nära
tisdag 31 maj 2011
En kung ska vara höjd över varje rimlig misstanke
måndag 30 maj 2011
Dags för att välja: Victoria eller republik
Kung för fortsatt en dag
lördag 28 maj 2011
Bråkiga busungar eller var det herrar?
Mesar och mopsar i Värmdöpolitiken
fredag 27 maj 2011
Kommentarer till inflytandelistan
torsdag 26 maj 2011
Uppdaterad lista på de mest inflytelserika i Värmdö
Hänt i Värmdö
På mångas begäran kommer nu den uppdaterade inflytandelistan.
1. Swedbank, huvudlångivare till Värmdö kommun. Med en galopperande låneskuld blir banken allt mer inflytelserik. Banken bestämmer mer än politiken. Bestämmer om vem så får bo i kommunen genom att vara en av de större utlånarna till egna hem. Högre räntor ökar inflytandet.
8. (tidigare plats 13) Olof Stenhammar, 70 år, ägare av Siggesta gård, ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Fortfarande stark och inflytelserik.
Precis utanför listan:
Stefan Mårtensson (tidigare plats 21), 51 år, bloggare och samhällsdebattör, numera moderat. Har lämnat posten som politisk sekreterare i VärmdöCentern sedan länge. Några undrar när han kliver tillbaka in i nämndpolitiken genom sin nya bas. Kan åka ut definitivt eller tillbaka upp på listan. Just nu väger det…
Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby som står han bakom bland annat kraven på detaljplaneläggning av området.
(Tidigare 1 plats). Magnus Hedenfalk, 66 år, tidigare kommundirektör. Hade en stark ställning i Värmdö kommun bland annat på grund av bristen på politiskt ledarskap. Pensionär, som är med och driver omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum. (Tidigare 6 plats).
Evelina Stucki, för detta chefredaktör för Nacka Värmdö Posten. Avgjorde vad som skulle skrivas i Värmdö om Värmdö i den ledande tidningen. Nu blir det kundtidningar för Evelina i stället
Att ha koll på läget
onsdag 25 maj 2011
Kommunfullmäktige i Värmdö
torsdag 19 maj 2011
Män och deras förehavanden
onsdag 18 maj 2011
Vaktombyte på NVP
tisdag 17 maj 2011
Juholt efterträder Bodström som socialdemokraternas överste opportunist
måndag 16 maj 2011
Strauss-Kahn: likhet inför lagen kräver fria och starka medier
Doktus kommunaliseras
lördag 14 maj 2011
Vindkraften erövrar världen med storm
Doktus i konkurs
torsdag 12 maj 2011
Det är inte Villard det är fel på det är fåmansbolagsreglerna
onsdag 11 maj 2011
Schengensamarbetet i kris
Om badhus och relativitet
tisdag 10 maj 2011
Niklas Zennström gör det indiska reptricket med Skype. Det lär starta en ny strukturrunda
måndag 9 maj 2011
Maria Abrahamssons namn ska läggas på minnet
SKFT lägger beslag på ordförandeposten i TCO för tredje gången i rad
Värmdö blir Grönköping?
För den som någon gång läst Grönköpings Veckoblad, länk som förresten nuförtiden finns elektroniskt är
Fröken Ada A:son Susegård inte en okänd person. Veckobladet beskriver henne så här: "Fröken Ada A:son Susegård är en mångsidig kvinna. Till hennes officiella titlar hör hemkonsulent, leg. författarinna och talrör för Miljöpartiet."
Frkn hemkonsulent m.m. Ada A:son Susegård
Nu visar det sig att Värmdös finansminister och hamnhangarfartygskaptenen herr f.d. bankdirektören Anders "Ankan" Bergman inte bara har svårt att hålla fingrarna borta från miljöpartister i Värmdö.
Nu blickar han åt Grönköpingshållet också. Tanken från "Ankans" sida är att Värmdö kommun ska köpa fröken Susegårds barndomshem Susegårda, länk. Kanske tänker sig "Ankan" att få en lika ärofull beskrivning av sig som Borgmästaren i Grönköping, herr Mårten Sjökvist. Han presenteras så här: "Mårten Sjökvist är Grönköpings borgmästare. Han är gift med Tekla, född Sparfhöök, och har med henne döttrarna Irma och Doris. Familjen bor i borgmästarresidenset, som är ett av stadens ståtligaste hus. Borgmästaren karaktäriseras i Veckobladet med det stående epitetet ”urban”, och han har självklar hemortsrätt i stadens societet."
Priset på frkn Susegårds barndomshem är satt till den nätta summan av 20 miljoner kronor. Genom köpet får kommunen tillgång till ännu mera mark i Stavsnäs vinterhamn som sannolikt kommer att byta namn till Stora Grönköpingshamnen. Frk Susegårds barndomshem däremot ska bli parkeringsplatser.
Bloggen kan konstatera att nu är det full fart på politikernas spenderande. Den ena veckan bygger man om kommunalhuset för 33 miljoner och den andra köper man fröken Susegårds barndomshem.
Totalt bränner man 53 miljoner av skattebetalarnas pengar. Samtidigt är det inte sant, för pengarna kommer från Swedbank. Det är lånta fjädrar. I år har kommunen hittills ökat sin skuldsättning till närmare 2,5 miljarder.
Bloggen tycker att det fantasilösa namnet Skogsbo på kommunhuset passar dåligt för så kreativa upplåningspolitiker som rör sig där. Ett mera passande namn vore Falcon Crest.
Det börjar bli dags att ställa sig frågan om vad som absolut nödvändiga investeringar och vad som inte är det.
Kanske skulle kommunen i stället anordna en markanvisningstävling och sälja hela Stora Grönköpingshamnen. Ankans hamnhangarfartygsföretag skulle bli mindre och det är trist för honom. Medborgarna i Värmdö skulle sannolikt kunna minska skuldsättningen med närmare en kvarts miljard kronor.
Fotnot: Köpet av Susegårda är inget skämt, för den som nu trodde det. Bilderna kommer från Grönköpings Veckoblad. Tidningen är inget organ för bostadsrättsföreningarna på Fågelbro som ofta kallas Grönköping om nu någon trodde det.
söndag 8 maj 2011
Moderaterna just nu
Obehagliga siffror för kommunledningen
Ny opinionsundersökning
lördag 7 maj 2011
Nej är ingen bra skapande strategi
- sänkt restaurangmoms
- RUT-avdraget
- halverad arbetsgivaravgift för ungdomar
fredag 6 maj 2011
Konsekvenser av partiernas bristande representativitet
Behovet av en särskild offentlighetsprincip för politiska partier blir allt större, liksom behovet av starkare personval."
Bloggen kan inte annat än hålla med Karl Sigfrid.