söndag 30 september 2012

Ett sångförslag till de ansvariga i skandalen kring Värmdövallen


Nytt om skandalen kring Värmdövallen

Hänt i Värmdö
Irritationen i kommunhuset över Värmdövallen AB och dess lednings bristande kompetens är tydlig. Kommunens revisorer granskar nu ärendet. Den granskningen tar framförallt sikte på tjänstemannahanteringen. Ledande tjänstemän menar att bolagets ledning kan ha gjort sig skyldiga till brott. Man har inte berättat hur illa läget var. Å andra sidan tänker man i nuläget inte polisanmäla någon.

På den politiska sidan finns två personer som har anledning att vara oroliga.

Den ena är kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars-Erik Alversjö. Mycket talar för att han visste mycket, men höll tyst. Hans relation till Bengt Engelberg har spelat stor roll. Frågan är om Alversjö passerat några känsliga gränser. I vart fall har han en hel del att förklara.

Den andra som hamnat i blåsväder är kommunens finansminister Anders "Ankan" Bergman. Han har haft kunskap, frågan är hur den använts och hur stor den varit?
Vad han definitiv inte gjort är att skydda kommunens intressen.
Hans måtto verkar ha varit fort och det gör inte så mycket om det blir fel.
Bergman kommer att sättas under hård press. Politiskt har han skött frågan om Värmdövallen så dåligt att det talas allt mer om att han måste avgå. Det som för tillfället räddar honom är att folkpartiet inte han någon att ersätta honom med. Den konfliktskygge Bergman kan också välja att avgå frivilligt, vilket det också spekuleras om

Hos de ledande tjänstemännen verkar det nu ha skapats en strategi.
Man inväntar och låter andra agera fram till strax före sista datum innan kontrollbalansräkningen måste visa på ett positiv kapital.

Strax före detta datum kan kommunen agera.
Ett alternativ är att köpa i stort sett alla Värmdö IFs byggnader, inklusive Värmdövallen ABs hall. En prislapp på 50 miljoner för allt lär det bli. Då blir inga skadelidande.

Ett annat alternativ är att hålla bolaget under armarna med hjälp av att förskottera medel som bolaget i alla fall skulle ha. Därefter hoppas man på en dom som gör att borgen kan falla ut. En ytterligare borgen på uppåt 10 miljoner kommer då att krävas av kommunen.

Slutligen kan någon sätta bolaget i konkurs. Då är kommunen i praktiken den enda möjliga köparen av byggnaden på ofri grund.


Ny opinionsundersökning

Så var det dags för en ny opinionsundersökning, länk.
Den här gången är det DN/Ipsos, länk som publicerar. Både kristdemokraterna och centern är under 4 procentspärren.
Ett parti som kräver stödröster är ett stort problem för regeringen Reinfeldt.
Två partier gör att regeringen sitter löst. Det är närmast ett olösligt problem.

Socialdemokraterna minskar. Sannolikt beror detta på att man nu presenterar lite av vad man vill göra. Det är sällan ett framgångskoncept. I tystnaden ökar varje stort parti. När man presenterar politik däremot sjunker väljarstödet. En märklig, men tydlig sanning.
Detta drabbar nu socialdemokraterna. Socialdemokraterna under Mona Sahlin märkte detta tydligt. En tyst Sahlin, var opinionsmässigt ett bra Sahlin. Det var först sedan hon presenterat förslag som hon ifrågasattes. I socialdemokraterna är dessutom den inre oppositionen den besvärligaste opinionsmässigt. Det är den som drar igång mediadreven.

Socialdemokraterna gjorde enligt dem själva ett katastrofval 2006, med 34,5% av väljarstödet.
2010 beskrev man samma katastrof, men nu på nivån 30,66%.
Sannolikt kommer 2014 års val om partiet är "framgångsrikt" hamna mellan 30 och 35%.
En socialdemokratisk statsminister stödd av miljöpartister och vänstern kommer att ha det svagaste väljarstöd någon socialdemokratiskt ledd regering haft. Det är paradoxen socialdemokratin går mot.

Miljöpartiet är nu uppe strax under rekordsiffrorna, länk i opinionsundersökningarna. Partiet lyckas bättre i undersökningar än när det verkligen gäller.
Sverigedemokraterna är uppe i 5,8%.
Båda dessa partier finns egentligen inte i mittenfåran. De har funnit sina nischer.
Båda partierna kan hamna uppåt 10%.

I politikens mitten är det numera så trångt att det mer liknar ett svart hål. Partierna närmast sugs in där. Alliansregeringens budget verkar mer vara ett sätt att omöjliggöra för socialdemokraterna att behålla sina ståndpunkter. Vem som är slösa och spara av socialdemokrater om moderater blir mer en tillfällighet.

Ett parti som rimligen borde ge upp kampen om mitten är centern.
Ska man överleva krävs:
1) att man går åt höger ut och driver tydligt liberala frågor och
2)  levererar lösningar på högerkanten i den liberala fåran.

Partiet har allt för mycket talat om vad man vill göra. Leveranserna har blivit för små och kompromisserna för stora. Partiet har ett trovärdighetsproblem i många dimensioner.

En ny stabschef finns nu vid Annie Lööfs sida, Magnus Andersson. Han har kvalifikationerna för att kunna lyfta centern ur krisen. Frågan är bara om partiet internt är moget för de förändringar som Lööf/Andersson kan vilja presentera.

Centern är illa ute. Kanske till och med värre ute än kristdemokraterna. Det är svårare för centern att få moderata stödröster i dagens läge än kristdemokraterna. För att få stödrösterna krävs en tydlig trovärdig liberal linje. Det skulle kunna attrahera en del moderata röster på högerkanten.

Kristdemokraterna har levererat. Problemet i deras fall är: till vem och varför?
Man har flörtat med snart sagt alla konservativa grupperingar. Samtidigt är den naturlige kristdemokratiske kärnväljaren en något äldre man eller kvinna stabilt förankrad i kristenheten, oftare på den frikyrkliga kanten.

Som tydligare profilerat pensionärsparti på samma värdemässiga grund skulle partiet också ha framgång. Problemet verkar vara att partiledningen inte riktigt vill satsa på det säkra och kanske tråkiga kortet. Vem minns inte kristdemokraternas mycket underliga valaffischer förra valet?

Jan Björklund överlever kanske till 2014 års val. I annat fall lär han få byta jobb efter nästa val. Partiet känns trött, men har överlevt som skolparti.

För moderaterna blir valet 2014 mer en fråga om hur bra eller dåligt det går för andra partier. Samtdigt tar den moderata ledningen det säkra före det osäkra och startar en maratonmobilisering nu, länk. Någonstans runt 30% av väljarna lär lägga sin röst på partiet. Det spelar inte så stor roll vad man gör.
Det gäller i stället att undvika katastrofer.




torsdag 27 september 2012

En stilla duns, ett eko bara från förr?

Olika tider har vissa kännetecknande ljud. För dem som vuxit upp på 60 och 70 talen finns ett som bloggen särskilt minns och det tidningsbudets.
-Alltid för tidigt när man ville sova och alltid för sent när man ville läsa.
Dunsen på golvet eller bilen med bilradion på högsta volym utanför.
Tidningsbudet eller tidningsutbäraren hade sin självklara roll i samhället. Han eller hon var kulturbärare i många avseenden.

Det började med CNN och en man som hette Turner. 1991 visade kanalen hur snabb en TV kanal kunde vara att förmedla nyheter. Numera spelade det ingen roll var i världen det skedde. Att kanalen funnits sedan 1980 talet har de flesta glömt. Här började en ny kultur som på sikt kunde hota tidningsbudet.

Sedan kom tidningen metro, i vart fall i Stockholmstrakten. Första gången var den 14 februari 1995. Det var ett än tydligare hot mot den härskande kulturen.
Man kunde faktiskt läsa tidningen utan att få den hem i lådan.

Ytterligare ett antal år senare kom nätet och till slut, bloggarna. Det var inte längre självklart att journalisterna var först med nyheterna. Andra kunde vara snabbare.

Papperstidningens död har det talats om de senaste 20 åren.
Den har levt och överlevt. Precis som hotet om vargen som aldrig kommer tas byn på sängen när den verkligen dyker upp.

Svenska Dagbladet visade häromveckan att papperstidningen, i vart fall, den nyhetsförmedlande riskerar att vara inne i en dödskamp. Nätet vinner.
Svenskan konkurrerar ut DN på nätet. Intäkter från tidningen slussas över till nätet. Problemet är bara att intäkterna på nätet är 10% av vad de var i papperstidningen.

Nu kommer Svenskan snart att vara utan egen sportredaktion.
Kulturdelen flyttar in hos nyheterna, länk.
Näringslivsdelen lever kvar, men med nätet som mer av fokus. Detta är andra neddragningen på Svenskan med 20- 25% på mindre än 2 år, länk, länk.

Tidningens vinst i år verkar vara lika med presstödet. Som i sin tur ständigt minskas och det är väl i och för sig riktigt. Inom något år lär inte Svenskan vara en sjudagarstidning.
-Frågan är hur många dagar i veckan den kommer att ges ut?
En tjockare tidning till helgen lär det bli. Sedan är det mer en frågesport om vilka dagar som försvinner.

Att DN kommer att vara tvungen till neddragningar är också klart. Mer av synergier mellan Expressen och DN måste plockas fram. Chefredaktören som president i egen republik kommer att försvinna även hos Bonniers. Kanske Sydsvenskan hinner före med nästa stora förändring?

Det finn anledning att vara en smula nostalgisk. Tidningsbudet lär snart vara utrotningshotat. Däremot finns det all anledning att acceptera och faktiskt glädjas över utvecklingen på medieområdet. Konsumenterna och läsarna är vinnarna. Det har blivit mer och bättre nyhetsförmedling och djupare analyser genom den tekniska utvecklingen.

Om 50 år minns ingen ljudet av tidningen i lådan eller motorljudet från tidningsbudet. 

onsdag 26 september 2012

Bloggens avslöjande om skulderna i Värmdövallen lossar tunghäftan

Nästan hänt i Värmdö
Bloggen har läst en debattartikel länk av bland annat styrelseledamoten i Värmdövallen AB Bengt Engelberg.  Debattartikeln har publicerats både tidningen Mitti och i Nacka Värmdöposten. Kontentan är att om man får arbetsro löser sig allt.
-Ett mera diskret sätt att säga håll käft, till kritikerna.
Samtidigt visar Värmdöleaks, länk avslöjande att skulderna i Värmdövallen AB är 18,3 miljoner bara till byggaren och ytterligare mellan 0,7-1-,7 miljoner till andra leverantörer. Totalt är de obetalda skulderna mellan 19-20 miljoner. 11 miljoner i utökad borgen inte räcker för att lösa problemet.  Det krävs mer pengar.

Bloggen tog kontakt med några ledande politiker för att höra deras syn situationen.
Vi talar med tidigare kommunstyrelseordföranden Lars-Erik "Nallen" Alversjö. Det tidigare kommunalrådet säger "att som buddhist mediterar han helst över problemet som en koan", länk. Frågeställningen blir hur man får 11=19. Numera har jag fått mera tid för att meditera över detta nya zenbuddhistiska problem. Hittills jag inte nått sådan upplysning att problemet är löst, låter Nallen meddela bloggen.

Bloggen får tag i Värmdös finansminister Anderss "Ankan" Bergman. På frågan om 11 miljoner är mer eller mindre än 18 miljoner svarar Bergman kort att han inte vill veta svaret. Det får tjänstemännen räkna på, menar Bergman.

Filip Joelssson, miljöpartist och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger att man inte ska straffa någon för att de inte vet svaret. Själv har han har haft koll på alla siffrorna. I vart fall alla nollor som varit inblandade i hela borgensfrågan.

Fritids- och Kulturnämndens ordförande Fredrik "Broder Tuck" Sneibjerg är mest sur över att hans nämnd aldrig fick något mattetal att räknat ut. Samtidigt har han stort förtroende för att finansminister Ankan Bergman har kompetens att lösa detta svåra problem.

När vi ställer frågan till oppsitionsrådet Lars Bryntesson meddelar han triumferande: Svaret, det har vi haft hela tiden.

En stund senare får bloggen tag i kommundirektören Stellan "Steffo" Folkesson. Han har inte tid att tala med bloggen utan sänder i stället i ljudfil från sina hemtrakter.
När vi frågar ett av barnen utanför hallen om 11 är större än 18, svarar ett kille i 14 års åldern: Är du inte riktigt klok gubbe.
-Om man ska betala av skulder på 18 miljoner och bara har 11 går man ju in konkurs.
Det förstår ju vem som helst.

tisdag 25 september 2012

Tintin

Ibland blir man bara trött på storebrorsfasonerna. Samtidigt verkar ordningen vara återställd nu, länk, länk.
Tipstack:Tobias Boström

Värmdövallens byggare litar inte på bolaget - begär kvarstad

Hänt i Värmdö
Borgensskandalen kring bolaget Värmdövallen rullar vidare.

Värmdöleaks, länk avslöjar nu att Värmdövallen ABs byggare begärt kvarstad för sina fordringar. Så irriterad var byggaren, att man ville ha interimstisk kvarstad dvs att tingsrätten skulle fatta beslut om kvarstaden utan att informera Värmdövallen AB. Man inte på bolagets ärliga avsikter: Det är i vart fall tolkningen när man läser skriftväxlingen i tingsrätten.

Samtidigt visar det sig att Värmdövallen har skulder på 8,3 miljoner mer än den borgen från Värmdö kommun som skulle rädda bolaget.

Trots att byggbolaget inte beviljades kvarstad kan man undra vad som sker. Turerna blir allt märkligare.

Det är dags att ledningen för Värmdövallen AB, med Bengt Engelberg i spetsen lägger korten på bordet!

Det är något som inte stämmer!

lördag 22 september 2012

Kina byter ledare och växlar upp den ekonomiska utvecklingen

För fem år sedan spekulerades det om det verkligen var möjligt att Kina skulle bli världens största ekonomi. Hindren för att detta skulle ske radades upp.

2006 blev Kina världens tredje största ekonomi, efter EU och USA.
I dag spekulerar man mer om när Kina går om USA och när man sist och slutligen blir världens största ekonomi.
-Kommer Kina att gå om USA om 4, 5 eller 6 år?
-Tar det ytterligare 2, 3, 5 eller 10 eller 12 år innan man går om även EU?
Att man gör det är alla numera eniga om

I väntan på att nästa partikongress börjar spekuleras om hur denna väg kommer att se ut efter kongressen, länk. Allt talar för att kongressen kommer att hållas i mitten/slutet av oktober i år. Så det är högintressanta spekulationer.

De flesta ser att vägen vidare efter partikongressen kommer att betyda att den inhemska konsumtionen kommer att spela en viktigare roll för utvecklingen. Exporten kommer relativt sett att falla i betydelse, även om den fortfarande kommer att vara helt avgörande för landets utveckling. Vi kommer med stor sannolikhet också att se en ökning av tjänsteexporten från Kina. Visserligen från låga nivåer, men ändå.

Världens största teknologiköpare kommer att fortsätta på denna linje. Man kommer att etablera sig som även en teknologisk stormakt. Det kommer att ta tid innan Kina kommer att få den innovativa kraften att själv utveckla de köpta teknologierna, men det kommer.

De strukturella utmaningarna i USA och EU är större än Kinas.
Anpassningsförmågan i den Kinesiska ekonomin är betydligt större än i de forna stormakterna. Samtidigt har den Kinesiska ekonomin inte tillgång till fria kapitalrörelser över gränserna. Det innebär i vissa avseenden en nackdel. Investeringsbeslut hindras eller omöjliggörs av långa handläggningstider. Å andra sidan innebär detta att enbart väl övervägda kapitalrörelser är möjliga. I ett längre kommer Kina att vara tvungen att öppna upp för friare kapitalrörelser och ökad finansiell volatilitet. Som det ser ut nu ser kanske mera stabilt ut än det i verkligheten är just på grund av trösklarna för kapitalrörelser. Marknaderna uppskattar detta på kort sikt. I det något lägre perspektivet kan det utgöra en utmaning.

Rörelserna internt mellan stater och regioner är i Kina en viktig faktor för att förstå den Kinesiska ekonomiska utvecklingen. Den verkar vara cyklisk och är relaterad till partikongresserna. Tidningen Financial Times, länk skriver i en artikel den 12 september mycket spännande om forskning som klargör dessa samband. Forskningsresultaten kommer från Institutet för Internationell Ekonomi vid Stockholms Universitet och presenteras i artikeln av forskaren, den kinesiskfödde Yinan Li.

Sambandet verkar vara  enkelt åren direkt efter en partikongress lättar kapitalflödena ut i provinserna och skapar tillväxt. Denna skapar så småningom inflation. Åren närmast före partikongresserna dras köpkraften in från provinserna och tillväxten sjunker. Sådan har i vart fall utvecklingen varit historiskt.

Mycket i kinesisk politik beskriver cykler.
Partikongresser vart 5 år, ny politisk ledning var 10 år etc.
Nu visar det sig att detta tydligt kan dokumenteras i ekonomiska cykler.

Om utvecklingen håller i sig innebär detta att orosmolnen i EU och USA i någon mån kan skingras i industrin under 2013. Däremot kvarstår självklart den statsfinansiella utmaningarna i både EU och USA.

En sak är i vart fall klar. Världsekonomins fokus förflyttas sakta men säkert öster ut.

  

onsdag 19 september 2012

Värmdö kommun tvistar för fullt

Värmdö kommun ligger i tvist med Nationalmuseum. Bloggen Värmdöleaks publicerar staten stämning mot kommunen, länk.
Närmast samtidigt passar kommunen på att hamna i konflikt med sin hovleverantör av juridiska tjänster, länk.

tisdag 18 september 2012

FRA shopen öppnar igen

Regeringen meddelade i samband med riksmötets högtidliga öppnande att man kommer att lägga fram ett förslag som ger säkerhetspolisen och rikskriminalpolisen möjlighet att beställa signalspaning av FRA, länk länk, länk. Detta innebär att den så kallade FRA shopen öppnar igen.
Förslaget har väckt stort motstånd. Bland annat datainspektionen och advokatsamfundet har kritiserat förslaget. Det gör att vanliga hederliga svenskar kan övervakas i onödan. Yrkesgrupper som journalister och advokater riskerar att inte kunna leva upp till sin meddelarskydd/tystnadsplikt. Ett klart brott mot Sveriges grundlagar.

I den så kallade FRA kompromissen ingick att FRA shopen inte skulle öppnas igen. Nu sker detta genom en överenskommelse mellan moderater och socialdemokrater. Många liberaler talar om svek. Även bloggen håller med.

Dubbelmoralen i alkoholpolitiken

Regeringen förelår att man ska återinföra möjligheten till hemleverans av alkohol via systembolaget. Underlång tid hade faktiskt bolaget denna möjlighet, men den togs bort för ett antal årtionden sedan. Hemleverans är ingen innovation.
Systembolaget får själv utse dem som ska utvärdera detta nygamla experiment.

Däremot har nykteristerna lyckats hindra entreprenörer inom alkoholområdet att sälja på sina gårdar. I andra sammanhang talas det om att stödja entreprenörer. På detta område gäller det tydligen att motarbeta entreprenörer.

De så kallade vinklubbarna levererar redan till dörr. Dessa representerar under en procent av alkoholförsäljningen i Sverige, länk. Så risken för att klubbarna skulle konkurrera ut systemet var minimal.

Bryggerier kan anordna provsmakning på det egna produktionsstället, gården, men om någon vill köpa så är det fortsatt systemet som gäller.
En konstig regel säger säkert de flesta. Många talar om dubbelmoral och förmynderi.
Vinnarna på marknaden är de stora aktörerna. De mindre och riktigt små är förlorare. De saknar de resurser som krävs för marknadsföring och påverkan av både kunder och monopol. En annan aspekt är att svenska vinproducenter och ölbryggerier har sämre konkurrensförutsättningar än sina konkurrenter på kontinenten.

Skälet till att hindra gårdsförsäljningen är att man tror att detta är bästa vägen för att skydda monopolet. I själva verket kommer situationen bli den motsatta. Redan i sommar kommer entreprenörer under en dag att sälja alkohol på gårdar och produktionssamhällen. Självklart kommer polisen att beivra detta. I en rättegång kommer man att vara tvungen att konsultera EU domstolen.

Gårdsförsäljning av alkohol är ett viktigt steg på vägen att göra Sverige till mindre av ett storebrorssamhälle 

Carl Bildt i högform



Skandalen kring Värmdövallen AB rullar vidare

Hänt i Värmdö
Bolaget Värmdövallen AB och dess ägare Värmdö IF har nu publicerat ett dokument som måste betraktas som en sorts pressmeddelande, länk. Det verkar var någon sorts polemik mot Nacka VärmdöPosten, länk och bland annat denna blogg.

I sak presenterar man ingen ny information. Det vore bättre om bolaget Värmdövallen AB och dess styrelse, Bengt Engelberg gav saklig information, så att det är möjligt för utomstående att bedöma bolagets läge.

Till sin hjälp kan han ha följande frågeformulär:

1. Varför redovisade inte Värmdövallen AB en komplett ekonomisk information till fritids- och kulturnämnden samt fullmäktige när man sökte den utökade borgen om 11 miljoner kronor?
2. Hur kommer det sig enbart kommunstyrelsens numera tidigare ordförande Lars-Erik Alversjö var den enda som verkar vara informerad om Värmdövallen ABs ekonomiska situation när beslutet om utökad borgen fattades?
3. Vem, vilka erhöll de stora arvodena till ledningen för Värmdövallen AB under 2011?
4. Hur och vem ska tillskjuta det nya aktiekapital som krävs för att Värmdövallen AB ska leva vidare?
5. Är Värmdö IF beredd att tillsätta en ny styrelse i Värmdövallen AB, som har allmänhetens förtroende?
6. Delar ledning och ägare den uppfattning som den tidigare VDn Lennart Harderud ger uttryck för i en skrift från Stockholms idrottsförbund, länk? Där säger han: "Vi har under årens lopp insett att ideellt arbete inte är tillräckligt. Om den här typen av verksamhet ska fungera måste man ha folk anställda. Och att vi har ett uppdrag av kommunen ger oss en bas att kunna anställa"
7. Hur ser intäkts, kostnadsläget ut för Värmdövallen AB ut i dag?
8. Finns det andra förhållanden som bolaget borde offentliggöra som är av betydelse för att bedöma hur situationen uppkommit?

Bloggen tar tacksamt mot svaren på dessa frågor och publicerar dem




måndag 17 september 2012

På nya poster?

Hänt i Värmdö
Elisabeth Dingertz gör come-back som nämndordförande om moderaterna valberedning får som de vill.
Då efterträder hon Monica Pettersson som ordförande i finansieringsnämnden för äldreomsorg. Dessutom blir Dingertz om valberednings förslag går igenom ersättare i kommunstyrelsen.

Om Dingertz får detta nya uppdrag vill samma valberedning att Malin Bellander efterträder Dingertz som vice ordförande i utbildningsstyrelsen. Professor, emiritus Bill Bergman rycker upp som ordinarie ledamot och Kent Eriksson blir i så fall ersättare i samma nämnd.




Nej till gårdförsäljning - ja till hemleverans - dubbelmoral i alkoholpolitiken

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) har i helgen meddelat att det inte bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol. Däremot ska systembolaget få leverera sina varor direkt, hem till konsumenterna.
Per Ankersjö och Stina Bengtsson skriver om dubbelmoralen på SvD brännpunkt, länk.

Den svenska alkoholpolitiken blir allt mer ett lapptäcke. Motsägelserna i systemet blir så starka att människor förlorar förtroendet för politikernas alkoholpolitik.
Att statliga systembolaget ska få köra hem spriten till dörren är acceptabelt, enligt politikerna.
Att sprit som förvaras utomlands och beställs genom klubbar kan levereras till dörren är ok.
Däremot får du inte ta din egen bil till ett lokalt ölbryggeri och köpa öl.
Däremot kan du provsmaka ölen på bryggeriet.
Var finns logiken, konsekvensen och kongurensen?

Regeringen borde sagt ja till både att systemet kan leverera alkohol hem till sina kunder och gårdsförsäljning.
Alternativt borde man sagt nej till båda förslagen.
Nu blir regeringens förslag, ett sorts ja och nej på samma gång.

Bryggerinäringen gör rätt som försöker få EU domstolen att fälla ett utslag i frågan.
Att bryggerinäringen är rasande över dubbelmoralen är lätt att förstå, länk.

Samtidigt kan man inte annat än hålla med Maria Abrahamsson (m) och Mattias Svensson;
Håll Sverige fritt från moraliserande förbud, länk och dubbelmoral, vill bloggen tillägga.

Värmdö kommun häver avtal med juridisk rådgivare

Hänt i Värmdö
Bloggen Värmdöleaks berättar om att Värmdö kommun hävt sitt ramavtal med den ansedda advokatbyrån Gärde & Partners, länk. Varför man gjort det är hemligstämplat.

fredag 14 september 2012

In memoriam of SAAB


Skandalen om Värmdövallens borgen rullar vidare

Hänt i Värmdö
Debatten om  den utökade borgen till företaget Värmdövallen AB som ägs av föreningen Värmdö IF går vidare, länk.
Vid kommunstyrelsemötet i onsdags var det en kombination av ilska och genans som präglade koalitionens företrädare.

Klart är att man redan vid beviljandet av första borgen inte visste vad man gjorde. I efterhand inser de beslutande politikerna nu att kommunen borde tagit ut säkerheter för att inte stå med reell finansiell risk på 30 miljoner. Vad koalitionens politiker gjorde var att köra över kommunens egna tjänstemän, jursiter som ekonomer. De ville inte bevilja borgen på de underlag som fanns. Kommunen hade ingen kunskap om bolagets ekonomi. De visar upptagningar från kommunfullmäktiges möte som behandlade frågan.


Kommunen hade heller inte gjort någon överenskommelse om driften. Trots detta menade man att ärendet måste drivas igenom. Man kan undra varför?

De stora arvodena för ledningen i bolaget får många att höja på ögonbrynen. En halv miljon till styrelse och ledning i ett bolag som ägs av en ideell förening gör att man undrar.

Den som är svaret skyldig är den ende styrelseledamoten Bengt Engelberg.
Bloggen har försökt få svar på vart pengarna gått, men utan resultat. Engelberg tiger som muren.

Nu verkar strategin från de ledande politikerna vara att sopa under mattan och att skuldbelägga de som avslöjat denna skandal. På klassiskt maner vill man skjuta budbäraren.

När det gäller status för bolaget Värmdövallen AB har fortfarande ingen kunnat svara på hur man kunnat räkna så fel på kostnader och intäkter. Ingen har heller kunnat svara på vem som ska skjuta till det nya aktiekapital som krävs. Den utökade kommunala borgen löser inte alla problem för bolaget, vilket man felaktigt och okunnigt hävdar.

Under tiden pågår behandlingen av beslutet om den utökade borgen i domstolarna. Kommunen lämnade ett svar till förvaltningsdomstolen i onsdags.
Enligt vad bloggen förstår lämnade de som överklagat in ytterligare material i veckan.

Klart är att beslutet om utökad borgen var dåligt berett. Så dåligt att det borde utkrävas politiskt ansvar. Någon politiker borde ta ansvaret för skandalen och avgå. Den högste ansvarige är Anders "Ankan" Bergman. Genom sitt agerande riskerar han 30 miljoner av skattebetalarnas pengar. Det kan bli en rejäl kreditförlust. Som gammal kreditchef under det glada 1980 talet i Swedbank är detta säkert småpengar. För Värmdös skattebetalare är det stora pengar. Det är närmare 800 kronor per innevånare. Det kan man ha roligare för. Speciellt eftersom allt har sitt ursprung i slarv och inget annat. En jurist som bloggen talat med kallar det vårdslöshet.

I stället försöker ledande koalitionsföreträdare komma med mer eller mindre dolda hot mot dem som överklagat. Det är inte ett lämpligt sätt att leda en kommun.

Det som är trist är att barnen får lida för att högt arvoderade politiker inte gör sitt jobb.
Gör om och gör rätt så kan barnen vara trygga och glada. Det kan gå väldigt fort.
Däremot ska man inte skylla på andra. Det förlänger bara osäkerheten för barnen.

tisdag 11 september 2012

Budgetprocess på upploppet i Värmdö kommun

Hänt i Värmdö
Nu drar det ihop sig för politikerna i Värmdö.
Det är dags att fastställa budgeten för år 2013.
I Nacka Värmdö Posten är politikerna i koalitionen närmast lyriska över vad man åstadkommit, länk.

Medborgarna kan undra varför diskussionen om budgeten inte förts ut bland medborgarna?
I stället har budgetarbetet skötts i slutna rum. Några få ledande politiker har stakat ut kursen. Att man sedan talar om ha mer av medborgardialoger kan man undra.
Denna fråga är viktig för medborgarna, men de bjuds inte in.

Bloggen menar att kommunen borde anordna medborgardialog inför varje budgetprocess. Det skulle vara ett sätt att visa respekt för medborgarna/väljarna. Ett sätt att sätta dem främst.

Värmdös skulder kommer att öka med mellan 300-400 miljoner kronor, minst om koalitionens budget för 2013 blir godkänd. Vid utgången av 2010 hade Värmdö kommun skulder på 2,4 miljarder. Ett år senare är skulderna över 3 miljarder.  Koalitionen har inte hållit plånboken. Skulden kan uppgå till drygt 3,2 miljarder redan vid utgången av 2012. Med den budget koalitionen nu lagt kommer medborgarna att ha skulder på i storleksordningen2013 kan skulderna ligga mellan 3,5 och 3,7 miljarder kronor.

Bloggen har tidigare skrivit om problemet med Värmdös galopperande skuldsättning, länk.

Skuldsättningen har på kort tid gått från 75.000 kronor per innevånare till 89.000 kronor, när skulderna ligger på 3,5 miljarder. Det lär ske någon gång efter årsskiftet.

Budgeten för 2013 andas optimism. Det verkar som om krisen i världen inte kommer att nå till Värmdö. Några krisreserver finns inte. Man har inte tagit höjd för vare sig hastigt fall i skatteintäkter eller snabbt ökade bidragsbehov.

Sedan kan man undra över många poster i budgeten. En av dem är hur man kommit fram till att satsa 100 miljoner på ett vindkraftverk. Analyser som kommunen själv har beställt visar att en investering just nu är riskabel, rent ekonomisk. Samtidigt kommer investeringen att finansieras till 100% med lån.
Många skulle nog önska att man väntat något för att vara säker på ekonomin. Att spara energi under mellantiden skulle säkert varit mera ekonomiskt och miljömässigt försvarbart.

En annan investeringspost och delvis driftspost är cykelbanor.
Värmdö kommun ska under 2013 satsa 19,1 miljoner på nya gång- och cykelbanor. Anslaget ökar år från år. Alla politiker verka tycka detta vara en självklarhet.

En fråga man borde ställa sig är: har man utvärderat de tidigare investeringarna?
-Vet man att satsningen är ekonomiskt försvarbar?
-Vet man att satsningarna sker på rätt ställen, sett ur användarnas synvinkel?
Det borde vara självklart att man sett hur de tidigare investeringarna slagit ut.
Därefter borde det vara rimligt att satsa. Så som man gör nu kan man lätt få uppfattningen att man är en smula lättvindig med skattebetalarnas pengar.

Bloggen är medveten om det. Man får inte ifrågasätta "miljöinvesteringar". Just därför ställer bloggen frågorna ingen annan vågar ställa.

Fotnot: Bloggen är medveten om att för närvarande är cirka 1,3 miljarder av Värmdö kommuns skulder räntebärande skulder. Resten av skulderna är inte direkt räntebärande, men kan ändå öka genom uppräkning. Ett exempel på detta är vissa pensionsskulder. I diskussionerna om Värmdös skuldsättning är det viktigt att ha totalskulden som utgångspunkt för alla resonemang. Många politiker "mörkar" totalskulden.

onsdag 5 september 2012

Inga retroaktiva lagar för uttag ur pensionsförsäkringar, Tack!

Tycker du att det är en självklarhet att man inte ska ändra regler i efterkant för pensionsförsäkringar, så läs det här: Regeringen som har som bloggen skrivit i en tidigare bloggpost, länk lagt ett förslag om att ta bort möjligheten att ta ut privata tjänste- och pensionsförsäkringar från 55 års ålder.
Visst måste man stimulera människor att arbeta längre, men man ska inte konfiskera möjligheter.

Like facebookgruppen: Rör inte min pensionsförsäkring, länk.  

tisdag 4 september 2012

Rör inte våra pensionsförsäkringar

Bloggen har blivit kontaktad av många läsare som har tecknat pensionsförsäkringar.
De undrar vad som håller på att ske. 
Merparten av dem som kontaktat bloggen är borgerliga väljare eller som man i dag kallar det alliansväljare. 
De upplever att pensionssparande inte riktigt respekteras av politiken. 

Genom flera beslut har förutsättningarna förändrats för pensionssparandet och vid några tillfällen retroaktivt för pensionsspararna. Tidigare har det varit socialdemokratiska regeringar som har drivit igenom besluten. Nu verkar Alliansregeringen också ha förlorat respekten för pensionssparandet.

Beslutet som oroar Alliansväljarna och förmodligen många fler,  formuleras så här på regeringens hemsida, länk, länk, länk, länk, länk, länk, länk, länk, länk
"Regeringen har idag, efter ett enigt beslut i pensionsgruppen, givit Pensionsålderutredningen tilläggsdirektiv att även utreda åldersgränsen på 55 år för uttag från tjänste- och privatpensionsförsäkring." 

Funderingarna går i följande riktningar:
1) Kommer tilläggsdirektiven att resultera i en straffskatt på uttag från 55 års ålder på redan tecknade och betalda pensionsförsäkringar?
2) Kommer tilläggsdirektiven att resultera i ett förbud för att ta ut privata pensionsförsäkringar från 55 års ålder
3) Kommer tilläggsdirektiven att resulterar i ett förbud för att nytecknade privata tjänste- och pensionsförsäkringar ska kunna tas ut från 55 års ålder?

Regeringen precis som socialdemokraterna inser problemet. Med den allt mer åldrade befolkningen i Sverige behövs medborgarna som inkomsttagare och arbetskraft under längre tid. 
Då gäller det att täppa till läckagen.  
Regeringen uttrycker det så här: "Syftet med tilläggsuppdraget är att få en sammantagen strategi för alla pensionsrelaterade åldersgränser och hur de bör vara utformade för att bidra till ett längre arbetsliv."

Å andra sidan måste en Alliansregering, en regering som säger sig vara inriktad på ökat bestämmande för den enskilde respektera både de val som medborgare gjort. Storebror får inte ta några shortcuts. 
Om Alliansregeringen skapar retroaktiv lagstiftning när det gäller uttag från pensionsförsäkringar från 55 års ålder riskerar man att förlora mycket av trovärdighet. 
Medborgarna måste kunna lita på att ingen ändrar spelreglerna för redan ingångna avtal.

Vad regeringen bör göra är att tydligt deklarera att man inte kommer att förändra förutsättningarna för redan ingångna privata tjänste- och pensionsförsäkringar. 
Regeringen bör i stället komma med förslag på hur man kan stimulera medborgarna att arbeta längre.

Frågan om man även i framtiden kan ta ut sin redan tecknade pensionsförsäkring från 55 års ålder är en förtroendefråga. 

Finansminister Anders Borg och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson bör tydligt markera att inga förändringar kommer att ske retroaktivt. 
Bloggen önskar svar av både Borg och Kristersson.

SJ är alltid aktuellt


lördag 1 september 2012

Ett nytt fall av rättsröta i Sverige


Tilltron till det svenska rättssystemet har gått i vågor.
Ett antal affärer har satt fingret på systemfel.
Allt från Hajby- och Kejne-afferna till Högbroforsmålet över till Keith Cederqvist har visat på otillförlitlighet i rättskipningen. Enskilda har satt fingret på dessa bölder i samhällskroppen.
De har vågat stå upp mot storebror. Ibland med betydande negativa personliga konsekvenser, Vilhelm Moberg och Jan Guillou är exempel på sådana personer. Nu läggs ett ytterligare namn till avslöjarna, Hannes Råstam. En ny rättsröteaffär rullas också upp.

Åklagarna har inte som anglosaxisk rätt bara att se till vad som talar mot den misstänkte. Man ska även ta ställning till det som talar till fördel för den misstänke. Advokaten å sin sida har ett oavvisligt ansvar för att företräda sin klients bästa. Det innebär till exempel inte att det ställs krav på att en misstänkt ska förmås tala sanning. Advokaten ska bara tänka till den misstänktes bästa.

Fallet Thomas Quick alias Sture Bergwall verkar vara drabbat av allvarlig rättsröta.
Först erkänner en psykiskt sjuk ett antal mord. Det sker på ett sätt som i allt väsentligt verkar ha till syfte att brott ska erkännas. För dessa får den misstänkte både uppmärksamhet och psykofarmaka.

Efter ett antal år visar det sig att den misstänkte är mer psykiskt frisk. Han tar då tillbaka sina erkännanden. Rättens underlag för fällande domar är besvärande bristfälliga. Det verkar inte vara ställt utom allt rimligt tvivel att den misstänkte och dömde är skyldig. Dom efter dom upphävs. I ljuset hamnar rättspsykiatri, åklagare och försvarare. De verkar ha samarbetat i stället för att renodlat sina roller, vilket rättsystemet förutsätter.

Många ställer sig frågan, hur detta var möjligt, länk ?
Andra undrar hur högt uppsatta jurister kan tillvita frikända ansvar för saker de blivit frikända för länk? En av dem som hamnat i blåsväder är den förre justitiekanslern och numera justitierådet Göran Lambertz, länk. En annan är åklagaren i målet, Christer van der Kwast men även Bergwalls försvarare har hamnat i blåsväder.
I stället för att medge att saken kunde skötts bättre skyller man i från sig, länk. Man drar sig inte för att som ledande jurist bryta mot grundläggande rättsprinciper i sin ambition av rentvå sig.
Här krävs en debatt om gränserna för vad en domare eller åklagare som lämnat ett fall bör göra, länk.

Det är möjligt att det också krävs en kommission kring det svenska rättsväsendet. Bloggen delar  advokatsamfundets  generalsekreterares syn, Anne Ramberg på vad en sådan kommission bör göra.
Det är att analysera om det finns systemfel som måste rättas till i ljuset av fallet med Sture Bergwall. Att leta syndabockar däremot, leder ingen vart.