Författarskapet inleddes som lägerfånge i Gulag, där han förde anteckningar som så småningom resulterade i debutromanen "En dag i Ivan Denisovitjs liv" som utkom 1963. Många är vi väl som minns de starka beskrivningarna av lägerlivets fasor. Den sk "fisksoppan" där man var lycklig om man fick ett fisköga är en litterär följeslagare för livet.
Många läsvärda verk har skapats av hans penna.
Det är kanske framförallt frihetskämpen vi minns. Han fick sitt Nobelpris och det blev stora protester från de dåvarande Sovjetiska myndigheterna. 1974 gick han därför i landsflykt till USA. Efter Sovjets sammanbrott flyttade han tillbaka till Ryssland.
Friheten behöver sina ikoner. Människor som personifierar och som visar på de personliga konsekvenserna av att den finns och inte finns. Människor som vågar förmedlar sina egna erfarenheter av förtrycket, trots riskerna. Då förmår vi verkligen sätta värde på friheten.
Det pris som Solzjenitsyn fick betala var högt. Trots landsflykten och myten om den kreativitetsdöd som Nobelpriset innebar producerade han litteratur ända fram till mitten av 1980 talet.
Han var aktiv i den Ryska inrikespolitiken. Som dissident, författare och intellektuell förstod Ryssland han att vägen mot demokrati och frihet skulle ta tid, men han insåg att den var nödvändig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar