måndag 31 augusti 2009

Stalltips inför de sista 12 månaderna i Värmdöpolitiken

Hänt i Värmdö
Nu är det dags för sista verksamhetsåret inför valet.

Vi ser på vad som händer i partierna.

Inom moderaterna pågår en diskussion om vem som ska leda partiet efter valet. Allt intensivare rykten gör gällande att moderaterna luftlandsätter den sommarboende Bo Bladholm permanent på Värmdö.

Det skulle i så fall skapa mer pompa och ståt i kommunen. Lägenheten i gamla stan lär han behålla, men gör i så fall sommarhuset till åretrunthus. Han lär dock inte nöja sig med att vara fullmäktiges ordförande. Värmdömoderaterna lär redan ha börjat viska: Bo blir kso.

Samtidigt exporterar man en allt annat än glad lax från Mörtö. Det ryktas nämligen att förre kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson siktar på en plats i riksdagen. Huruvida Nilsson tänker sig peka med hela handen även där låter vi vara osagt.

I folkpartiet riskerar det att bli tomt i bänkarna. Den folkkäre Roland Ekstrand flyttar från kommunen och lär därför inte stå på någon lista. Peter Bondesson har deklarerat att han inte ställer upp för omval. Om han tänker göra det torde han få svårt att fortsätta ansvara för skolfrågorna. Ingen verkar vilja ge honom straffet kvarsittning.
Ordförande Sneijbjerg kommer att flytta fram sina positioner. Sannolikt har vi ett nytt kommunalråd här. Herr Sneibjerg funderar på vem han ska samarbeta med efter valet.
Blir det moderater eller socialdemokrater. Det verkar som om man gör att för att undvika o-råd.

Inom kristdemokraterna verkar pastor Dozzi sitta kvar. Det verkar ordförande Örhammar också vilja. Dessutom verkar P O Fransson också vilja göra det. Den nye medlemmen Jan Dolk vill nog också ha en stark roll i att utveckla politiken. Här är ledordet den har stan är för liten för alla oss. Frågesporten kommer att vara: vem ska bort.

Inom centern får gruppledare Lindqvist se upp så att han inte får lämna över förstaplatsen till vice ordförande Paulsen. En annan som kommer att rycka upp på listorna är rektor Nordblom. Här har vi sannolikt Värmdöcenterns nya drottning.

Inom socialdemokratin är det helt klart att budskapet är vinna eller försvinna för kommunalrådet Lars Bryntesson. Antingen blir han ny kommunstyrelseordförande i kommunen eller också lämnar han kommunalpolitiken. På kvinnofronten finns det så många kompetenta kvinnor så att man sannolikt måste gå ut med flera listor för att inte trampa någon av dem på tårna.

Håller valvinden för miljöpartiet kan det bli så att Yvonne Blombäck försvinner till Hantverkargatan i Stockholm och landstingshuset på heltid. Då lär miljöpartiet de gröna kallas gröngölingarna för alla sina unga förtroendemäns skull.

Det enda parti som verkar vara befriat från förändringar är vänsterpartiet.
Där kommer nog ingen till och ingen lämnar heller.

söndag 30 augusti 2009

Dagens Nyheter vinglar vidare med ny chefredaktör

Avlösning på Dagens Nyheter.

För några dagar sedan meddelades att Thorbjörn Larsson avgår som chefredaktör på Dagens Nyheter. Den 4 september 2006 äntrade han med tillförsikt och sannolikt övermod chefredaktörsstolen på DN.

Mellan 1987-97 hade denne man lyft kvällstidningen Aftonbladet från dyn till att bli kvällstidningarnas ledande stjärna i Sverige. Detta var en bedrift utöver det vanliga.
Han trodde nog sig kunna upprepa prestationen från och lyfta DN till bättre lönsamhet och bättre journalistiska prestationer. Båda dessa ting har uteblivit. Larsson har tillsammans med DN åkt utför, sakta men obevekligt. Sparplan på sparplan har initierats. Det som kunde blivit två lysande prickar över o:et i Thorbjörn, blev i stället en plimp i protokollet.

Någonstans visade det sig att denne man inte längre gick i takt med tidningens potientiella nya läsare. Redan i slutet av 1990-talet visst Dagens Nyheter vad läsarna ville ha. Man visste att det fanns en ny generation läsare som krävde något annat. Denna generation har man inte givit vad de önskat. I många avseenden är Dagens Nyheter fortfarande Sveriges enda kvarvarande folkskollärare, trots att befattningen sedan länge är avskaffad.
Tyvärr har DN inte brytt sig om det.

DN deklarerade sig som oberoende liberal för flera flera årtionden sedan.
Liberal är man inte längre i speciellt många avseenden. Oberoende är man inte eftersom man är en av hörnstenarna i Bonniers medieimperium. På något sätt har tomheten blivit DNs kännetecken.

Om tidningen ska överleva är det kanske dags att gå tillbaka till rötterna och den deklaration som tidningens grundare, Rudolf Wall gjorde 1864:
”Tidningen skall söka att meddela intressanta följetonger och egna en synnerlig omsorg åt den afdelning som vanligen kallas ”Blandade ämnen”. Och jämte det att redaktionen söker göra tidningen lättläst, såväl i yttre som inre afseende, emnar den ingalunda låta tidens modstulenhet afhålla sig från att emellanåt låta skämtet spela. Men såväl under som bredvid skämtet är det redaktionens afsigt att med allvar behandla tidens och landets stora frågor, om än i allmänhet i kortare uppsatser. I alla dessa frågor är friheten vår lösen och vårt mål."

Den nye chefredaktören Gunilla Herlitz är hämtad från tidningen Dagens Industri. Hon har varit chefredaktör där. I den rollen har hon inte höjt kvaliteten på Dagens Industri. I stället har tidningen allt mer blivit en om man vill vara elak mera underhållande affärstidning. Kvaliteten har inte precis utvecklats.

Den centrala frågan är om Herlitz kan attrahera de unga läsarna eller om man kommer att fortsätta fokusera på 40 talister?

Andra medier: DN,

lördag 29 augusti 2009

Rapport från moderaternas partistämma i Västerås

Hänt I Värmdö
Denna bloggpost är nu ändrad eftersom det visat sig att Lars Erik Alversjö vid moderatstämman var sjuk.
Han är sjukskriven och de uppgifter han har i Värmdö kommun har tills vidare övertagits av vice ordföranden i kommunstyrelsen,
Monica Petterson.
Vi tillönskar Lars Erik ett snabbt tillfrisknande

Bra debattartikel av Maud Olofsson

Maud Olofsson har skrivit en bra debattartikel på Svenska Dagbladets brännpunkt, länk.
Hon gör bland annat en klar markering om att centern prioriterar integritetsfrågorna.
Det är bra.

fredag 28 augusti 2009

Kraftigt ökat stöd för Sveriges tredje största parti

Sveriges tredje största parti, de som inte vet eller vill uppge partisympati har gått kraftigt framåt i senaste väljarbarometern från DN/Synovate, länk. Nu har man 21,6% av väljarsympatierna.

Mer än var femte väljare vet inte vem man vill ska styra Sverige.
Ganska tänkvärt tycker jag.

Makten och inget annat än makten

Vår beredskap är god, som Per Albin sa. Vår beredskap att försöka behålla makten, som Reinfeldt sa...
För det är en självklarhet att makten, makten och inget annat än makten är viktigt för oss. Vilken politik vi bedriver spelar mindre roll. Det blir tyvärr den tolkning man gör av Fredrik Reinfelds tal på moderaternas partistämma, länk.

Man säger att makt korrumperar. Det stämmer till en del. Att få smak på makten påverkar inte sällan en persons sätt att vara. Vi såg det tydligt med Sveriges mest kunglige gestalt, Göran Persson.

Inte sällan lindas budskapet om att vilja hålla fast vid makten in i att: "man gör något för folkets bästa". Här skiljer sig tråkigt nog inte Göran "kungen" Persson och Fredrik "Frippe" Reinfeldt åt. Tyvärr skiljer sig inte heller deras politik speciellt mycket åt.
Det är bekymmersamt.

Extra bekymmersamt är det att integritet och upphovsrättsfrågorna verkar hanteras av en särskild allians som vi kan kalla MSSP (moderatsocialistiska samlingspartiet). Det verkar för integritetens roll inte spela någon roll om justitieminsitern heter Bodström eller Ask. Sedan undrar folk över varför unga väljer piratpartiet. Det borde vara lätt att förstå. En privat sfär vill unga ha både till höger och vänster.

Reinfelds flört är också en defensiv strategisk åtgärd. Om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen öppnar Reinfeldt faktiskt för en stor koalition mellan socialdemokrater och moderater. Förebilden finns hos Reinfeldts favorit Merkel i Tyskland.
I Sverige kan detta skapa en helt ny opposition bestående av miljöpartiet, vänstern, kristdemokraterna, centern och folkpartiet.

Andra medier: DN,

torsdag 27 augusti 2009

Tidningen City nere för räkning, hör vi siffran nio?

Tidningen City är tillbaka den 13 augusti förkunnar man på hemsidan.

City är tillbaka!

Från den 13 augusti är City tillbaka som vanligt på måndagar och torsdagar.
För att annonsera i tidningen ring till City.
Textannonser: 08 586 480 32, rubrikannonser: 08 586 480 31 eller mail: cityann@city.se.

______________________________________________________
Var Citys nättidning har tagit vägen vet vi inte. Att chefredaktören Mikael Nestius är borta vet vi däremot. Johan Ingerö kommenterar förtjänstfullt denne mans tveksamma insats i den offentliga debatten, länk.

Att tidningen City är tillbaka ska förmodligen tolkas som att den är tillbaka och bringar Bonnierkoncernen problem.

Projektet "City" var den senkomnes sätt att konkurrera i gratistidningssfären. Något år tidigare hade den dåvarande koncernchefen Bengt Braun fått erbjudandet att förvärva hela "Metrokonceptet", men avstått. Svaret blev på övertid City.

Bonnier avstod också från att delta i strukturrationaliseringen av gratistidningsmarknaden i Stockholm. Nu står Bonnier på ena sidan och Schibsted/Kinnevik på andra.
Journalistiskt varCity stundtals bra. Fokuset var också bra. Stockholmsfokuset tilltalade många. Problemet var bara lönsamheten. Det kostade stora pengar från början till det slut som snart närmar sig.

För Bonniers är detta bara ett av problemen. Expressen och Dagens Nyheter tappar fart och lönsamhet.
Den mediakoncentration som Marita Ulvskog såg som ett problem var det, men från helt andra utgångspunkter än hennes. Den skapade en känsla av att vara sig själv nog. Den unika ställningen skapade en känsla av att var osårbar. Det hämmade kreativiteten.

2009 kommer att bli ett utmaningarnas år för Bonniers.

onsdag 26 augusti 2009

Ted Kennedy har avlidit

Edward Moore (Ted) Kennedy har avlidit. Han är otvetydigt en man som satt ett avtryck i den amerikanska nutidshistorien. För många har han symboliserat det demokratiska partiet, på gått och på ont.
Hans historia som senator sträcker sig från 1962 till den 25 augusti 2009.

Hans bana både privat och politiskt kan bäst beskrivas som en berg och dalbana.

Han blev avstängd från sina studier på Harvard efter att ha kommits på med fusk. Efter att ha gjort militärtjänsten kom han tillbaka och tog examen 1956 vid Harvard.

1960 ledde han framgångsrikt brodern John F. presidentvalskampanj. 1969 inträffade Chappaquiddick olyckan. Sannolikt kostade den Ted Kennedy möjligheten att bli president. Omständigheterna kring olyckan är fortfarande höljda i dunkel. Kennedy fick en villkorlig dom som sin inblandning i denna bilolycka som krävde ett människoliv.

1968 sköts han bror och mycket nära vän Robert under en presidentvalskampanj. Under begravningen fällde Ted Kennedy följande bevingade ord om sin bror: "My brother need not be idealized, or enlarged in death beyond what he was in life; to be remembered simply as a good and decent man, who saw wrong and tried to right it, saw suffering and tried to heal it, saw war and tried to stop it.
Those of us who loved him and who take him to his rest today, pray that what he was to us and what he wished for others will some day come to pass for all the world. As he said many times, in many parts of this nation, to those he touched and who sought to touch him: 'Some men see things as they are and say why. I dream things that never were and say why not."

1980 ställde Kennedy slutligen upp i en presidenvalskampanj, men slogs ut under primärvalen.
Den 12 augusti 1980 drog han sig tillbaka med ett tal som innehöll de bevingade orden: "For me, a few hours ago, this campaign came to an end. For all those whose cares have been our concern, the work goes on, the cause endures, the hope still lives, and the dream shall never die."

1982 genomgick Kennedy en skilsmässa som delvis sades vara ett resultat av ett allt för stort intag av alkohol.

Under Bill Clintons presidentperiod fick Kennedy en viktig roll som en del i ett radarpar med presidenten. Politiskt hade han under denna period ett stort inflytande. Samtidigt utmanades han om sin senatsplats av den unge Mitt Romney.

Under president Bushs presidentperiod lyckades Kennedy driva igenom ett antal lagar som hade hans signum.

Inför presidentvalskampanjen 2008 höll Kennedy först på John Kerry, därefter på Hillary Clinton för att slutligen stötta Barack Obama. Vid det laget var han en allvarligt sjuk man som visste att hans dagar i livet var räknade.

En stor ikon har gått bort i amerikansk politik och en tragisk gestalt som inte står Hamlet långt efter.

Andra medier: Svd, DN

tisdag 25 augusti 2009

Knut å svansen hemkom i går polishund Carolina med

Hänt i Värmdö
Debatten om Värmdö kommuns byråkrati fortsätter.
Nu meddelas det att den inte blivit större. Detta borde vara en förstasidesnyhet. Många har nämligen den starka känslan att administrationen har vuxit på bekostnad av verksamheten.

För att säkert kunna dra den slutsatsen måste man veta vilka definitioner man använt. Dessutom måste man ta ställning till hur man ska behandla administrationen när anslagen till verksamheten har minskat. Relationen verksamhet - administration måste kunna belysas med ett nyckeltal. Det borde vara möjligt att hitta inspiration i bankernas i/k tal.

Några intressanta iakttagelser vad gäller Värmdö kommun är:
1. I sammanställningen som gjorts av kommunens tjänstemän verkar jämförelsen vara gjord så att jämförelsevärdet inkluderar även vakanta tjänster.
2. 2 Omplacerade misslyckade chefer anses inte öka administrationen (kostnad cirka 1,8 miljoner per år)
3. En ny hierarkisk nivå på beställarsidan anses inte ha ökat administrationen (kostnad cirka 1,04 miljon per år).
4. På utbildningsförvaltningen har den tidigare chefen ersatts med tre nya tjänster (kostnad cirka 1,2 miljoner per år).
Det blev ungefär 4 miljoner kronor per år.

För mig ger dessa exempel indikationer på att administrationen har ökat och inte minskat.

Nu hör jag politiker ropa faran över. Flera verkar dra en lättnades suck. Nu slipper vi göra något obehagligt. Det oroar mig. Politikerna bör lära av skolan. Där ska eleverna utbildas i kritiskt tänkande och källkritik.
Hur förhåller det sig med den hos våra politiker?

Personligen anser jag att besparingarna i Värmdö kommuns byråkrati bör vara minst 8 miljoner kronor nästa år. Detta kan lämpligen fördela sig på 3 miljoner kronor på beställarförvaltningen, UKÄ och 5 miljoner som framförallt ska tas från central administration.

Fotnot: Rubriken är hämtad från Grönköpings veckoblad. Som med denna rubrik ifrågasatte elaka tungors tal om det finns en byråkratsvenska.

söndag 23 augusti 2009

Maria Abrahamsson siktar på riksdagen

Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet siktar på att bli riksdagskvinna, länk. Därför lämnar hon Svenskan.

Nu går hon från att kommentera till att förändra. Blir hon lika bra i riksdagen som hon varit med ledarsticken kommer vi att få se en kraftfull politiker.

Jag kan inte alltid säga att jag hållit med henne i vad hon skrivit. I slutsatserna har vi i bland varit oeniga. Analysen däremot har ofta varit spännande.

torsdag 20 augusti 2009

Ny konkurrenslag skapar möjlighet att få rätt mot det offentliga

Maud Olofsson och regeringen lägger fram ett förslag till en omarbetad konkurrenslag som riktar in sig mot osund konkurrens från den offentliga sektor, länk. Idén är att stat och kommun inte ska kunna snedvrida konkurrensen på olika marknader. Konkurrensen ska bli sundare. Detta är en bra leverans från regeringen. Detta lagförslag ska Maud Olofsson ha credit för. Det är utmärkt att det nu finns en domstol som ska pröva konkurrensövertramp från det offentliga. Lagförslaget ger förutsättningar för lika villkor. Det skapar också en viktig förändring. I dag kan man ha rätt men inte få rätt. Med den förändrade lagen kan privata företag, föreningar också få rätt mot sina offentliga konkurrenter.

I pressmeddelandet kan vi läsa:

"

Ny lagstiftning mot osund konkurrens

Regeringen har beslutat om propositionen för konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet.

Konkurrenslagen förstärks med regler som innebär att Stockholms tingsrätt på talan av Konkurrensverket, enskilda företag eller en branschorganisation, vid vite får förbjuda staten, en kommun eller ett landsting att i sin säljverksamhet tillämpa ett visst förfarande. En kommun eller ett landsting får även förbjudas att bedriva sådan verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.

Sunda spelregler

Staten och kommuner säljer årligen varor och tjänster på marknaden för mångmiljardbelopp. På väl fungerande marknader ska företag kunna verka i konkurrens på lika och rättvisa villkor. Sunda spelregler mellan privat och offentlig sektor måste gälla.

- Nu får Sveriges företag äntligen möjlighet att få osunda konkurrensvillkor prövade. Vi tycker att det offentliga ska ägna sig åt det som är kärnan i välfärden, inte bedriva kommersiell verksamhet. Jag vet att det här är en mycket efterlängtad förändring, säger näringsminister Maud Olofsson."


Värmdömoderaterna söker nya grepp för att bli populära

Hänt i Värmdö
Från vanligen välunderrättade källor meddelas nu att moderaterna på Värmdö kommer att sätta upp en familjeinriktad julcabaret. Förlagan kommer att vara Walt Disneys välkända film, Djungelboken. Hela familjen är välkommen, meddelar moderaterna om någon vecka på sin hemsida. Detta är det vänligaste man publicerat där till sina medlemmar på flera år meddelar moderatmedlemmen och den kommunale medlaren Gunnel Blomberg.

Efter en maktkamp mellan fullmäktiges ordförande Per Naess och kommunstyrelsens ordförande Lars Erik Alversjö är det nu klart vem som får spela björnen Baloo. Det blev Alversjö.
Naess säger i en kommentar till bloggen att han upplever att han har mycket bättre fysiska företräden för rollen är Alversjö. I en replik meddelar Alversjö att björnar är stora och godmodiga och därför passar han bäst. Naess sägs som en konsekvens av denna petning och andra petningar nu fundera över sin politiska framtid i Värmdö.
Många inom moderaterna menar att han har den bakom sig.

Det står nu klart att man stryker en hel del i manuset från filmen Djungelboken. Bland annat kommer Alversjö inte att ha en dialog med Bagheera, som spelas av Göran Jansson efter sitt enda riktiga solonummer:"Vad nöjd med allt vad livet ger".

I en kommentar säger Camilla Lien att Lars Erik får ju inte framstå som dum.
Jansson å sin sida säger hade gärna haft dialogen kvar.
Den speglar ju faktiskt verkligheten i partiet, säger han.

Det textavsnitt som är struket känner de flesta till:
Baloo: Mansvalpen är med mig, jag ska lära honom all vad jag kan.
Bagheera (fnyser): Nåväl det lär väl gå fort.
Dessa klassiska rader får vi alltså inte höra.

I urvalet till rollen som Shere Khan, tigern pågår fortfarande casting. Initierade källor talar om att valet står mellan den politiske sekreteraren Johan Hedberg och förre kommunstyrelsordföranden Jonas Nilsson.

I en kommentar till bloggen säger oppositionsledaren Lars Bryntesson att Hedberg kan vråla ohämmat om vad som helst i talarstolen på ett helt annat sätt än Nilsson, som var mest slug. Jag hoppas att Nilsson får rollen som som boaormen Kaa. Han ströp ju faktisk all intern opposition både inom alliansen och moderaterna säger Bryntesson. Han är en riktig Kaa, avslutar Bryntesson.

Kampen om vem som ska få bli överste Hati i elefantpatrullen är hård. Det sägs att ordföranden för moderaterna och simhallsgeneralen Hans Ove "greven" Görtz aspirerar på posten. Det har fått Möjas starke man ordföranden i bygg-, miljö-, och hälsoskyddsnämnden att härskna till. Jag är faktiskt den som har kvar min fru och det borde premieras, säger Petterson på sprakande mobiltelefon. Dessutom känner jag väl igen Monicas kommentarer från överste Hatis fru, avslutar Pettersson.

Vem som ska få spela kung Loi är inte klart ännu. En del säger att om hökaren och ordföranden i samhällsbyggnadsnämden Peter Frej får växa till sig kommer han att klara den rollen utmärkt. När nu Djurö får en "ny" återvinningscentral har han ett eget palats byggt på sopor att basa över. Så det är bara samban som återstår. Kulorna rullar redan säger en person med insyn i projekteringsprocessen. Denne person är mystiskt lik kommundirektören Magnus "postmästaren" Hedenfalk.

I rollen om den försvarlösa, men i bland tuffe Mowgli borde vi se Värmdö kommun.
Frågan är bara vem som skulle kunna spelan den rollen?
Det blir till att tåla mycket stryk då.

Fotnot:
Idén till cabareten fick Lars Erik Alversjö när han var på tjänsteresa i Afrika där Disneys film faktiskt spelades in 1967. I orginalskick pågick filmen i 78 minuter. Det vill säga så kort tid som inget kommunstyrelsemöte någonsin blir i Värmdö kommun.
Däremot går både filmen och kommunstyrelsen i repris många gånger per år.



onsdag 19 augusti 2009

Värmdö kommun: Fel fokusering i kristid

Hänt i Värmdö

Rapport från kommunstyrelsesammanträdet den 19 augusti 2009.

Vilken är en kommuns viktigaste uppgift?
-Naturligtvis att erbjuda sina medborgare den lagstadgade servicen till lägsta möjliga kostnad. Det centrala för en kommun är därför att bedriva verksamhetsutveckling. Den måste bli billigare och bättre.

Om man inte klarar eller förstår denna viktigaste uppgift kan man syssla med administrativ utveckling eller klåfingrighet.

Värmdö kommun har en modell där skuldhanteringen sköts av ett av kommunens bolag.
Detta är ett av de få områden där Värmdö kommun är bäst i klassen. Kommunen har varit framgångsrik i sin skuldförvaltning. Nu vill kommundirektören genomföra en förändring av detta.
Att ändra detta blir fokus i en tid då det är ekonomisk kris. Det är svårt att få pengarna att räcka till. Man kan undra varför?

I stället för att syssla med att vara prims motor i verksamhetsutvecklingen fokuserar kommundirektören på administrationen. Det är inte helt bra.
Värmdö kommun behöver ett annat fokus. Detta borde vara att utveckla och effektivisera vård, skola och omsorg i Värmdö kommun.

Någon med elak tunga har sagt att det verkliga skälet till att detta förslag genomförs just nu är en maktkamp mellan kommundirektören Magnus Hedenfalk och en av kommunens egna bolagsdirektörer. Det förklarar brådskan. Man ska inte ändra ett vinnande lag. Det gör nu politikerna i Värmdö kommun anförda av kommundirektören. Det är inte en klok strategi, speciellt inte i kristid.

Det är möjligt att förslaget ska genomföras så småningom. Att genomföra denna förändring just nu är en helt felaktig prioritering.

Centern har varit motståndare till att genomföra förslaget nu. Kristdemokraterna är tveksamma. Trots detta sätter moderaterna hårt mot hårt och driver hårdhänt igenom detta förslag. Det är ännu värre.
Att oppositionen inte heller har vett att säga nej till förslaget gör saken inte bättre.

EU: Pojkångmaskinen är ett terroristhjälpmedel!

EUs terroristskräck tar sig allt mer bisarra uttryck.
Nu ska metatabletterna förbjudas om EU får som man vill. Pojkarnas gamla favoritleksak ångmaskinen är därmed hotad.
Dumheten eller om man så vill nyheten förmedlas av Henrik Alexandersson, länk.

Hur solbränd bör ett kommunalråd vara?

Hänt i Värmdö
Kommunstyrelsen i Värmdö kommun har just nu sitt första sammanträde efter sommaren.
Ett antal solbrända politiker återkom till sammanträdandet inom kommunalpolitiken. Några med betydligt mindre solbränna.

Nu är det 12 månader till nästa kommunval. Får se vad det ger för effekter på den politiska debatten.

När man funderar över solbrännorna kan man konstatera att en del av kommunalråden har haft semesterledighet som vida överstiger vad vanliga löntagare har. Vi vet från förra sommaren att ledigheterna var ganska extraordinära för kommunstyrelsens dåvarande ordförande, länk. För övriga kommunalråd var det 6 veckor.
I år ser det annorlunda ut. För minst av ett av de nuvarande kommunalråden var ledigheten väsentligt över 6 veckor, faktiskt mellan 8 och 9 veckor.
Man kan fundera över om det är att föregå med gott exempel i dessa kristider.

Sammanträdet verkar när man läser handlingarna bli en ren expeditionsaffär.
Ett par timmar borde vara nog kan man tycka.
Vi får se hur det blir med den saken.

Andra media om Värmdöpolitiken: NackaVärmdöPosten, NackaVärmdöPosten, NackaVärmdöPosten,

Befordrad till sin inkompetensnivå

Hänt i Värmdö
Vad gör man med de som befordrats upp till sin kompetensnivå och kanske ovanför den?
Hur uppkommer sådana fenomen?

Några har försökt beskriva detta.
En av dem är den engelske nationaleknonomen Northcote Parkinsson som gav ut en bok om lagar om hur byråkratin växer redan 1957.
Redan på 1930 talet förutspådde han att den engelska flottan skulle ha fler amiraler än fartyg.

Hans "andra lag" talar om att "utgifterna stiger för att motsvara inkomsterna".
Han illustrerar detta med det allmännas vilja att få större och större skatteinkomster.

En annan är Dr. Laurence J. Peter som talar om att alla framgångsrika medarbetare i en hierakisk struktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå och därefter till sin inkompetensnivå. Han gjorde detta bland annat i en bok som utkom 1969.

Vad göra man med dessa människor? Tjänstemän som nått en viss nivå får nya chefsjobb när de misslyckats med det tidigare. Egentligen behövs inte de arbete man utför i den nya befattningen eller också utför man ett inte speciellt kvalificerat arbete till allt för hög lön. Ibland utför man ganska lite jobb kvantitativt på det nya jobbet.

Om dessa människor nu gör ett mindre dåligt jobb än tidigare, ska man då avstå från att säga upp dem när man behöver spara?

Om den som är ansvarige för detta också gör ett mindre bra jobb och är befordrad till sin inkompetensnivå så blir det tydligt, kompetens blir ett hot och det viktiga blir att premiera medelmåttor. Då spelar det ingen roll att de kompetenta lämnar organisationen eftersom det inte finns några positiva incentives. Tvärt om blir det en lättnad att de försvinner.

Det enda man bli orolig för är att denna eller dessa kommer att avlida i förtid för den stress som de upplever eller snarare deras kroppar upplever. Man skulle vilja be dem göra något annat för att rädda livet, men vad har man för rätt att påpeka det?

tisdag 18 augusti 2009

Piratkopiering i KIna främjar affärsmässig kreativitet

I Kina finns det en rörelse som har sitt ursprung i piratkopiering. Numera är det mycket mer. Det är också vidareutveckling och affärsmässig kreativitet.

Enligt artikelförfattaren Ola Wong i Svd, länk, är "Shanzhai, ett ord med klang av banditrebeller i bergen, är nu ett samlingsnamn för fejkprodukter, imitationer och lågbudgetparodier."
I artikeln intervjuas Lin Binjie som är direktör för Kinas byrå för upphovsrätt som: "menar att shanzhai är en kreativ gräsrotsrörelse. Istället för att förbjuda bör myndigheterna guida och standardisera den (de har ju trots allt redan lyckats omvandla internet från ett hot till ett propagandaredskap)."

Något att reflektera över även för svenska politiker.

måndag 17 augusti 2009

Kommunal ekonomi: Dags för färre byråkrater och mer verksamhet

Sveriges kommuner och landsting ropar på högre statsbidrag till för "att säkra välfärden". Socialdemokrater och moderater söker övertrumfa varandra i sin iver att ge kommunerna mer pengar.

Är det rimligt?
-Det är rimligt att säkerställa den verksamhet som kommunerna har ansvar för inom bland annat vård skola och omsorg.

Tyvärr har allt för många kommuner en obalans mellan administratörer och utförare av verksamheten. På god svenska har man för stor byråkrati.
En krona i ena sidan av röret blir till allt för få ören verksamhet i andra sidan av röret.

I en artikel i dagens Svenska Dagbladet, länk, skriver Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och Nina Sanandaji, vd för tankesmedjan Captus om detta. De skriver bland annat:

"I de slösaktiga kommunerna har utgifterna i viss utsträckning gått till simhallar, campingplatser, bowlinghallar och liknande, som Timbro nyligen visat. I stor utsträckning har dock pengar gått till mer byråkrati.

En studie från IFAU bekräftar att kommuner i snitt inte har använt ökade statsbidrag till att anställa fler inom barnomsorgen, skolan eller äldreomsorgen. Istället har antal tjänstemän svällt inom den centrala kommunala administrationen. Helt i strid med de argument som användes för expansionen." och fortsätter:

"De slösaktiga kommunerna är också de som har svårast att få budgeten att gå ihop i kristider, och det trots att staten sköter huvuddelen av de sociala skyddsnäten. I sämre tider använder de hellre osthyveln på anslagen till skolor och vård- enheter än att skära i administrationen."

Tyvärr finns det mycket sanning i vad artikelförfattarna skriver, men det finns inga incitatment för att trimma byråkratin. Det är sannolikt en av förklaringarna till den felaktiga utvecklingen. Den högsta kommunledningen sitter ofta långt ifrån verksamheterna och har lättare att se den centrala administrationens behov än verksamheternas. Köp-sälj organisationer har i vissa fall inneburit extra organisationssteg, dubbelarbete, oklara ansvarsförhållanden och lägre effektivitet. Vad effekten blivit för medborgarna, de som betalar vet vi inte.

I vissa kommuner har kommundirektörernas makt ökat på bekostnad av det politiska inflytandet. Effekten har inte sällan blivit bristande kostnadskontroll.

Det är dags att det skapas ett kommunalt effektivitetsindex så det går att jämföra olika kommuner och hur effektiva de är med våra skattemedel.

Det är ett viktigt underlag för att avgöra vem eller vilka man ska rösta på i nästa kommunalval.


Andra bloggar: den hälsosamme ekonomisten, marknadsliberalen, mitt i steget, Farmor Gun, ledarbloggen unt, ledarbloggen,

söndag 16 augusti 2009

(s) och (m) skapar likgiltighet hos väljarna

Mona Sahlin höll valupptakt i Nacka i går. Paulina Neuding har skrivit en välformulerad beskrivning av den i Svd, länk. Samtidigt laddar moderaterna upp för sin stämma. Den kommenteras av Henrik Alexandersson, länk.

Inget av de största partierna bryr sig om integritetsfrågorna.
Det talas inget om fildelning för privat bruk eller en ny upphovsrätt. Inte underligt att man möts av ointresse.

Vissa centerpartister, som Lena Ek höjer rösten i dessa ämnen. Det är bra.
Piratpartiet är också aktiv i dessa frågor. Det är också bra.
När dessa frågor kommer upp väcks engagemang. Det är dessa frågor som oroar och engagerar många.

Om inte de två största partierna inser detta kommer valresultatet 2010 att bli en starkt negativ överraskning för dessa båda partier. Ovanpå detta verkar den parlamentariska situationen utveckla sig till att bli verkligt komplex. Det gynnar inte de stora partierna och det gynnar framsteg för liberalismen

lördag 15 augusti 2009

Vore kul med en rapport från Maud: Vad sa Rick Falkvinge?

Ja, det är spännande och inspirerande att se att många reagerat positivt på mitt förslag till att slå samman centern och piratpartiet. En del har reagerat med reptilhjärnan och sagt nej utan att reflektera först, men det var väntat.

Egentligen är utgångspunkten att stärka liberalismen i svensk politik. Framförallt är det en fråga om att värna nätet och säkerställa att vi får en upphovsrättslagstiftning som inte bara går den "traditionella upphovsrättsindustrins" ärenden.

Det är viktigt att se hur vi kan bygga samarbeten som kan leverera något på dessa områden.
Nu är det dags för Maud Olofsson att våga lyfta luren eller har hon redan gjort det?

fredag 14 augusti 2009

FRA lagen: "en djävla skit som baxats ända hit"

"Nu har det baxat denna djävla skit ända hit" och ändå fungerar den inte.
Vad jag jag menar är FRA lagen. Tre jurister påpekar i en debattartikel att domstolen som föreslås i den nya FRA 2.0 lagspropositionen är grundlagsvidrig, länk.

I artikeln står bland annat följande:

"Regeringen skriver i propositionen att grundprincipen är att förhandlingar i domstolen är offentliga. En icke-sanning. Med en halvlögn skrivs offentlighetsprincipen bort då rätt ges för domstolen att besluta att total sekretess ska råda. Regeringen skriver: ”I sammanhanget bör framhållas att när det vid Försvarsunderrättelsedomstolen framläggs uppgifter som omfattas av sekretess är det sällan möjligt att hålla någon del av förhandlingen offentlig”. Ordet ”sällan” är skickligt valt för att förvilla, men ska mera sanningsenligt läsas som ”aldrig”. Hela rättegångsförfarandet, besluten och vilka som deltar i domstolens handläggning ska kunna förbli hemliga.

Någon diskussion om proportionalitetsavvägningen mellan grundlagens regler om insyn och domstolens sekretess förs inte i propositionen eller i lagrådets yttrande. Därmed saknas en avvägning mellan intresset av att hemlighålla uppgifter och intresset av att domstolsförhandlingar ska vara offentliga.

Idén med domstolsprövning är ett grundfel. Uppgifter och ansvar flyttas från ansvarigt statsråd till en domstol med några få personer som inte får berätta något och inte kan ställas till ansvar för något."

Det är ord och inga visor.

Det är dags att riva upp, göra om och göra rätt.


Dags att lyfta telefonluren Maud

Falkvinge markerar var Piratpartiet står i politiken i en intervju med politikerbloggen, länk.
Intressegemenskapen med centern är välkänd. Intigritetsfrågorna är viktiga för båda partier.

Det verkar finnas en möjlighet för ett gensvar om Maud Olofsson inleder samtal med piratpartiet om sammanslagning som jag föreslog i en debattartikel på politikerbloggen, länk.

Andra medier: DN, Aftonbladet,

torsdag 13 augusti 2009

Centern + Piratpartiet = Sant ?

Dags att slå samman centern och piratpartiet för att få ett starkt liberalt block.
Det är mitt förslag i en debattartikel på politikerbloggen, länk.

I vart fall behövs det ett starkare liberalt parti i Sverige.
Ett sammanslaget centerparti och piratparti skulle kunna bli ett sådant.

Andra media: Aftonbladet, Expressen, Svd, Dagen,

Lite nostalgi och humor


The one and only: Victor Borge

Dags för ny nödlandning med SAS

Marknadsekonomi är ganska enkel. Den som erbjuder tjänster eller produkter som marknaden vill ha tjänar pengar, överlever och utvecklas.
Den som inte gör det går under.
De som inte vill acceptera verkligheten försöker ofta formulera olika fantasifulla förklaringar till varför de gör som de gör. Egentligen borde de bara gör det marknaden, i detta fall resenärerna kräver.

SAS tillhör denna senare kategori. Nu gör man en liten anpassning. Fortfarande kommer den anpassningen att visa sig inte räcka. Skälet är att SAS har en majoritet statliga ägare från tre länder.
Hur ska politiker våga marknadsanpassa ett bolag som tillkom då världen såg helt annorlunda ut?

Det passagerarna vill ha är lågpris. Det serverar inte SAS. Det finns för många dyra flygbolag och allt för få billiga. För att komma ned till lägre priser måste kostymen radikalt minskas. Det vill inte facket. De vet också att de har strypgrepp på bolaget genom att de politiska ägarna inte vågar göra det rätta. Det blir miljard efter miljard i stöd. Officiellt kallas det för nyemissioner. I praktiken är det dock statsstöd.

Regeringen borde omgående sälja sina aktier i SAS. Sedan får marknadens aktörer avgöra om det finns plats för SAS, i vilken kostym det nu än blir. Då, men inte förr finns i vart fall möjligheten för SAS att överleva

Andra bloggar: Henrik Alexandersson,
Andra media: Svd, DN

onsdag 12 augusti 2009

Bättre central administration undanröjer behovet av verksamhet i kommunen

Hänt i Värmdö
I en tjänsteskrivelse från kommundirektören Magnus Hedenfalk framgår att kommunen fortsätter att utveckla den övergripande kommunkoncernadministrationen.
I en stor omorganisation ska nu kommunens låneskuld överföras till kommunen själv.
Ärendet kommer upp som nummer 5 på kommunstyrelsens möte den 19 augusti, med start kl 18.00, lokal tid.

De tjänstemän som tidigare hanterat kommunens låneskuld i kommunens egna bolag, till räntor som är bland de lägsta i landet blir nu av med sina arbetsuppgifter. I stället upprättas en ny och större organisation på kommunens huvudkontor Skogsbo. Där ska de nya medarbetarna utföra samma sak som de gamla gjorde.
Nu med de skillnaden att de har kommundirektören som närmaste chef.

Som en konsekvens av denna utökning kommer kommundirektören att senare återkomma med ett förslag till att bygga ut kommunens huvudkontor med vad som i folkmun kommer att kallas för "bankpalatset".

Någon med skämtlynne talar redan om den nya organisationen som "Hedenhös bank". Efter förebild från det så kallade UKÄ kontoret kommer fler att inte veta vad de ska göra.
Därför kommer ytterligare personal att anställas för att hålla reda på detta.

Den allt ökande administrationen centralt kräver att Värmdö kommun drastiskt minskar servicen till medborgarna. "Vi sätter än ära i att administrera det vi administrerar med högsta kompetens", säger Magnus Hedenfalk. På fråga från bloggen säger Hedenfalk att: "han räknar med att administrationen kommer att vara större än verksamheten redan år 2020". Ytterligare 15 år senare kommer all verksamhet ha försvunnit och enbart administrationen av verksamheten återstår.

Vid det laget kommer ingen av administratörerna att lägga märke till att inget finns att administrera. Administrationen blir då ett självändamål, myser kommundirektören.

Hur politikerna ska försvara kommunalskatten när medborgarna inte får något för den kan däremot bli ett problem.
Det lär dock finnas ett hemligt förslag som innebär att kommunen kommer att anordna ett administratörsarbetslotteri årligen. Varje kommunmedborgare över 16 år får en lott. Vinst innebär ett jobb i kommunens administration. Jobbet varar i tre år. Genom detta arbetslotteri kommer invånarna att få en sorts skatteåterbäring som rättfärdigar kommunalskatten.

Hanteringen av utbildning, äldre och sjuka får dock medborgarna klara själva.

I en kommentar säger kommundirektören: "att alla organisationsformer har sina för och nackdelar". Just bristen på verksamhet är en sådan. Samtidigt finns det ju inget att klaga på när man inte har någon, fortsätter Hedenfalk. Ingen kommer att kunna klaga på att andelen obehöriga lärare är för låg. För vid det laget har vi inga lärare. Vi kommer faktiskt inte att ha en enda obehörig lärare alls då. Det är riktigt bra det, säger Hedenfalk. Vi kommer att bli bäst i landet på det området.

Jag tror att Värmdös medborgare får lära sig leva med gungor och karuseller, säger en påtagligt stolt Hedenfalk. Samtidigt vill jag framhålla att vi är krismedvetna. Vi startar därför ett projekt som vi kallar mer från varje medarbetare. För att administrera det projektet har jag äskat en miljon extra nästa år fortsätter Hedenfalk.

Nu kan jag inte fortsätta prata med er på bloggen, säger Hedenfalk.
Det kollektiva morgonskaffet kallar, avslutar Hedenfalk.

Helt seriöst, när blir det tid till att fokusera på verksamheten och "skapa value for the money" för kommunens skattebetalare i Värmdö kommuns verksamhet?

Andra medier: Svd, DN, NVP,

Lena Ek ska ha en eloge och bör stöttas hårdare av regeringen

Piratpartisten och EU-parlamentarikerna Christian Engström ger sin parlamentarikerkollega Lena Ek från centerpartiet stöd i hennes hantering av EUs telekompaket i en debattartikel i Sydsvenskan i dag, länk.

På andra sidan och i skamvrån står infrastrukturminister Åsa Torstensson. Hon måste göra processen tydligare kring telekompaketet. Det ska inte gå att stänga av människor från internet.
Hon bör ta intryck av det arbete som Lena Ek gjort.

Lena Ek bör stöttas hårdare av partiledningen i sin kamp för att få EU att ge medborgarna bättre integritetsskydd.

För egen del kan jag bara säga: Lena, du har mitt fulla stöd i att köra på hårt för att skydda människors rätt att vistas på internet.

Andra bloggar: Christian Engström,

tisdag 11 augusti 2009

Kommunal ekononomi: social ekonomi skapar "value for the money"

I debatten om den kommunala ekonomin har det hittills diskuterats mycket om vilka verksamhetsanordnare som är mest effektiva. Debatten har polariserats kring å ena sidan egen kommunal drift och å andra sidan privat drift. Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen har i mångt och mycket motsatt sig privatiseringar, med vissa undantag.

Samtidigt finns den sociala ekonomin som en resurs. Frivilligarbetet ignorerades av socialdemokraterna och gjordes till framförallt kommunala uppgifter. Det var i många avseenden en olycklig utveckling. Det blev en återvändsgränd. Frivilliga och ideella organisationers arbete gjordes onödigt, bland till och med icke önskvärt. Lagstiftning blev viktigare än enskildas engagemang. Kostnaderna sköt samtidigt i höjden.

I debatten om den sociala ekonomin står socialdemokraterna för att underskatta dess kraft och effektivitet gentemot kommunalt drivna verksamheter. Å andra sidan står Alliansens partier för att underskatta dess kraft gentemot privat drivna verksamheter.
Båda positionerna är olyckliga.

Det är hög tid att föra in den social ekonomin och frivilligarbetet i debatten om "value for
the money" inom den kommunala sektorn. Det perspektivet har vare sig Svd, Timbro eller Sveriges kommuner och landsting tagit ännu.

Andra media: Svd, DN

Kommunal ekononomi: fokus borde vara "value for the money"

Debatten om kommunernas ekonomi fortsätter. I dag diskuterar en ledare i Svd om effektiviseringar inom den kommunala sektorn, länk.
Svenska Dagbladet menar i sin ledare att effektiviseringar inom även kärnverksamheterna, skola, vård och omsorg är möjliga. Man pekar på att kostnaderna ökar inom äldrevården.
Ändå få medborgarna inte mer service för det.

Det får inte bli så att kommunalpolitikerna blir de största motståndarna till en bättre service av det skälet att det krävs förändring som man är rädd för. När man läser Anders Knapes artikel i gårdagen DN, länk får man nästan den bilden. I en bloggpost i går kommenterar jag Knapes inlägg, länk.

Sveriges kommuner och landsting måste gå i frontlinjen för att skapa mer "value for the money". I kriskommuner måste effektiviseringar och fokus på kärnverksamheterna kunna vara mantrat.

Tyvärr finns få dokumenterade exempel på lyckade "turn arounds" inom kommunsektorn. Även här skulle Sveriges kommuner och landsting vara mer aktiva. Med den ståndpunkt man tagit i debatten verkar man vara mer intresserad av att fungera som kravmaskin. Fokus verkar mera vara på att få större bidrag från staten än på att utveckla verksamheten.
Fokus borde vara att skapa "value for the money" med en i grunden sund kommunal ekonomi.
Timbro och Svenska Dagbladet ställer hittills de viktiga frågorna i den debatten.
Svaren däremot lyser med sin frånvaro.

Datalagringsdirektivet: Först register för sexbrottsligar och sen?

The Economist har i veckan en intressant artikel om effekten av att publicera namnet på sexbrottslingar, länk.

Idén om att publicera namnen på sexbrottslingar kan vid en första anblick framstå som tilltalande. När man däremot granskar idén närmare växer tvivlen.
Den första frågan är vad är egentligen ett sexbrott?
Den andra frågan är en sexbrottsling möjlig att rehabilitera?

Nu visar det sig att många av de brott som som Amerikaner kommer i sexbrottsregister är handlingar som de flesta har svårt att förstå att de är kriminella. Effekterna blir att människor döms till en evig stupstock och får svårt att få jobb eller behålla ett jobb.
Möjligheten att rehabiliteras verkar samvariera med om man har ett jobb eller ej. Sannolikheten för att dömas för sexbrott på nytt är mycket försumbar för dem som har ett fast arbete. Det är tänkvärt.

En annan tanke är om man börjar med sexbrottsregister som är offentliga. Vad blir då nästa typ av beteenden som storebror anser är så avvikande att de bör publiceras offentligt?
Om offentliga register överhuvudtaget ska få finnas för sexbrottslingar ska finnas så bör det åtminstone finnas en preskriptionstid då man stryks från registret. Dessutom bör registren vara så hårt begränsade till enbart mycket allvarliga brott.

I en tid som denna när integriteten är hotad är det viktigt att säga stopp till offentliga register av medborgare. Detta må vara hur angeläget syftet än är.

I detta sammanhang finns det anledning att fundera över effekterna av personnumren.
Behövs de verkligen? Jag tror det finns anledning att väsentligt begränsa användningen av dem eller rent av avskaffa dem.

Datalagringsdirektivet riskerar att bli en av dörröppnarna för fler och integritetskränkande offentliggöranden av människors privatliv i offentliga registerformat.
Det är dags att sätta ned klackarna.
Det är dags att sätta stopp. Hur förförande skälen än kan framstå som i förstone

Så enkelt är det faktiskt Anders Knape

Thomas Idergård skrev en tankeväckande artikel om kommunernas ekonomi på DN debatt den 6 augusti, länk. I dag har ordföranden förs Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape svarat, länk.

Föga förvånande anser Idergård att det går att spara. Han anser att kommunerna har möjlighet att spara upp till 20% av budgeten genom att fokusera på de lagstadgade uppgifterna. Anders Knape tycker inte att det är så enkelt.

Satsningar på fritid och kultur är frivilliga satsningar. Ibland är satsningarna iögonfallande. Man prioriterar fritid och kultur före vård av äldre och skolkvalitet. När man gör den typen av prioriteringar är det lätt att förstå Idergård.

I ekonomiskt kärva tider finns det anledning att ompröva värnandet av dessa kor. Vissa av projekten är som monument över kommunala politiker och deras egna intressen.
Är det till sådant som de kommunala medlen ska gå?

Principiellt har jag inget emot satsningar på fritid och kultur, men fokus måste vara klart. Jag kan se att fritid och kultur är viktiga områden. Frågan är bara hur dessa områden ska finansieras?
I en valsituation måste vård skola och omsorg måste prioriteras framför fritid och kultur.

När Knape säger att det inte är så lätt som Idergård säger är det ett varningens tecken. Politiker måste våga spara och fokusera i kristider.
Det är illavarslande att kommunalrådet Anders Knape inte inser att det är så enkelt.

Datalagringsdirektivet kan göra det möjligt att övervaka hela Linköping

Den moderata riksdagledamoten Karl Sigfrid skriver en intressant bloggpost om övervakning, länk. I Storbritannien ansöks det enligt BBC om att få ut 777.000 personers rörelser på nätet varje år. 500.000 blir i verkligheten övervakade.

Det som gör det möjligt är EUs teledatalagringsdirektiv mobinerat med terroristlagar.
Enligt BBC beräkningar innebär detta att en av 78 övervakas i Storbritannien.
För Sveriges del skulle det innebära att cirka 90-100.00 personer skulle kunna få sin integritet kränkt av staten för ganska små förseelser. Det motsvarar hela Linköpings kommun.
Exempel personer som blir övervakade är hundägare som inte plockat upp bajs från sin hund.
Det är vad jag kallar raffinerad terroristbekämpning.

Problemet med lagar som ger staten stora befogenheter att kartlägga medborgarna är att den goda staten snabbt kan förändras till den nyfikna staten eller den kränkande staten.
Små förändringar i politik kan ge stora effekter för hur man tillämpar lagar som ger storebror alldeles för vida befogenheter. Därför måste lagarna redan från början vara snävt formulerade så att utrymmet för statens godtycke blir så litet som möjligt

Andra bloggar: Mark Klamberg

söndag 9 augusti 2009

En doldis med en hemlighet

Hänt i Värmdö
Det måste sägas igen, Värmdöcenterns vice ordförande är en lågmäld man vad gäller sig själv. Många har läst hans välformulerade debattartiklar i lokaltidningarna på Värmdö. De allra flesta känner till att "Grisslingerakan" har blivit flexibel och köerna har försvunnit. Många minuters kötid har därigenom sparats för mången bilist.


Få vet vem som var med och drev på och gjorde det möjligt.

Resursskolan är räddad.
Få vet vem som tryckte på och gjorde det möjligt.

Kampen för att rädda Ekbacken fortsätter.
Få vet vem som är med och engagerar sig.

Mannen med den outtröttliga energin bakom resultaten syns sällan.
Lågmäld, diskret, men bestämd kan man kalla honom. Han uppträder nästan alltid i blazer och byxor i offentliga sammanhang. Då är det vare sig kostym eller tröja och byxor som gäller. Någon enstaka gång kan man se honom i en tröja om byxor. Han smälter in. Det finns inte många bilder av honom.

Det som gör att han sticker ut är att han är påläst, kunnig och drivande.
De som möter honom vittnar om att han lyssnar, tar intryck och bryr sig.
När han väl bestämt sig står han hela sträckan ut.

I grunden finns en stark rättskänsla och ett patos för demokratin.
Engagemanget finns framförallt i de nära frågorna.

Han gillar inte att framhålla sig själv.
Det är sannolikt därför som han hållit sin 60 årsdag hemlig.
Den 1 juli fyllde han.

Många hade säkert velat gratulera honom personligen.

Så nu får bloggen bli forum för gratulationerna.

Grattis Henrik Paulsen!

Andra nyheter om Värmdö: NackaVärmdöPosten, NackaVärmdöPosten,