Mina meningar och reflektioner om hur vi formar vår värld och vårt varande, i det stora och det lilla, i det avlägsna och i det nära
söndag 31 januari 2010
Bildt vs Falkvinge om nätfrihet
Vem borde leda socialdemokraterna? -Louis Vuitton eller Christian Dior?
Christian Dior avled, 52 år gammal, i Montecatini i Italien. Enligt uppgift dog han av en hjärtattack efter att ha kvävts av ett fiskben.[2] Efter Diors död fortsatte firman under ledning av Yves Saint-Laurent, under åren 1957–1961."
Om Louis Vuitton säger uppslagsverket wikipedia: "Louis Vuitton (född 4 augusti 1821; död 27 februari, 1892), föddes I Jura, Frankrike. 1835 flyttade han till Paris. Resan från hans hemstad till Paris var över 400 kilometer lång, och han färdades till fots. Under färden tog han diverse ströjobb för att betala resan. I Paris började han arbeta som kofferttillverkare för framstående hushåll. På grund av sitt väletablerade rykte blev Vuitton utvald av Napoleon III till att arbeta för dennes fru, Kejsarinnan Eugénie av Frankrike. Genom sina erfarenheter av den franska aristokratin, utvecklade Vuitton expertkunskaper i hur en bra resväska skulle se ut, och började då designa sina egna väskor."I mitten av 1800-talet var Louis Vuitton en välkänd koffert- och väskåterförsäljare. Under 1990-talet expanderade man, både fysiskt och ekonomiskt. I mitten av seklet, gav man sig in i modevärlden och började använda sitt välkända Monogram Canvas till handväskor och andra slags väskor. Fusionen för att skapa LVMH blev en milstolpe, och därifrån kom LV att skapa sig den lyxiga image de är kända för idag.
Framstående personer som beställt Louis Vuittons produkter inkluderar kongofararen Pierre Savorgnan de Brazza, som beställde en kombinerade koffert/säng och den amerikanske dirigenten Leopold Stokowski, vars resesekretär var designad av Gaston-Louis Vuitton."
Det är träffande att den gamla sanningen don efter person stämmer. Margot Wallström väljer Dior och Mona Sahlin väljer Louis Vuitton. Mona Sahlin har gått långt till fots för att bli socialdemokraternas ledare. Margot Wallström däremot befordras till FN systemet, länk, länk.
I kvällens debatt hade det behövts en Dior-personlighet i oppositionen. Nu fanns det bara en som hade dyra vanor. Trots att Vuitton-produkterna kan vara röda räcker det inte för att skapa trovärdighet.
Reinfeldt däremot behövde inga yttre epitet för att vara statsman. Han tog plats och får sägas ha vunnit debatten.
Andra bloggar: Per Ankersjö, Peter Andersson, Mina moderata karameller, Per Ankersjö, Johan Westerholm, Magnus Andersson
En reflektion under helgen
Stockholmscentern har fastställt sina listor
torsdag 28 januari 2010
Bloggen avancerar
2. Magnus Andersson
3. Stockholm enligt Ankersjö
4. Peace, love and Capitalism
5. Annie
6. Staffan Danielsson
7. Mårtensson
8. Hultins tankegångar
9. Lakes Lakonismer
10. Hanna Wagenius
onsdag 27 januari 2010
Mona Sahlin förnekar SAAB-Sahlin
Svårt att skilja på ja och nej
Ny geografisk förvirring på Värmdö
Illavarslande signaler från Spanien
Var man (och kvinna) sin egen Toyota
måndag 25 januari 2010
Föreslagen ny ordförande i produktionsstyrelsen bär kjol
Spyker och SAAB allt närmare varandra
SAAB, Muller, Boekhoorn & CO= Sant
söndag 24 januari 2010
Opinionsläget just nu
Enighet om IPRED lagens effekter
lördag 23 januari 2010
Ett USA i chock eller största osäkerhet
fredag 22 januari 2010
Summering av en dag med politisk debatt
Kundval på arbetsförmedlingen
torsdag 21 januari 2010
IFPI introducerar världens första långsamma dödsstraff
Medborgardialog
Gustavsbergs Bad och Bar: Ågren och baksmälla eller både och?
onsdag 20 januari 2010
Mera booze i badet?
Gustavsbergs kommunala bad och bar?
Ålderman i Värmdö kommunfullmäktige
tisdag 19 januari 2010
Nu får vi hoppas på Malmström
måndag 18 januari 2010
Moderaternas riksdagslista klar
Socialdemokraterna börjar på tredje plats i Stockholm
Socialdemokraterna laddar upp och knycker från MÅRTENSSON
söndag 17 januari 2010
Telia tar strid mot IPRED
fredag 15 januari 2010
Bloggen håller inte med ledande moderat
Rättelse om kristdemokraterna på Värmdö
Värmdöcentern lägger ut youtubeklipp
torsdag 14 januari 2010
Det är svårt att dansa i takt, men visst går det
onsdag 13 januari 2010
Ännu en gång resursskoleutredningen
Årets första kommunstyrelsemöte
Vem vill bli kommunalråd?
tisdag 12 januari 2010
Tvivlande grevinna
Demokratidebatten: Falkvinge på fel spår
Demokrati innebär att en majoritet av de röstberättigade (inte av alla!) bestämmer över en minoritet. Varken mer eller mindre. Det skapar ett problem med avseende på mänskliga rättigheter, eftersom det i varje samhälle och vid varje tidpunkt finns ett majoritetsstöd för att dra in grundläggande mänskliga rättigheter för en namngiven minoritet.
Därför har vi också olika fördrag — instiftade demokratiskt — som garanterar vissa rättigheter åt alla. I praktiken åt minoriteter. Grundlagen är en sådan. Grundlagen är minoriteters skydd mot lagstiftare. Alla medborgares skydd mot lagstiftare, förresten."
Resonemangen som Falkvinge för utgår från ett demokratibegrepp som är väldigt avlövat.
Är det exempelvis möjligt att tala om en demokrati utan mötesfrihet? -Jag tror inte det. Är det möjligt att tala om demokrati utan pressfrihet? -Jag tror inte det. Det exempelbegrepp som Falkvinge talar om är så snävt att de demokratiska rättigheterna inte kan utövas. Demokrati är enligt mitt förmenande också en fortgående process. Det förutsätter rättigheter för medborgarna för att kunna utöva demokratin. Falkvinge verkar i någon form av retorisk iver skjutit över målet.
Det demokratibegrepp som jag ansluter mig till beskrivs i uppslagsverket wikipedia som, länk: "politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demokrati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, bl.a. direktdemokrati och representativ demokrati.
De flesta demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir snedfördelad, till exempel genom att makten är delad mellan den verkställande makten, den lagstiftande makten och den dömande makten. Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har tid att sätta sig in i alla frågor, och att de politiska partierna ägnar mer tid åt röstfiske än åt att styra. Intressekonfliktsfråganär också vanlig."
Jag förstår Falkvinges berättigade oro. Inte minst integritetsdebatten i samband med FRA lagen visar på demokratiska problem i Sverige just nu. Upphovsrättsdebatten visar på liknande problem.
För mig är det inte möjligt att tala om en demokrati utan demokratiska (mänskliga) rättigheter. Grundlagarna garanterar demokratins fortlevnad. Argumentationen som Falkvinge för är tyvärr något vulgär och i värsta fall okunnig. Frågorna om demokratins problem är däremot glödande aktuella. Jag hoppas att den debatten kommer att fortsätta:
Länkar: Göran Widham, Oscar Swartz, Projo, Farmor Gun,