lördag 28 februari 2009

Döda politiska kärriärers sällskap

Ett litet klipp från Youtube att reflektera över för medborgare och politiker.


Andra medier: Svd, Svd, DN, Aftonbladet,


Mona minskar i vikt

Alliansen knappar in. Nu är det bara 3,9 procent som skiljer blocken, rapporterar DN.och Svd
Största intresset ligger i dragkampen mellan moderater och socialdemokrater.

Moderaterna har nu 28,8% av väljaropinionen, vilket är rekord. Socialdemokraterna har 38,1% också det ett rekord, fast åt andra hållet. 
De 6-7% enheter som socialdemokraterna har förlorat har vunnits av moderaterna. Här ligger just nu kraftfältet i Svensk politik. Det är en dragkamp mellan Mona och Fredrik. Här ser Fredrik ut att ha det starkaste greppet över opinionen.

Mona Sahlins lag har inte förstärkts av den nye partisekreteraren. Till hösten är det dags för partikongress. Om hon fortsätter gruppera styrkorna som hon gör nu kommer Alliansen att ta hem spelet. Det är bara att tacka och ta emot. 

Opportunismen med SAAB köpet och möjligheten till en SAAB-Sahlin, där samtliga modellbeteckningar börjar på (s) var ett strategiskt felgrepp. Motsättningarna inom socialdemokratin gör också att det mesta av kraften riktas inåt. Det gynnar också Alliansen. Som vanligt ökar man inte på egen styrka utan på motståndarens svaghet. Det är bara att konstatera att socialdemokraterna minskar i vikt. The weapon of mass reduction är Alliansens tyngsta vapen.

Därför finns det en risk att småpartierna kommer bort, framförallt inom Alliansen. 
Folkpartiet får enligt opinionsundersökningen 7,1%, Kristdemokraterna 4,9% och centern 5,2%.

På vänsterkanten får miljpartiet 6,3% och vänsterpartiet 5,6%. 

Andelen osäkra är 20,5%. Det gör dessa till det tredje största "partiet".  Här finns vinnarna. De som plockar flest röster från de osäkras parti kommer att vinna valet.

Centern måste profilera sig som ett torvärdigt liberalt parti. Det innebär att försvara medborgerliga fri- och rättigheter samt en upphovsrätt som går i takt med tiden. Bristen på liberalism kan förklara varför ökningen för alliansen sker framförallt hos män över 45.
 
Internet har skapat många unga liberaler. Det måste få en hemvist. Det kan vara hos centern eller också blir det piratpartiet. Moderaterna har förlorat liberal trovärdighet och folkpartiet likaså.

Processen kring kärnkraftsfrågan är inget som gynnar centern. Den frågan kan säkert klara ut under partistämman i maj. Det är den liberala trovärdigheten som kommer att avgöra hur det går för Alliansen i nästa val. Där finns mycket att göra.

fredag 27 februari 2009

Två speglar av samhället

En ikon fyller 50 år rapporterar tidningen Newsweek. 
Det är dockan Barbie.
Till Sverige kom dockan först i december 1959. Då såldes den av NK 
i Stockholm.
Enligt uppgifter har hon tre systrar Skipper, Stacie och Krissy.

För mig som inte närmare följt familjen är tydligen pojkvännen Ken numera dumpad. Den nya killen i hennes liv heter Blain. De har varit ihop sedan 2002.

I Sverige kan vi följa en annan spegel av samhället genom familjen Bernadotte. Nu gifter kungen och drottningen bort sin dotter med Daniel. Enligt ryktet är denne kille vad man i dagligt tal kallar för bodybildad. 

Att kungliga gifter sig med ofrälse är inget nytt. Erik XIV gifte sig till exempel 1567 med Karin Månsdotter. Carl XVI Gustav har också funnit en fru utan blått blod i ådrorna. 

Det är mer spännande att se hur nyheten presenteras. Vilka markeringar görs? Filmen från hovet är ett spännande tidsdokument. 
En intressat detalj är att kungen distinkt talar om herr Daniel Westling. Han strävar uppenbarligen efter att inte urvattna varumärket kungahuset.

Att herr/prins Westling inte får jobba utanför hovets arbetsuppgifter är också intressant. Den Danske prinsen Henrik däremot är vinodlare och driver en del annan näringsverksamhet.
Hur ska man tolka denna skillnad? 


Om vi går tillbaka till Barbie så skapades hon av en kvinna vid namn Ruth Handler. Namnet Barbie är efter hennes egen dotter med samma namn. Hon hade också en son vid namn Ken. De två bilderna av Barbie från 1959 och 2009 visar hur hon varit en god tidsspegel av det Amerikanska samhället. Barbie kan numera jobba till på köpet i Irak. Det har hänt något i det Amerikanska samhället.

En annat tidens tecken är att den tidning som är mest aktiv i att kommentera förlovningen är Aftonbladet. Hur ska man tolka det?

Får vi säga Grattis på 50 årsdagen till Barbie och Grattis till förlovningen till Victoria och Daniel!

torsdag 26 februari 2009

IFPI borde lära av Deng Xiaoping

Jag vet inte vad Marcus katt heter. Jag fann klippet på Youtube. Det enda jag vet är att den uppför sig som IFPI. Så fort det kommer en kopia försöker man förstöra den. Devisen verkar vara "destroy first ask later". 

Videoklippet visar också på vilka primitiva metoder man använder. Precis som katten skulle kunna gå ut och jaga möss skulle IFPI kunna hitta nya affärer ute på marknaden. Båda är förhäxade vid något som kopierar. Båda drar slutsatsen att det som kommer ut måste förstöras. Förmodligen måste det som kopierar också att utplånas. Den verklighetsbilden stämmer inte.

Kinas gamle starke Deng Xiaoping (1904-1979) sa: "Det spelar ingen roll vilken färgen katten har så länge den fångar möss". Hur vore det om IFPI tänkte på det?

Fotnot: Deng Xiaoping var arkitekten bakom "den öppna dörrens politik" som öppnade upp Kina för ekonomiska reformer. Därigenom la grunden till den kraftigt ökade tillväxten.

Andra medier: Norrtelje Tidning,

Det går bättre för GM

Hoppsan är det enda jag kan förmå mig till att utbrista när jag läser om General Motors helårsresultat för 2008. 
Det är minus 30,9 miljarder dollar eller 274 miljarder kronor, rapporterar Svd. Förlusten är 53,32 dollar per aktie. Kassaflödet var minus 19,2 miljarder.  Bolaget har nu 12,9 miljarder i kassan. Till det kommer det lån man fått från staten på 4 miljarder dvs totalt 16,9 miljarder dollar i kassan. Vid slutet av 2007 hade man 14 miljarder i kassan.

Det mest fantastiska är att detta är en kraftig resultatförbättring från år 2007. Då var resultatet -42,3 miljarder dollar. 

Det var skönt att höra att det går åt rätt håll för Rick Wagoner som är koncernchef. Aktien gick upp under onsdagens aktiehandel. Aktien tog ett glädjeskutt inför dessa positiva nyheter. Den slutade i 2,55 dollar jämfört med öppningskursen
som var 1,85 dollar.

Andra medier: the New York Times, e24.se


Ibrahim Baylan ny partisekreterare för socialdemokraterna

Nu är det klart att det blir Ibrahim Baylan som bli ny partisekreterare för socialdemokraterna.
Han är som de flesta förstår inte förstahandsvalet. Kanske är det följdriktigt, en partiordförande som inte är förstahandsval får svårt att få något annat än ett andra eller tredjehandsval. 

Håkan Juholt var en kandidat som många hade förordat, men han blir det uppenbarligen inte. Personligen tror jag att den som skulle givit bäst effekt är en mjuk man eller kvinna med HBT framtoning. I vart fall skulle det vara i linje med Mona Sahlins övriga framtoning. Då skulle Mark Levengood vara den naturliga kandidaten.

Skämt åsido, hanteringen av personfrågorna i den socialdemokratiska ledningen lämnar mycket övrigt att önska.

Mitt eget lilla bidrag till tänkande i nya banor för den likaledes nye partisekreteraren hittade jag på Youtube

Andra medier: Östran, Uppsala Nya Tidnin


onsdag 25 februari 2009

Upphandlingen av äldreboendet Ljung, veckans avsnitt

Hänt i Värmdö
Dagens ros går till centerpartisten Barbro Oscarsson. 
Hon såg till så att Nämnden för äldre och Funktionshindrade inte fattade ett beslut om att utestänga personalen från att driva verksamheten. Nu är frågan bordlagd en vecka. Det var modigt och handlingskraftigt gjort.

Under denna vecka får Alliansens och oppositionens politiker möjlighet att fundera över hur man bäst ska lägga upp den fortsatta processen. Målet för den processen är att se till att det kvalitetsmässigt bästa driftsalternativet får ansvaret för de gamla. Kommunen har på sig fram till den sista maj i år att teckna ett avtal enligt upphandlingen eller skapa ett partnerskap med personalen. 

Att upphandlingen hittills har skötts under all kritik är bara att beklaga och be om ursäkt för. Förutsättningarna var fel. Grundorsaken är en beslut som drevs igenom med hårda nypor av den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson. Nu gäller det att frigöra sig från hans ande och sätta traditionella borgerliga värderingar i högsätet. Beslutet som Nilsson drev igenom hade sina påminde mycket om hur de värsta betongsossarna agerade under slutet av 1970 talet.


IPRED lagen införs beklagligt nog

Frihet är alltid värd att försvara. I dag har vi tagit ett steg bort frihet genom att riksdagen har antagit IPRED lagen. Hur illa det kan gå när friheten nästan helt är borta illustreras av följande lilla klipp från hämtat från Nordkorea, publicerat på Youtube.


Ett exempel på vad fildelning kan åstadkomma

Utan fildelning hade Paul Potts aldrig blivit en superstjärna.
Nu blev han upptäckt via motsvarigheten till Idol. Oändligt många
laddade ned. Han vann tävlingen. 

Han är ett exempel på hur ekonomiska värden skapas genom nätet.
Intäkterna från konserterna håller denne fd mobiltelefonförsäljare 
levande rent ekonomiskt. Utan fildelning hade han inte funnits.

Något att tänka på för Riksdagsledamöterna.

Andra media: Svd, DN, Aftonbladet

IPRED debatten i riksdagen just nu

Riksdagen debatterar IPRED lagen just nu. Socialdemokraterna är när det kommer till kritan inte bättre väktare över den personliga integriteten än Alliansen. De lockrop man hört från det hållet har mer varit utslag av opportunism. När det kommer till kritan var inte socialdemokraterna heller intresserade av en lag som går i takt med tiden. Upphovsrätt i dag är något annat än vad det var för 20 år sedan. Det är absolut något annat än det var för 100 år sedan. Lagstiftningen däremot har i princip haft samma grundläggande element i 100 år.

Jag kan inte annat än hålla med Henrik Alexandersson om att det bästa en integritetsvänlig riksdagsledamot kan göra nu är att skolka.

Själv hissar jag flaggan på halv stång. Det riskerar att bli en sorgens dag både för personlig integritet och för det framstegsvänliga samhället.

Andra media: Svd

The Pirat Bay rättegången är en blandning av Kiviks marknad och Almedalsveckan

The Pirate Bay rättegången fortsätter.
I vittnesbåset har IFPIs internantionella ordförande John Kennedy hörts, rapporterar Svd. En av de stora poängerna är att skiv/cd instrin har förlorat pengar efter som det säljs mindre på grund av just fildelning.

Pressad av försvaret och rättens ordförande vet inte John Kennedy hur stor del av minskningen i försäljning som beror på fildelning. Intressant, karln vet inte. Han har inget vederhäftigt material att styrka detta påstående med. Då kan det faktiskt vara så att det inte är så att exemplarförsäljningen minskat någonting beroende på fildelning. Han har ingen aning om hur mycket pengar skivbolagen förlorat på detta. Det finns ingen konkret uppskattning av skadan i pengar.

Är det inte så att man måste kunna visa på en konkret skada i kronor och ören för att få ett skadestånd?

På den tekniska sidan har ett annat klargörande förhör hållits. Magnus Mårtensson, jurist på IFPI har förhört rapporterar Christian Engström. Denne Mårtensson är inte släkt med mig. Det är mannen som har tillhandhållit bevis till åklagarsidan. Han har så bristande kunskaper om vad han gjort att det vore märkligt om det han vidarebefordrat har något bevisvärde.

Rättegången börjar som många påpekat bli mer av en politisk rättegång.
För mig blir det en blandning mellan Kiviks marknad och Almedalsveckan. I rättegången. försöker upphovsrättindustrin marknadsföra åsikter om fildelning och dess konsekvenser. Det är inte därför vi har domstolar. Det vore bättre om IFPI arrangerade seminarier under Almedalsveckan. Då kunde man ta dem mera seriöst. Nu blir känslan av Kiviks marknad allt för stark.

Rättegången blir på ett sätt en rättegång mot rättsväsendet självt. 
Hur dåligt på fötterna får en åklagare ha när han väcker åtal? 
Rättegångsbalken har tydliga regler om det. För egen del tycker jag att åklagaren borde insett att dessa inte är uppfyllda. 
Hur ska människor ha tilltro till rättsväsendet när 1. Åklagaren stämmer mot bättre vetande 2. När domstolen inte avvisar åklagarens stämning när åtalet är orimligt. 

De som avgör utfallet är inte de rättslärda, det är gatans parlament.
Rättsstaten förlorar i förtroende. Det är djupt beklagligt

tisdag 24 februari 2009

IPRED: dömer de dumma och de som vill dömas

Upplevelseindustrin var under många år ett positivt laddat ord. I dag är det mera tveksamt, rapporterar Opassande. Polisfilmer är okey, att titta på. Privatdeckare på tv eller på video kan man överleva. 

Däremot upplevelsen av att upphovsrättshavare också är privatpoliser är mycket obehaglig. I morgon vänder vi på bladet. Vi går in i en era där det skulle kunna bli ett samhälle där polisens befogenheter tas omhand av ens sorts "gatans parlament" som består av direktörer från upplevelseindustrin. Så tänker jag ofta. Det gör mig nedstämd. 

Samtidigt vet jag att utvecklingen har redan sprungit förbi lagen. Den blir ett av världens största luftgitarrsolon. Det kommer nämligen inte bli några som döms för dessa brott. 

Det är bara de dumma och de som väljer att dömas som kommer att straffas. Tekniken kan med ett enkelt handgrepp göra alla som önskar det till osynliga män (och kvinnor) på nätet. Då hittar upphovsrättsindustrin inte förbrytarna. De okunniga och de som inte har råd och betala kommer att straffas.

Var det detta politikerna och industrin önskade? Ett slag i luften.
Det hade varit bättre med en lagstiftning som hade skapat vinnare

Socialdemokraterna: har man ett verkstillande utskott?

Socialdemokraterna leds till i höst av följande gäng, populärt kallat verkställande utskottet. Sannolikt borde det ändra ledamöter och namn till verkstillande utskottet. För det är mycket huvudvärk som partiet har. De som sitter där hjälper sannolikt mindre än Ipren.
Vilka är då ledamöterna?

Mona Sahlin, partiledaren som visade att ett riktigt framgångsrikt ledarskap är helt tyst. Varje utsagd mening verkar nagga på tiondelarna. Få om ens någon partiledare inom socialdemokratin har suttit så löst som hon gör.

Thomas Östros, en torr, kompetent och föga karismatisk ekonom. Han har tillsammans med Mona Sahlin utmanövrerat Per Nuder som ekonomisk talesman.

Per Nuder, killen som en gång hade PerssonPower. Numera har han försökt komma tillbaka in i värmen genom att PissaPåPersson. Ett av redskapen är en biografi som han gett ut. Nuder är en mer intellektuell utgåva av en annan finansminister som också sitter i verkstillande utskottet.
Det är Bosse Ringholm. Han ansvarar nu för den sk gubbhyllan inom socialdemokratin. Mycket av verksamheten där sammanfattas i orden absolut, rent, absolut tyst, absolut inte. Honom hör man inte mycket av och det är förmodligen bra.

Wanja Lundby-Wedin representerar LO. Huruvida hon har egna åsikter har inte gått att utröna. LOs synpunkter däremot går inte att ta miste på.

Elvy Söderström måste man nog vara Ö-viksbo eller inläst socialdemokrat för att rättvist porträttera. Hon är ordförande i "pratiets" Västernorrlandsdistrikt. Det är benämningen på dem som lojalt rösta och pratar positivt om det som sker i Stockholm. Där av namnet.

Sist och slutligen har vi en kommande exportprodukt i denna illustra samling.
Det är Marita Ulvskog. Hon finns på vänsterkanten. Är mest ovän med Bonniers i hela Sverige. Skällde som en bandhund på mediakoncentration. Hon såg inte vad som höll på att ske med medielandskapet genom internet. Där hade hon verkligen kunnat göra en insats.
Nu ska denne motståndare mot EU sitta där. Förmodligen hoppas man att ingen ska höra hur hon skriker eller om vad. Tystnaden ger även här röster.

Är det någon som undrar varför detta parti inte förnyar sig? 

Om socialdemokratin ska ha någon chans måste partikongressen byta ut de allra flesta.

Det finns ett antal suppleanter och adjungerade människor, men dom vill jag prata om en annan gång.

Tipstack: Promemorian

måndag 23 februari 2009

IPRED: industrin skrattar och vi andra gråter

I morgon röstas IPRED lagen sannolikt igenom i Sveriges riksdag. Upphovsrättsindustrin väntas utropa dagen till Allmän skrattdag. 
Industrin kommer denna dag att skratta hela vägen till banken.

Dessutom blir det nu möjligt för upphovsrättsinnehavarna att lägga till en titel på visitkortet: "av Sveriges Riksdag auktoriserad privatdetektiv och privatspanare". Så Wallander och Ture Sventon släng er i väggen.

För oss övriga är det en sorgens dag i morgon.

Andra bloggar: Postmodern vadå,

Marx på frammarsch i praktiken

Hur går det med förstatligandena denna månad?

I USA börjar man diskutera bankjätten Citicorp, rapporterar the Wall Street Journal. Staten äger redan mellan 7-8% av banken i form av preferensaktier efter att ha satsat 25 miljarder dollar. Dessutom har man garanterat krediter mot förluster för 301 miljarder dollar. 

Nu diskuteras ägandet igen när Amerikanska staten fullgör sitt löfte om ytterligare 20 miljarder dollar till banken. Genom den nya kapitalinjektion som diskuteras kan det sluta med att staten äger så mycket som 40% av banken.

Osäkerheten om hur kapitaltillskottet ska struktureras underminerar Citis trovärdighet, rapporterar bloggen Politico. Aktiekursen har fallit till rekordlåga 1,95 dollar.

Samtidigt har president Obama presenterat vem som ska få ansvaret att utöva tillsynen över de gigantiska stöd- och stimulansåtgärderna. Det blir den tidigare åklagaren Earl E. Evaney som får det ansvaret rappporterar Politico. Han kommer att rapportera direkt till vicepresident Joe Biden.

I Storbritannien äger staten 43% av Lloyds bank och 70% av Royal Bank of Scotland.

Det är inte bara John Maynard Keynes idéer som är på frammarsch det är även Karl Marx. 
Inte i talarstolarna framförallt utan i praktiskt handling. Det oroar verkligen. 

Det är inte längre varudeklarerade kommunister á la Lars Ohly som är riskpersonerna. Numera är det franska konservativa presidenter, amerikanska presidenter och ibland Svenska stats- och finansministrar. 

Det finns stor risk för en rejäl finansiell baksmälla efter detta. 

De banken som inte borde ha överlevt får göra det. Inget ansvar utkrävs. Det ska inte längre fan till att vara bankdirektör. Det kan vem som helst. Däremot verkar de som levererar bidrag påminna om August Blanches resande teatersällskap.

Andra media: e24DN

IPRED: fel typ av lagstiftning gör att ingen kommer att betala

Upphovsrätten måste respekteras av dem som ska följa den. För det krävs en lag som avspeglar människors rättuppfattning.
Vi har sagt det ofta på denna blogg.

Vi ser hur medievanorna ändrar sig. Det är en ny mediegeneration som avtecknar sig. Hos denna nya mediegeneration är fildelning en självklarhet. Förhållningssättet till datorn ser ut på ett annat sätt än hos de "äldre". de "unga" är uppvuxen med internet. Det inte bara en del av vardagsrummet. Det är en del av livet. Därför blir det naturligt att fritt förmedla egna budskap och filer som andra producerat. Inte i kommersiellt syfte, utan precis som man kopierade boksidor för  i världen. Det är en viktig del av varandet. 

I en intressant debattartikel på DN debatt  refererar tre rättssociologer ungdomarnas syn på upphovsrätt. De visar att tre av fyra unga (15-24 år) kommer att fildela oavsett hur lagen ser ut. Konsekvensen av detta blir att den stora vinnaren av den nya IPRED lagen blir de som tillhandahåller dolda ip-adresser. Sådana abonemang kostar cirka 500-600 kronor om året. Om 1 miljon internetanvändare utnyttjar detta blir det en marknad på en halv miljard per år.

Samtidigt får lagen ett löjets skimmer över sig. 

Å andra sidan visar samma undersökning att ungdomarna är beredda att betala upp till 200 kronor per månad för att kunna fildela upphovsrättsskyddat material. Med rätt typ av lagstiftning och 1 miljon som utnyttjar tjänsten skulle detta innebära en marknad på cirka 2 miljarder kronor årligen. Vi ser samma betalningsvilja för upphovsrättsskyddat material med frivillig betalning.

Det blir följaktligen ett felslut att tala om ovilja att betala. Det är en fråga om affärsmodeller som måste backas upp av en modern lagstiftning. Då kan marknaden för upphovsrättsägarna bli upp mot 10 miljarder årligen. 

Då måste lagstiftningen utgå från det självklara faktum alla ungdomar känner till. Kopiering är inget undantag det är en regeln.  

För 40+ arna ser verkligheten ut på ett helt annat sätt. Tyvärr är det den generationen som stiftar lagarna. Därför kan sådana som näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter uttala sig som hon gör. Hon uttalar sig mot bättre vetande. Hon blir en sorts Calle Lidbom i upphovsrättsdebatten. Det hedrar henne inte.

I förlängningen är upphovsrättsdebatten en fråga om legitimiteten för politiken. I denna fråga står till viss del äldre mot yngre. Där de äldre beslutar och de yngre ska förhålla sig till ett visst beslut. Demokrati är också att lyssna till den uppväxande generationen.

Med det beslut som ska fattas på onsdag finns stor risk att Fredrik och Filippa Reinfeldt, Karin Pilsäter och andra med barn blir instämda för brott mot IPRED lagen. Frågan är då om rikets säkerhet väger tyngre än upphovsrättsägarnas rättsanspråk. Det skulle ju kunna var så att jobbdatorn används av ett barn utan att pappa eller mamma vet.

söndag 22 februari 2009

Ägarlägenheter: nu också i Sverige

En sista kvarleva från Sveriges epok under betongsossarna är nu borta.
Då skulle så mycket som möjligt av boendet vara kollektivt.

Sverige inför ägarlägenheter som ett av de sista länderna i Europa, rapporterar Sveriges Radio.
Boendeformen kan börja användas från den 1 maj i år.
Denna boendeform är närmast att betrakta som en villa i ett flerbostadshus. Den egna lägenheten är en egen fastighet. Ägaren kan själv disponera över den, hyra ut ut den pantsätta den etc.
Tyvärr kan boendeformen bara tillämpas på nybyggen ännu så länge. Det finns därför ingen möjlighet för missnöjda bostadsrättsägare att ombilda sin förening. Det är synd.

Att ägarlägenheterna införs ökar mångfalden, valfriheten och utbudet på fastighetsmarknaden.
Det är bra. Ett exempel på bra Allianspolitik.

Andra bloggar: Magnus Andersson

Ett axplock integritet

I Svd kräver fyra ledande politiker att ACTA förslaget måste ut på remiss. Avtalet är en förkortning av "Anti-Counterfeiting Trade Agreement". Det innehåller långtgående möjligheter för tullen att gå igenom din portabla dator när du passer en gräns, i jakten på piratkopierat material. Jag kan inte annat än hålla med om att detta kraftigt integritetskränkande avtal måste få en bredare genomlysning.

Erik Josefsson, EU parlamentariker skriver om att datalagringsdirektivet blivit en mardröm för EU kommissionen. De som är värst vad gäller förfrågningar baserat på det är det labour styrda Storbritannien. Där gör man 500.000 förfrågningar per år. Fem gånger fler per capita än Irland.
Det är som Josefsson säger dags för Alliansregeringen att vänta på att införa direktivet. 

Det är inte ofta jag håller med Josefsson, men denna gång är vi överens om detta. Säkert från helt olika utgångspunkter, men ändå.

Finns det riktiga moderater på Värmdö?

Filippa, du måste komma till Värmdö och berätta för dina partikollegor vad god moderat politik är. I din  blogg på Newsmill berättar du om moderaternas nya sjukvårdsprogram. Uppenbarligen läser för få av dina partikompisar bloggar. Kom därför personligen till Värmdö så de kan ta del av budskapet. Alternativet är att du tipsar dem om att läsa min blogg.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt skriver om fundamentet för moderat vårdpolitik följande:
"Vi vill därför en gång för alla slå fast att vi moderater inte ser något egenvärde i en viss driftsform. För oss är det en självklarhet att den som kan ge bäst service också ska får förtroendet att utföra arbetet". 

Hon och Schillingman avslutar bloggen med orden.: "Den viktigaste frågan framöver är inte huruvida verksamheten ska vara privat eller offentlig

I Värmdö har de som kallar sig moderater uppenbarligen inte läst vad partisyster Reinfeldt och partibroder Schillingmann skrivit. Tråkigt nog uppför de sig inte som moderater när det gäller upphandlingen av vårdboendet Ljung. De uppför sig som om de tillhör krokodilpartiet som jag skrivit om i en tidigare bloggpost.

För min egen del tycker jag att det är direkt pinsamt när oppositionsrådet Lars Bryntesson (s) är en klarare uttolkare av moderat politik än Värmdömoderaterna själva. I vart fall om man ska följa den moderata partilinjen i Sverige.

Nu måste jag i ärligheten namn säga att det finns åtminstone en riktig moderat i Värmdö. Det är fullmäktigeledamoten Jan Dolk. Han är på samma linje som Bryntesson och de andra "riktiga" moderaterna i denna fråga.

Det finns bara en som kan uttrycka hur det är i Värmdö och Ljungfrågan. 
Det är William Shakespeare. "Ur led är tiden: ve att jag är född att vrida den rätt igen".
Citat är som många av er vet från Hamlet.

Andra media: NackaVärmdöPosten: länk, länk, länk, länk

lördag 21 februari 2009

Trovärdiga politiker agerar inte som krokodiler

Hänt i Värmdö
Förra veckans kommunstyrelsemöte kunde haft rubriken: "Krokodilernas tårtkalas". Man beklagade att det inte gick att följa riktlinjer som införts av den politiska alliansen. Problemet är att dessa krokodiler inte inser att ingen tror på krokodilens tårar. 
De upplevs alltid som falska.

Personalen på äldreboendet Ljung är kompetenta. Det är en självklarhet att de ska få vara med och konkurrera på lika vilkor som andra aktörer. Om man har utestängt dem från det får man göra om processen. Det är enda chansen att inte bli kallad krokodil i framtiden.

Vem upplever en mafioso som uppriktigt medlidsam när han utbrister i: "sorry I have to kill you"? Ingen och det med rätta.

Det som blir det allvarliga är att företrädare som har en borgerlig partibeteckning inte agerar efter borgerliga värderingar. De agerar som tvättäkta socialister i stället. 

Folkpartiet och moderaterna har ofta talat om att konkurrens är viktigt. Ofta har man sagt att privata monopol eller oligopol inte är bättre än offentliga. Om man ska vara trovärdig där får man se till så att konkurrensen upprätthålls. När den inte gör det får man agera för att försvara den. 

Det gör man inte genom att säga, synd det gick inte den här gången. Då är man inte längre borgerlig. Då är man krokodil. När man är krokodil tror ingen på ens tårar. Då kommer heller ingen heller att rösta på en.

Den föreställning som Magus Hedenfalk, kommundirektör, Monica Fransson, chef för beställarenheten, Magnus Rydberg, personalchef, Lars-Erik Alversjö, kommunstyrelsens ordförande och folkpartisten Lars Carpelan  genomförde i fredags gentemot personalen på Ljungs äldreboende hade intenting med kommunstyrelsens beslut om dialog med personalen att göra. Det var ett gäng krokodiler på sorgemarsch. 

Klart att ingen ur personalen trodde på dem.

Det är dags att ta ut krokodilen inom oss själva och inom Värmdö kommuns politik och förvaltning.
Annars finns det ingen trovärdighet kvar.

Ett konstruktivt inlägg om upphovsrätten

Piratpartiets Christian Engström skriver en bra bloggpost om upphovsrätten. Rubriken är "ingen vill avskaffa upphovsrätten". Det är huvudet på spiken. 
Det är i stället en fråga om att skapa en upphovsrätt som går i takt med medborgarnas rättsuppfattning och modern teknik. Ledarbloggen i Svenska Dagbladet skrev också tankvärt om upphovsrätten häromdagen.

Några centrala frågor är:
-hur lång ska skyddstiden vara?
-hur ska skyddet uppkomma? Ska man registrera sin rätt för att den ska uppkomma?
-hur ska upphovsrätten utformas för att understödja nya affärsmodeller?
-hur kan man införa möjlighet att "citera" bilder, film, och musik?
-öka möjligheterna till fri "icke kommersiell användning"

Jag har motionerat till centerns riksstämma om detta. Jag hoppas att partiet kan leva upp de förväntningar som finns om att stå för ett liberalt synsätt inom upphovsrätten. 

Folkpartiet kan numera uppenbarligen inte ens stava till ordet liberal på detta området. Det finns ett politisk vacum här inom borgerligheten. Tar man inte det  snart kommer Piratpartiet vara ett av de få trovärdiga alternativen.

Andra bloggar: Mymlan

torsdag 19 februari 2009

The Pirate Bay, en sorts IKEA på internet

Låt oss ta två killar  i distributionsbranschen. Den ene är lite av en idealist. Har kommit på ett smart sätt att distribuera. Den andre är egentligen två killar. De tyckte att man måste tjäna rejält på pengar på distributionen. Mycket riktigt blir de två killarna ofattbart förmögna. Låt oss kalla dem Larry och Sergey.

Den första killen heter Gottfrid. Han är en helyllekille, en idealist. Han fick med sig några andra idéalister för att förverkliga sin idé. Idén de skapade är ett sorts IKEA för musik, text, bilder och mycket mer. Idén är inte för de rika men för de kloka.

Jag är övertygad att Ingvar Kamprad hade skapat the Pirate Bay om han var född på 1970-80 talet. Han hade inte gjort det idealistiskt. Han hade blivit rikast i världen på det.

Om du var förbannad på att du förlorat pengar, vem skulle du stämma?
Helt rätt Gottfrid, och hans polare. Det är vad upphovsrättsindustrin också gjort. 

Det skulle vara alldeles för dyrt att stämma Googles grundare. Sedan spelar det inte så stor roll att skikllnaderna mellan de båda distributionssätten inte är så stora. 

Fotnot: Larry heter Page i efternamn och Sergey heter Brin i efternamn. De grundande den 7 september 1988 företaget Google. 

Tidningen Forbes rankade 2008 Page till den 33:e rikaste i världen. Förmögenhet 18,6 miljarder dollar. 
Sergey Brin rankades till den 32:a rikaste i världen. Förmögenhet 18,7 miljarder dollar. 

Ingvar Kamprad är enligt samma ranking den 6:e rikaste i världen med en förmögenhet på 31 miljader dollar. 

The Pirate Bay har intäkter på ungefär 60.000 dollar per månad, enligt upphovsrättsindustrin.
Ingen av the Pirate Bays företrädare finns med på Forbes lista över de rikaste i världen.

Socialdemokraterna vill sätta spår i historien: lanserar SAAB-Sahlin

Mona Sahlin har en viss faiblesse för shopping. 
Nu har hon fastnat för att köpa bil. Idén är att köpa SAAB.

Om man köper SAAB för en krona kan man beräkna att förlusten kommer att variera mellan 2 och tre miljarder kronor per år. Låt oss ta genomsnittet 2,5 miljarder i förlust per år.
Det motsvarar 270 kronor svensk och per år.

Ska hon sedan ta fram en ny bilmodell talar vi om mellan 15-35 miljarder kronor. Låt oss säga att vi gör det billigt. Priset blir 20 miljarder kronor. Det blir 2.200 kronor per svensk. 
För det får man en äkta SAAB-Sahlin. 

Jag föreslår att den säljs som snål miljöbil och en lite mer törstig dieselbil, men fortfarande politiskt korrekt. Dessutom kan man sälja den som elbil. Då med begränsad räckvidd innan den måste laddas igen. Bilen låter ju nästan som om den är en beskrivning av Mona Sahlin själv.

Ett alternativ är att ge varje svensk en årlig bilcheck på 270 kronor. För dem som är under 18 år arrangerar vi ett tvångssparande. 
I stället kan det sparade beloppet lösas in till en värdecheck för att ta körkort. 
Det blir 5.000 kronor. Ett bra bidrag till "lappen".

Ett annat spännande alternativ är SAAB lotteriet. Staten köper bilar för 2,2 miljarder. Det blir cirka 9.000 stycken. Om varje svensk får delta i lotteriet blir en vinstchansen cirka 1 på 1.000.

Det klart att jag förstår Mona Sahlin. Hon vill sätta ett avtryck i historien.
Då är det svårt att hitta något som slår SAAB-Sahlin. Alla modellbeteckningar börjar med (s).

Korta fakta om SAAB 2007: antal producerad bilar: 125 086. Resultat: förlust 2,2 miljarder kronor. Resultat per bil -17.586.

Andra medier: Svd, Expressen, Aftonbladet

Konkurrensneutralitet

Värmdö kommuns starkaste gren är inte konkurrensneutralitet. 

Det har jag skrivit om i flera tidigare bloggposter, länk, länk. Jag har också tagit upp frågan i en debattartikel tillsammans med Henrik Paulsen och Bengt Klejn.

Nu visar det sig att det finns fler problem med konkurrensneutralitet i kommunen. Värmdö Tekniska Gymnasieskola driver en restaurangskola. Lokalen är Gustavsbergs Värdshus i hamnområdet. Eleverna lagar och serverar maten. Om du går dit betalar du bara 55 kronor.

I omtillliggande restauranger betalar du du minst 20 kronor mer. 

Hur är detta möjligt? 
Gymnasieskolan är finansierad via skatterna, trots att den är privat. För varje elev får skolan en sk skolpeng. Skolan använder en del av denna för att finansiera restaurangen. De andra restaurangerna får inga skattemässiga subventioner. Effekten blir att konkurrensen snedvrids.

Jag förstår att eleverna på restaurangskolan måste få praktik. Den praktiken får inte innebära att man snedvrider konkurrensen. Antingen får man höja priset eller också få man hitta ett annat koncept som gör att man inte konkurrerar om samma kundgrupp.

Värmdö kommun måste agera så att Gustavsbergs hamn har restauranger som lever på kunder och inte genom skattesubventioner. Annars riskerar vi att stå utan restauranger på sommarlov och på lördagar och söndagar. De utan skattesubventioner har nämligen gått i konkurs.

Detta är ett område att ta tag i för det nya kommunalrådet för näringslivsfrågor Hans Lindqvist.

Andra bloggar: L G Nilsson

Upphandlingen av äldreboendet Ljung ogiltig

Hänt i Värmdö
Tittar du på datumstämpeln när du köper mat? Litar du på datumstämpeln?
Om den är falsk så begår handlaren ett brott. Det visste du redan.

Kommunen datumstämplar också.  Kommunens datumstämplar kallas för att diarieföra.
Vad händer om det finns två olika datumstämplar för samma dokument?
Får det några konsekvenser?
Det borde få det både för den tjänsteman som gjort det och för kommunen. Det borde också få konsekvenser för den som medvetet utnyttjar att det finns två olika "datumstämplar". Där har det ingen betydelse om man är tjänsteman eller politiker.

Nu har detta hänt i Värmdö kommun.
Personalen har lämnat in en intresseanmälan om att driva äldreboendet Ljung. Personalen har fått ett mottagningsbevis av Värmdö kommun. På detta bevis står det att kommunen har mottagit denna anmälan den 19 januari år 2009. 

I kommunens diarium står det att samma handling inom den 2 februari år 2009. 

I det ena fallet har intresseanmälan kommit in innanför fristen för en anbudsanmälan och det finns formella regler för hur handlingen ska hanteras enligt Lagen om Offentlig Upphandling (1992:1528). I det andra fallet behöver kommunen inte ta formell notis om intresseanmälan.

Har någon med uppsåt utnyttjat detta förhållande eller manipulerat datumen faller detta under allmänt åtal. Sådana brott hanteras enligt 14 kapitlet i Brottsbalken. 

Jag kan inte se annat än att Upphandlingen om äldreboendet i Ljung bryter mot minst en lag kanske två. Den bör därför omgående avbrytas och en ny upphandling inledas. 

Då kanske alla kvalificerade aktörer får vara med? 

onsdag 18 februari 2009

Upphandling av äldreboendet Ljung

Hänt i Värmdö
Vilken kroppsdel tänker en politiker med?
Den frågan är högst relevant att ställa sig efter debatten i Värmdö kommuns kommunstyrelse i går om anbudsupphandling av äldreboendet Ljung. 

Alla vid bordet var för kvinnligt företagande. I vart fall sa man det. 
Alla vid bordet var för personalkooperativ. I vart fall var det vad man sa.

Så kommer vi till praktiken. Personalen har lämnat in en intresseanmälan den 19 januari. Anbudstiden gick ut den 23 januari. Inresseanmälan inkom inom anbudsfristen. Personalen har följt de riktlinjer som finns i de övergripande programmen för kommunen som kallas "avknoppnings och utmaningspolicy" och "Program för att främja den sociala ekonomin och partnerskap i Värmdö kommun". Den senare policyn antalen den 26 april 2006.
Därför borde man få vara med och konkurrera om ett anbud eller etablera ett partnerskap med kommunen. I vart fall om det som står i dokumenten verkligen gäller.

Så långt trodde man att alla är med. 
I strid med dessa direktiv har kommunen utlyst en upphandling. Den upphandlingen har gjorts på ett sådant sätt att personalen hade rimlig anledning att tro att de inte kunde lämna in anbud. I sista stund får de reda på att så är möjligt. 

Nu säger kommunen att man vill att personalen ska få vara med vid en senare upphandling.
Just nu är loppet kört. Vad är det man menar?

Personalen byter arbetsgivare till ett privat företag genom upphandlingen. Nu vill dessa politiker att personalen som har bytt arbetgivare ska vara illojala mot den. 
De vill att man ska bilda ett personalkooperativ som ska konkurrera med sin egen arbetsgivare. Då får man ju sparken. Är det vad vissa politiker ville?

Eller är det så enkelt att dessa politiker tänker med fel kroppsdel? 

Vad skulle hända om en bankdirektör konkurrerar med sin egen bank på arbetstid? 
Han skulle få sparken.

Är politik kul? -I vart fall på sena kvällar

Hänt i Värmdö
Så sitter jag återigen på ett kommunstyrelsemöte i Värmdö kommun. 
Det är detsamma som att sitta på ett regeringssammanträde för kommunen.
Timmen är numera sen. Det sprider sig en munterhet runt bordet. 
Det skrattas och politikerna verkar ha roligt. 

Vem har sagt att politik alltid är tråkig?
I vart fall för de inblandade politikerna.

Uppstickare i skärgårdstrafiken

Hänt i Skärgården
Nya och pigga företag är alltid kul. I helgen skulle vi ta oss ut till Seglarhotellet.
Vi tittade på olika förbindelser. Så småningom fick vi klart för oss att det fanns ett nytt rederi som trafikerade sträckan Stavsnäs-Sandhamn. Rederiet heter skärgårdsrederiet, hemsida: www.skargardsrederiet.se 

Många avgångar. Jag blev imponerad och förvånad.
En avsevärd förbättring av infrastrukturen. Dessutom en trevlig och imponerande båt, en Anytec 840. Det är en av skärgårdens häftigaste båtar, bara den är värd en resa.
Skepparen hälsade oss 12 passagerare välkomna. Det var fullsatt. 
Jag uppskattade det vänliga bemötandet och den goda servicen.

När vi kommit tillbaka hem ringde jag upp redaren, Sandra Eriksson. Hon berättade om verksamheten. Hon berättade om att de lägger in möjliga returer från taxibåtsturer på hemsidan. De har dessutom utbildningar. Smarta idéer.

Vad hon också berättade var att Värmdö kommun inte låter denna uppstickare ha någon skylt i Stavsnäs vinterhamn. Waxholmsbolaget, som är ägt av landstinget får det. Bemötandet från det likaledes offentligt ägda Värmdö hamnar AB andades inte konkurrensneutralitet och serviceanda. Det är inte bra. Här krävs det skärpning.

Dessutom kom det fram att rederiet smutskastats av konkurrenter i skärgården. Det är oacceptabelt. Det hon berättade om incidenter som hon råkat ut för. De hör hemma i tv serier som Falcon Crest och Dallas. Däremot hör det inte hemma i Stockholms skärgård.

Ibland blir man glad för en ny modig kvinnlig företagare.

SAAB: Köp ingen begagnad bil av denne man

Debatten om GMs räddningsplan går vidare. I den ingår som bekant inte SAAB. GM och dess vd Rick Wagoner vill man att Svenska skattebetalare ska stå för notan i stället. Maud Olofsson avvisar Rick Wagoners erbjudanden om att staten ska ta ansvar för SAABs förluster, enligt Svd

GM har totalt begärt totalt 280 miljarder kronor i stöd från olika regeringar. Det ska jämföras med GMs totala marknadsvärde på börsen som är  cirka 68 miljarder kronor. 

I en tidigare bloggpost i går sa vi att GM inte har gjort sin hemläxa. Inget nytt har framkommit som ändrar den bilden.

När man läser den sk överlevnadsplanen är det svårt att förstå att koncernchefen Rick Wagoner har en MBA från Harvard Business School. Rapporten till kongressen duger inte som examensarbete på Handelshögskolan.  

Rick är en långvägare inom GM. Han har tidigare varit chef för finanserna inom GM koncernen, som han tillträdde 1992. 2000 blev han CEO och ordförande i styrelsen 2003.

Bland Wagoners meriter som ledare kan nämnas utvecklingen av aktiekursen. Den var vid hans tillträde 60 dollar. I går var den 2,18 dollar. Det är en nedgång på cirka 96,4%.
Marknadsvärdet på GM är nu tillbaka på 1955 års nivå.

Hans totala ersättning var 2007 14,415 miljoner dollar. Inte dåligt när aktieägarna förlorat nästan allt.

I samband med att han såg vartåt det barkade tog han Businessjeten till Washington för att berätta om hur illa allt var. Politikerna tyckte då inte att det var så synd om honom eller GM.
Snabbtänkt som han var samåkte han med sina vd kompisar till Washington nästa gång han kom på tiggarresa.

När Rick dök upp gång nummer två hade varesig han eller de andra vdarna från Detroit pappren klara. Politikerna i kongressen ville därför inte besluta om stödåtgärder för längre tid. Rick fick i stället pengar som räcker mars månad ut.

Nu kommer planen som politikerna efterlyst. Redan efter en snabb genomläsning tycker de flesta att underlaget är för dåligt. Det finns för mycket önsketänkande kvar i planen.

Ordet miljöbil kunde knappt denne man stava till för ett år sedan. Nu har Rick blivit miljöbilshjälte, i vart fall i ord.

Maud Olofsson gör rätt som inte köper en begagnad bil av denne man.

Att staten inte är lämplig att äga och driva företag är ganska uppenbart. Staten ska speciellt inte gå in i verksamheter där underlagen är så tveksamma som de är i detta fall. Om SAAB ska överleva krävs det att en branschaktör är villig att ta risken och eventuella vinster. 
Finns det ingen som är beredd till det är tyvärr hoppet ute.

Att SAABs vd Jan-Åke Jonsson är ute på tiggarstråt tillhör scenbilden. Han är sannolikt Sveriges betalde tiggare. Hans trovärdighet däremot är extremt begränsad. Håll i pengarna!
 

Nytt och nygammalt ansikte

Hänt I Värmdö
Jag var på årsmöte i måndags. Då fick Värmdöcentern fick ny ordförande och vice ordförande. Lars Alenfalk valdes till ny ordförande.


Henrik Paulsen valdes till ny vice ordförande. Båda valen var enhälliga. En styrelse på 10 personer utsågs också.

Glädjande nog hade det kommit in hela 7 motioner. 

De behandlade personlig integritet, en modernare upphovsrätt, spårbilar, social ekonomi, bättre villkor för företagare, förnyelse och utveckling av medlemsdemokratin samt en lex Djuröbaden (ändringar i plan- och bygglagen. Nu kommer motionerna att behandlas på centerns riksstämma i Örebro den 7-10 maj 2009. Förhoppningsvis resulterar de i en bättre politik i Sverige


En absurd effekt av lågt människovärde

Flera Amerikanska delstater funderar på att avskaffa dödsstraffet av ekonomiska skäl, rapporterar Svd. Beräkningar av vad dödsstraffen kostar visar nämligen att det straffet är mycket dyrare än livstidsstraff.

 I delstaten Kansas har man räknat ut att en livstidsfånge kostar 740.000 dollar och att verkställa ett dödsstraff kostar 1,26 miljoner dollar.

Andra beräkningar hävdar att kostaden för ett dödsstraff är 10 gånger högre än att hålla en livstidsfånge i fängelse. Att man övervägen att avskaffa dödsstraffet är bra. Skälen till det är däremot förskräckande. 

Ibland får den ekonomiska krisen oväntade och positiva effekter.

EU-utskott: vill stärka den personlig integriteten

EU-utskottet för mänskliga rättigheter förtjänar uppskattning. 
De behandlade en rapport som behandlar "recommendation to the Council on strengthening security and fundamental freedoms on the Internet". Där godkände man rapporten med röstsiffrorna 44 för och 0 mot.

Följer man rekommendationerna bör Sverige avskaffa FRA lagen, IPRED lagen och en del andra integritetskränkande lagar. 

Hur långt detta direktiv verkligen sträcker sig är en smula oklart. Enligt Rick Falkvinge innebär det ett tydligt stopp för dessa lagar. Henrik Alexandersson är mera tveksam till om man kan tolka det så. Det är en viktig skillnad på bör och måste.

I vart fall får vi hoppas på och arbeta för att EU ändrar sig i en mera integritetsfrämjande riktning

tisdag 17 februari 2009

SAAB: GM har inte gjort hemläxan

General Motors (GM) vill lämna sitt ägande i SAAB, rapporterar Aftonbladet, Svd och DN. För det krävs att någon vill ta över. I annat fall återstår bara en konkurs.

GMs aktie handlades i går till 2,18 dollar. I går la GMs ledning fram sin plan för att rädda bolaget. På sidan 14 i det 117 sidor långa dokumentet talar man om att SAAB skall bli en självständig enhet. Man vill sälja SAAB och för detta vill man ha statens hjälp. Får man inte det vill man sätta SAAB i företagsrekonstruktion.

Uppenbarligen har GM inte gjort sin hemläxa. Många avsnitt av planen andas fort och fel. I andra delar verkar man blunda för fakta. I andra delar har man inte bemödat sig om att ta reda på fakta.

Uppenbarligen tror ledningen att Chapeter 11 gäller även i Sverige. Om man ska ansöka om företagsrekonstruktion måste någon garantera den. Om man vill söka denna lösning måste GM garantera i vart fall delar av rekonstruktionen. I annat fall ska tingsrätten inte bevilja rekonstruktionen. Sannolikt skulle en sådan garanti löpa på minst 500 miljoner kronor, sannolikt betydligt mer.

Vad vi inte vet är om GM gått i borgen för delar av SAABs skulder. 

Det är rätt att vara mycket tveksam till GMs utspel om SAAB.
Man får hoppas att USAs kongress ger GM bakläxa på detta ganska hafsigt hopsnickrade dokument.

IPRED: sorgens dag den 25 februari 2009

Det våras inte precis för integriteten och utvecklingen är näringslivet.
Enligt Svd kommer riksdagen att anta IPRED lagen den 25 februari.
Det kommer att bli en sorgens dag  för människor som önskar ett liberalt samhälle. 

The Pirate Bay rättegången: åklagaren har hälften av åtalet kvar

Åklagaren i the Pirate Bay rättegången låter som en slogan för skattebetalarnas förening.
Han ändrar åtalsrubriceringen, så det blir hälften kvar, rapporterar Svd och Aftonbladet.

För skadeståndets storlek eller ett eventuellt straff spelar detta sannolikt en mindre roll. Däremot visar det med all önskvärd tydlighet att åklagaren befinner sig i ett gränsland eller en gråzon. Han saknar uppenbarligen kunskap om vad som skett tekniskt. Därför ser han sig tvungen att ändra åtalet när han missförstått tekniken. Rättsosäkerheten för de åtalade är stor. En åklagare som har svårt att förstå vad han åtalar för är inte någon speciellt god representant för en rättsstat. 

Åklagaren är uppenbarligen utsatt för starka påtryckningar att åtala. Det vilar en sorts "härtill är jag nödd och tvungen" över honom. 

Det blir ur rättssäkerhetssynvinkel besvärligt med en åklagare som inte förstår de bakomliggande tekniska sambanden. Det kan faktiskt vara så att åklagaren när han förstår vad som skett inte anser att ett brott är begånget. Då är gänget bakom the Pirate Bay utsatta för rättsövergrepp. I vart fall visar rättegången på att rättsosäkerheten är stor om man får tro referaten från rättegången.

Det största hotet mot the Pirate Bay gänget är de själva. På ett sätt är det överlägsna storebrors representant. Om deras överlägsenhet övergår till arrogans kan det göra det lättare att fälla dem. Å andra sidan är det kanske så att de önskar blir fällda. 
De kanske vill ta på sig rollen av martyrer. 
De håller redan på att bli vad Lars Johan Hierta var för utvecklingen av tryckfriheten på 1830 talet.

The Pirate Bay representerar framtiden och åklagaren beklagligtvis historien.

måndag 16 februari 2009

FRA lagen: Björk utmanar Tolgfors och Odenberg

Anders Björk har genom sitt beslut i dag blivit en kämpe för integriteten. Dessutom tar han konsekvenserna av att han inte är nöjd med FRA lagen. Han avgår från sitt ordförandeskap i underrättelsenämnden. 
Allt detta enligt Svd, DN, Expressen och SR ekot.

Å ena sidan talar Björk om att uppsplittringen av övervakningen ger en sämre underrrättelsetjänst. Å andra sidan talar han om att denna uppsplittring ger sämre skydd för intregriteten.

Vad vi ser är en fight med tidigare försvarsministern Anders Björk på ena sidan. På andra sidan står, om än svajande, den tidigare försvarsminsitern Mikael Odenberg och den nuvarande frösvarsminsitern Sten Tolgfors. 

Gamla moderater står mot nya. Gamla värden som integritet står mot avsaknad av medborgerliga fri- och rättigheter. På många sätt önskar jag tillbaka den delen av moderaterna som värnade den privata sfären gentemot samhället . Då stod moderaterna på den lilla människans sida mot storebror. Odenberg och Tolgfors företräder storebror mot den lilla människan. Björk företräder den lilla människan.

Ska vi tro Björk kostar systemen kring FRA lagen cirka 500 miljoner om året. Han ser för sin del inte att skattebetalarna får valuta för de pengarna. Det borde ringa en del varningssignaler.

FRA lagsdebatten blir allt mer en parodi på hur man delade upp i brännsbollslag i skolan förr.
Nu är uppdelningen allt mer: Regeringen mot resten.

Heder åt Anders Björk.

Personligen hade jag hellre sätt att Sten Tolgfors avgått i stället för Björk, men detta är det näst bästa. Det visar att FRA lagen är så dålig så att en erfaren försvarspolitiker inte kan ta ansvaret att förvalta den. Det är underkänt för regeringen.

fredag 13 februari 2009

FRA stämningen: Sent sa Bill, allt för sent sa Bull

Fredrick Federley har synpunkter på den anmälan som Norska jurister har gjort av FRA lagen.
Detta rapporteras av Opassande och Aftonbladet
Han anser att anmälan är för sent inkommen. Dessutom anser han att Sverige kan agera hur man vill i denna typ av frågor.

För min egen del anser jag att en anmälan som är underbyggd förtjänar respekt när den än formuleras. Det är inte den anmäldes sak att ha synpunkter på detta såvida det inte sker så sent efter det att händelsen inträffat att orsaken till anmälan är preskriberad. 

För det andra blir det underligt att säga att anmälan är sent påkommen när revideringarna av FRA lagen offentliggjordes så sent som den 10 februari i år.

Dessutom måste vi respektera de konventioner och internationella avtal Sverige ingår. Konventionen om de mänskliga rättigheterna är för mig en av de mera centrala konventioner vi har förbundit oss att följa. Om Svensk lagstiftning kränker Norska mänskliga rättigheter ska det åtgärdas av Sverige.

Sist och slutligen Sverige är inte fälld i domstolen.
Vi får se om ens stämningen tas upp till behandling.


torsdag 12 februari 2009

Några reflektioner kring FRA 2.0 förslaget från regeringen

Regeringen har gett kommittén som ska granska FRA lagens följder sina direktiv i dag, rapporterar Svd och DN. Den 10 februari la regeringen fram sitt förslag till FRA lagen 2.0.

Vid en översiktlig läsning kan jag inte se annat än att regeringen försökt förbättra lagen ur integritetssynvinkel. Om detta räcker är jag fortfarande tveksam till.

På sidan 34 i förslaget finns en formulering som ger ganska vida möjligheter. Regeringen skriver så här: "Ett fall då intresset av skydd för samhället väger tungt jämfört med integritetsintresset är när signalspaning behövs för att kartlägga yttre hot mot landet. Med militära hot avses härvid inte bara konkreta, omedelbara överhängande hot utan också potentiella hot på längre sikt."
Här finns många möjligheter till signalspaning. 

En sak blir klar och det är syftet med lagen. Ett av de viktiga syftena är att övervaka tjänstemän inom försvarsmakten och UD. I regeringens förslag står det på sidan 36 i förslaget:
 "Slutligen finns det förhållanden av särskilt utrikes-, försvars- eller säkerhetspolitiskt intresse som inte kan kategoriseras som hot i egentlig mening men som det är av avgörande betydelse att förmågan till underrättelseinhämtning genom signalspaning omfattar. Det rör sig om sådan information som behövs som underlag för beslut av stor betydelse för Sveriges relationer till omvärlden. Informationen kan hänföras till främmande makts avsikter och agerande, dvs verksamheten avser aktörer som handlar i egenskap av företrädare för främmande makt."
Genom denna skrivning ger man FRA rätt att spana på bland  andra främmande länders förhandlare med Sverige och Sveriges egna förhandlare inom det utrikespolitiska och försvarspolitiska området.

I yttre hot mot Sveriges infrastruktur avses också "hot mot IT-system" om man läser på sidan 37. Här öppnas tolkningar för att spionera på många inom it och internetbranschen.

Hur man tolkar lagtexten beror naturligtvis på vilken förförståelse man har. Tror jag som läsare på att myndigheten FRA  kommer att göra rimliga tolkningar av lagen eller tror jag  inte det.

Det finns vissa möjligheter om det bedöms som brådskande med signalspaning att inte invänta domstolsbeslut. Det öppnar obehagliga möjligheter.

Lagen behöver lusläsas. 
Detta var mina första snabba reflektioner.

Andra medier: Aftonbladet, Svt

Landskamp mellan Canada och USA

Fareed Zakaria, kolumist i tidningen Newsweek skriver en intressant krönika i veckans nummer.
Han jämför Canadas och USAs ekonomier och finanssystem.
Canadas finanssystem är världens friskaste. USAs rankat som nummer 40 och Storbritannien nummer 44.

Canadensiska banker har en dollar i eget kapital för 18 lånade dollar (1:18). I USA är förhållandet 1:26. Enligt Zakaria är förhållandet i Europa 1:61 i genomsnitt. Skrämmande och upplysande tal. Canada har inget bankstödsprogram. Inga banker har gått i konkurs där.

Huspriserna är ned 12% i Canada och 25% i USA.

Zakaria perkar på viktiga förklaringar till att Canada klarat sig bättre än USA. 
En viktig faktor är synen på risk i Canada jämfört med i USA. I Canada finns inga incentives för att överkonsumera . Det fanns(finns) det i USA på exempelvis bostadsmarknaden. 

Den Canadensiska statsbudgeten har haft överskott de senaste 12 åren. Man har också hanterat många av de strukturella problemen inom ekonomin som pensioner och hälsovård. Dessutom tillåter Canadensiska lagar att den mest intressanta arbetskraften lätt får arbetstillstånd.

När hela världen förstatligar och gör alla medborgare till medborgare i socialistländer avstår Canada. De gigantiska tillskott till ekonomin som finansministrarna ger börjar snabbt höja temperaturen i ekonomin. Tyvärr får inte de som varit oförsiktiga ta ansvaret för sin handlingar. Risken att det socialistiska ekonomiska experimentet ger en rejäl baksmälla om några år är högst sannolik. Just nu är budskapet pissa i byxorna känn värmen och tänk inte långsiktigt.

Sunt ekonomiskt tänkande och liberala förutsättningar för ekonomin är helt centrala. Då kan ekonomin växa uthålligt. Det är bra att liberala värderingar vinner starkare fäste i Sverige.
Regeringen måste agera mer liberalt också.

Barack Obama bör inte vara Alliansregeringens förebild. Stephen Harper i Canada vore kanske mera intressant att studera? 12 miljarder  canadensiska dollar till förbättrad infrastruktur kan vara ett skäl.

Det finns fler än den Amerikanske presidenten som borde lära av exemplet Canada.
Maud Olofsson är en av dem.

FRA lagen: nu har Norrmän stämt Sverige

Så har det hänt igen. Sverige har blivit stämd inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Den här gången är det effekterna av FRA lagen som gör att Sverige blir stämd. Den som stämmer är att den Norska avdelningen av juristkommissionen, enligt tidningen Computer Sweden.

Det är inte första gången som Sverige blivit stämd. Sverige har också blivit fälld av domstolen tidigare. Bland annat för behandling av frihetsberövade i häkte. 

Domstolen får allt mer att göra. 1995 hade man 3.500 mål och 2007 hade man 41.700 mål, enligt domstolen själv. Det är i sig ett tidens tecken. Även om fler länder ansluter sig till konventionen.

I ärlighetens namn ska man säga att det är relativt sällan som Sverige förekommer i domstolen. 

Det som är den vanligaste typen av mål är att en medborgare i ett land stämmer den stat där man själv är medborgare. Det är ovanligt att andra länders medborgare stämmer en annan stat. Det kan mana till eftertanke. 

Vi vet ännu så länge inte om domstolen tar upp målet. Skulle man göra det borde det leda till allvarlig eftertanke hos regeringen.

Debatten om FRA lagen är inte slut. Den tog bara paus för en stund.
Stoppa FRA lagen är lika aktuellt nu som för någon månad sedan.
Nu har vi stöd om Norska medborgare också.
Grattis Sten Tolgfors, nu har du retat norrmännen också

Andra media: Metro,

onsdag 11 februari 2009

Norsk advokat om FRA lagen och teledatalagringsdirektivet: Sverige är den sista Sovjetstaten

Teledatalagringsdirektivet är ett direktiv som strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, rapporterar Svd. I vart fall om man får tro den norske Juristen Jon Wessel-Aas. Han kritiserar Sveriges bristande respekt för de mänskliga rättigheterna och den personliga integriteten. Wessel-Aas artikel har rubriken: "Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna". Wessel-Aas är inte vem som helst.Han är ordförande i den norska avdelningen av den internationella juristkommissionen som övervakar de mänskliga rättigheterna.

Hans kritik mot Sverige påminner om vad Björn Rosengren en gång sa om Norge. 
Wessel-Aas  använder i stället följande ord: (i min översättning) "den inofficiella byteshandeln med underrättelsematerial som sker (genom FRA lagen och teledatalagringsdirektivet, min anmärkning) för tankarna obehagligt nära ett totalitära statsskick, speciellt när sådana formellt sett isolerade arbetsmetoder kombineras och sätts i system". 
På ren svenska säger han att Sverige den sista Sovjetstaten.

Kritiken riktar framförallt in sig på kombinationen av FRA lagen och tillämpningen av teledatalagringsdirektivet. Mycket riktigt säger han att konsekvenserna kan bli att Sverige systematiskt övervakar Norska medborgare. 

Wessel-Aas är av uppfattningen att dessa lagar kommer att prövas av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Denna domstol är en helt annan än EU-domstolen. 
Europadomstolen för mänskliga rättigheter prövar om länder följer konventionen om mänskliga rättigheter och har inget med EU att göra.

Wessel-Aas är av den uppfattningen att Sverige kommer att bli fälld i en sådan domstolsprövning.

Andra bloggar: Mark Klamberg