torsdag 7 oktober 2010

Värmdövalet. Surt sa räven om rönnbären

Hänt i Värmdö
En av de mera trista formerna av dåligt omdöme är när någon skjuter budbäraren. Inte sällan kanaliseras detta genom att de är journalister eller tidningar som ges ansvaret för ett dåligt resultat. Vi har sett denna typ av bortförklaringar i riksdagsvalet, där socialdemokraterna skyller på media.

Nu sällar sig trist nog kulturnämndens ordförande, Camilla Lien till dessa skyttar mot media,länk. I fokus för skjutandet finns lokaltidningen Nacka Värmdö Posten. Hon är inte nöjd med vad som skrivs.

Självklart överensstämmer inte journalistiken med hennes och moderaternas självbild. Den är att man gjorde ett fantastiskt kommunalval, länk, länk.
Sanningen är en annan. Aldrig har så många väljare som i detta val uttryckt missnöje mot den moderata kommunala ledningen genom att röstsplittra. Väljarna i Värmdö gillar Fredrik Reinfeldt och ogillar Lars Erik Alversjö. Det är förklaringen till varför moderaterna förlorade två mandat i kommunalvalet. I riksdagsvalet i Värmdö fick moderaterna 10.158 röster och i kommunalvalet fick man 8.498 röster. Det är 1.660 missnöjda moderater. Det är en större grupp än den som röstade på kristdemokraterna och en nästan lika stor grupp som röstade på folkpartiet.

I detta läge bildas koalition för Värmdö. Den består av alliansens förlorarlag, moderater, kristdemokrater och folkpartister. Vinnaren är ska balansera det hela är miljöpartiet. Om man ser det hela i procent är de faktiskt så att i antal mandat så är man tillsammans inte större än vad man var vid förra valet. Det är inget vinnargäng. Slutsatsen är att minus tar helt ut plus.

Folkpartiet och några av kristdemokraterna är också kritiska mot Nacka Värmdö Posten. De verka vilja skylla valresultatet på tidningen. Ett annat och mera fruktbart förhållningssätt borde vara att fundera över det egna arbetssättet.

Om man lägger samman hela koalitionens röster i riksdagsvalet och minskar med hela koalitionens röster i kommunalvalet får man det skrämmande resultatet att man har 1499 missnöjda väljare mot sig redan när man börjar. Värt att notera är att de är bland de egna. Det innebär att dess missnöjda i dag representerar minst 4 mandat i fullmäktige.

Bloggen tror inte att Nacka Värmdö Posten har några andra syften är att referera vad som verkligen sker. Som lokaltidning har man varit ganska framgångsrik. De som är sura på Nacka Värmdö Posten borde kanske vara mera aktiva under hela mandatperioden och inte vakna upp som nykläckta tv2 journalister någon månad inför valet. De som bedrivit smutskastning i det fördolda kanske borde träda fram och debattera offentligt.

För bloggens del blir analysen av den nya styrande koalitionen bara ur missnöjesperspektiv att riskerna med samarbetet är större än de möjliga vinsterna. Då har vi dessutom inte räknat med de inneboende konflikterna som finns mellan både människor och partier i denna koalition.

4 kommentarer:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Tusan Stefan,
Du är jobbig, men som vanligt är analysen kristallklar.
Det finns människor som måste utses som dagens skämt eller oförskämt och kulturnämndens ordförande är ett mycket bra alternativ.
Tala om falsk och oärlig.
"Jag är enig med vad Du säger Jan, men håller jag med Dig öppet är jag körd." Var det någon som sa.
Frågan för mig; Blir det fyra år i repris?

Jan Dolk

Anonym sa...

Sluta gå till personangrepp! Mycket av det du skriver är klarsynt och bra, men när du sjunker så lågt som att gå till personangrepp, som du allt som oftast gör, tappar du all trovärdighet! Det bli patetiskt och pinsamt. Håll dig till fakta och sakfrågor, skippa sandlådenivån och gör det du är bra på.

Stefan Mårtensson sa...

Hej Janne
Tack för dina reflektioner

Stefan

Stefan Mårtensson sa...

Hej Lisa
I bloggenposten skriver jag så här:
"En av de mera trista formerna av dåligt omdöme är när någon skjuter budbäraren. Inte sällan kanaliseras detta genom att de är journalister eller tidningar som ges ansvaret för ett dåligt resultat. Vi har sett denna typ av bortförklaringar i riksdagsvalet, där socialdemokraterna skyller på media.

Nu sällar sig trist nog kulturnämndens ordförande, Camilla Lien till dessa skyttar mot media,länk. I fokus för skjutandet finns lokaltidningen Nacka Värmdö Posten. Hon är inte nöjd med vad som skrivs."

Denna delen av bloggposten rör Camilla Lien som person. I sak refererar jag vad hon säger. Jag tycker att det är dåligt omdöme att skylla ett dpligt valresultat på media, vem som än gör det.

Tack för din reflektion i alla fall. Det är viktigt att hålla en linje och vara på rätt sida. Trist däremot att du tycker bloggposten är ett personangrepp. Det är inte menat som ett sådant

Mvh

Stefan