måndag 25 juli 2011

Terrorattentatet i Norge: Var är källkritiken?

Man tar sig för pannan när media refererar vad terroristen i Norge sagt eller skrivit, ibland.

Ett exempel: SvD skriver i en artikel att attentaten kostat 240.000 euro, länk. Artikeln ger verkligen bilden av att det är kostnaden för attentaten är så hög, dvs cirka 2,2 miljoner svenska kronor. I sig en stor summa. Det är ämnat att väcka en viss beundran för terroristen.

Det hade varit klädsamt om SvD och andra medier använt sig av källkritik. Är 2,2 miljoner en rimlig summa för attentatet? Sannolikt är detta en grov överdrift. Kostnaden för attentatet är säkert en bråkdel. Varför låter man inte en expert räkna på kostnaderna och ställa dessa i relation till Breiviks uppgifter. Det finns naturligtvis fler uppgifter från Breivik som borde granskas.

I en situation som denna är det viktigt att media inte blir en terrorists megafoner. Källkritik borde var än mer väsentlig när det gäller terrorister. I verkligheten ser den ut att ha försvunnit.
Det är illa för demokratin.

Länkar gammelmedia: SvD, DN, Expressen
Länkar bloggar: Maria Abrahamsson, HAX, Carl Bildt

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på att medierna (redaktionerna) idag mer eller mindre helst ägnar sig åt pressreleasejournalistik, så torde man kunna säga att den norske terroristen Anders Behring Breivik genomfört sitt dåd och lanserat manifestet i precis rätt tid.

Det är nästan så att man kan tro att det ligger en tanke bakom alltsammans...

Stefan Mårtensson sa...

Ja. man kan i vart fall undra

Dennis Nilsson sa...

Den tredje statsmakten är upptagen med att tjäna pengar.

Kolla gärna in de svenska journalisternas egna diskussionsforum
"Journalistbubblan" på Fejsbook.

Stefan Mårtensson sa...

Tack för tipset