söndag 18 september 2011

Ny SIFO

En ny väljarbarometer i kristid ger föga oväntade resultat, länk. Radarparet Borg-Reinfeldt är största parti. nästan 33%. Juholitianerna ligger nu på strax under 32%. Medan Juholt är ned så är Borg-Reinfeldt upp. Det är inte svårt att förstå väljarna.
Att hålla Borg i handen är mer tryggt än att hålla Juholt i handen när åskan går.

Nästa opinionsnivå är 9%-arna. Där finns numera bara miljöpartisterna. Även dessa minskar rejält.

Resten, 4-5%-arna går mellan hopp och förtvivlan. Den här gången är det Jan Björklund som har anledning att vara mest orolig. Hans budskap om fler piskor och katedrar i skolan har förlorat sin lyskraft. Bloggen tror att det finns en hög sannolikhet att även han får lämna sitt jobb innan nästa val.

Ohly och Hägglund bör fundera på vilket län man ska bli landshövding i. Partiledarjobben lär ingen av dem ha kvar. Ohly har redan insett detta, Hägglund däremot har fortfarande inte förstått det.

Kristdemokraterna ligger sämst till för att vara kvar i riksdagen. Nu gäller det att bli ett utpräglat pensionärsparti. Om man lyckas med det kan man hålla sig kvar. En ny dynamik kommer då att uppstå. Unga centerpartister kommer att stå mot gamla kristdemokrater. Båda småpartierna kommer att gynnas av detta.2 kommentarer:

Per Hallström sa...

Ditt resonemang verkar rimligt ända fram till din slutsats om att "unga centerpartister" kan gå en ljus framtid till mötes. Jag kan inte se så stora möjligheter för Annie Lööf att rädda Centerpartiet med en politik som har väldigt lite beröring med partiets rötter, d v s långt till höger i politikens mittfält. Ännu mer av Maud Olofssons politik men nu med en ny och karismatisk ledare.

Stefan Mårtensson sa...

Hej Per
Tack för din kommentar
Svårt att säga om Annie Lööf verkligen lyckas, men jag tror att hon har en god chans. Därav min bloggpost.

Stefan