tisdag 2 december 2008

Den ökända hästen från Troja

HAX rapporterar om att EU vill skapa möjligheter för polisen kan använda spionprogram i datorer för brottsbekämpning. Den här typen av program kallas för trojaner.

Begreppet trojan kommer från  en legend om en belägring av staden Troja. Efter 10 års krig kom grekerna på en krigslist. Man körde fram en ihålig trähäst som fylldes med grekiska krigare. Resten av trupperna låtsades segla bort. I själva verket gömde man soldater i hästen. En kvarlämnad slav talade om för trojanerna att hästen var ett offer. Slaven sa att trojanerna skulle ådra sig gudarnas vrede om man brände hästen. De fick veta att Grekerna hade seglat hem.

För att fira att grekerna givit sig iväg ställde Trojanerna till fest. Medan trojanerna sov ruset av sig tog sig grekerna ur hästen och dödade de flesta män och kvinnor i Troja.

I Sverige finns en utredning om att använda trojaner i brottsbekämpning. Beslut kan väntas av riksdagen under denna mandatperiod.

Denna typ av spaning påminner om den som FRA lagen ger möjlighet till. Man kontrollerar mångdubblet fler än de misstänkta. För att hitta en skyldig begår man integritetskränkning mot tusentals oskyldiga. I rättskipningen måste finna en proportionalitet mellan vad man gör och vad man vinner. Att använda trojaner har inte en sådan proportionalitet.

Man blir trött på alla påhitt för att skada den personliga integriteten.
Snart får det vara nog.

1 kommentar:

Martin Vesterlund sa...

Personligen så är jag ganska nyfiken på hur man har tänkt sig att "plantera" trojanen, samtliga vägar som jag har kommit fram till har ganska rejäla problem.

Sedan kan man föra diskussioner om hur antivirusföretag ska göra, vitlistar man stats-trojanen finns det risk att andra grupperingar utgår från signaturen och skapar egna trojaner som uppfyller signaturen och på så vis inte blir detekterade.

Hursomhelst så är det ett läbbigt förslag på alla tänkbara sätt och jag blir faktiskt rädd när jag hör att man diskuterar sådana här åtgärder. FRA-lagen känns lite som en fjärt i rymden som jämförelse.