tisdag 21 september 2010

Demokratisyn växer inifrån och ut. Det största hotet mot den är rädslan

Sverigedemokraterna har kommit in i ett antal beslutsförsamlingar. Det är trist att konstatera att främlingsfientliga stämningar finns i samhället. Dessa har fångats upp av ett parti som nu har ungefär 5,7% i Sveriges riksdag. Faktiskt är detta en spegling av samhället.

Inför detta faktum finns det anledning av reflektera över demokratins och rättssäkerhetens väsen. Det är enkelt att låta människor med åsikter som jag gillar utöva sina demokratiska rättigheter. Lika enkelt är det att ge de sympatiska en rättvis rättegång.

Utmaningen är att låta dem vars åsikter jag inte gillar utöva sina demokratiska rättigheter på samma villkor som alla andra. På samma sätt är det lika viktigt att säkerställa rättssäkerhet för dem som är avskyvärda. Endast när likabehandlingen drivs med obrottslig konsekvens fungerar rättssäkerheten och demokratin. Detta synsätt är för de flesta av oss både en känslomässig och intellektuell utmaning.

De tendenser som vi ser hos politiker på alla nivåer där man försöker utestänga sverigedemokraterna är odemokratiska till sitt väsen om man inte på samma sätt utestänger andra mindre partier. Det är odemokratiskt att minska storleken i utskotten för att sverigedemokraterna kommit in. Det är odemokratiskt att utestänga sverigedemokraterna från kommunala nämnder genom att ändra nämndstorlekar. Detta förhållningssätt gör sverigedemokraterna till offer och ökar stödet för dem. Om de i kraft av sitt röstetal har rätt till plats där ska det få det. Däremot ska man självklart inte positivt särbehandla dem.

Vi ser att metoden att utestänga har praktiserats i bland annat Norge och Danmark. Det har inte har fungerat. Fremskrittspartiet i Norge fick i stortingsvalet 2009 22,9% av rösterna, länk På samma sätt har exkludering tidigare praktiserats i Danmark. Nu har Dansk folkeparti, länk 25 mandat i det Danska folketinget och har cirka 14% av rösterna.

Vår egen rädsla skapar större grogrund för främlingsfientliga partier. Likabehandling demokratisk av främlingsfientliga partier är bästa sättet att bekämpa dem. Sedan är det en självklarhet att vi som en konsekvens av detta måste debattera och möta även de främlingsfientligas åsikter med våra.

Andra medier: DN, DN, Expressen,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Oerhört bra analys och skrivning. Instämmer. Vi får låta vår rädsla, vrede och frustration få utlopp på annat sätt och ställe.

Unknown sa...

Ganska bra skrivet om likabehandlingen, även om testen dryper av inlärd politisk korrekthet. Man börjar bli less att höra om "rädsla" och "främlingsfientlighet".

Jag skulle nog bli kallad "främlingsfientlig" trots att jag inte är ett dugg fientlig mot främlingar. Jag har rest i muslimska länder och umgåtts med människor av alla färger, ja även träffat amerikanska indianer.

Jag är invandringskritiker och mot mångkultur. När jag jobbade i Turkiet ett tag passade jag på att njuta av den turkiska kulturen, som vuxit fram där under tusentals generationer, och passat på att lära mig om landets turbulenta historia. JAG hade inte velat att Turkiet var likadant som Malmö, mångkulturellt och med rotlös och historielös befolkning. Jag ville se och uppleva Turkiet och turkarna. Där. På riktigt. Inte spillror i en mångkultur.

Ja, och inte f-n var jag RÄDD eller FIENTLIG mot turkarna.

Att invandringsextremister är rädda märks tydligt. Jag har aldrig sett så mycket hat och så många lögner som i massmedia och på internet som nu. Media skrämmer upp skötsamma invandrare och lurar i dem att SD vill utvisa dem, trots att det inte är sant. På Facebook mordhotas SD-väljare, och mobbningen flödar. Efter massdemonstrationerna dagen efter valet knivhöggs en man som blev misstagen för SD:are.

Idag är invandringen jämförbar med en stor stads befolkning som flyttar hit och sedan garanteras livstidsförsörjning utan krav. Det säger sig självt att det orsakar problem. En stor del av vår befolkning känner sig rot- och historielös och som totala främlingar för varandra, och många kan inte ens språket. Samhället blir allt grupperat och egoistiskt. Kylan och otryggheten breder ut sig.

Att minska invandringen till en nivå likt den på 60-talet är knappast "rasistiskt" eller "främlingsfientligt". Vore det så, så skulle sossarna, som styrde på 60-talet, ha varit lika "onda" som Sverigedemokraterna idag.

Stefan Mårtensson sa...

Tack Anette