torsdag 4 november 2010

En liten saga om de som styr i Värmdö

Hänt i Värmdö
En av mina brorsbarn undrade över vilka som styr i Värmdö. Bloggen undrade genast över hur detta går att beskriva för en 5 åring. Så här skulle man kunna beskriva det.

Den som skulle kunna vara Värmdös starkaste politiker skulle vi kunna kalla för Nalle. Han gillar egentligen mest att få sova i sitt ide och inte bli störd. Han har nog krafter om han skulle vilja. Då skulle han behöva träna och lägga ned mycket mer tid på att verkligen bli starkast. Lite grand påminner han om Björnen Baloo i Djungelboken. Nallen är kommunstyrelsens ordförande och är statsminister i Värmdö.

Den som är vice statsminister skulle man kunna kalla för Bagheera och statsministern skulle då vara björnen Baloo. Bagheera är smart. Gillar egentligen inte att bli motsagd. Dessutom vill han helst vara i djungeln där han inte syns så väl.

Nu stämmer det inte riktigt. Egentligen är han mer som en anka. Ganska stolt och låter vattnet rinna av honom. Det är samma sak med kritik. Den rinner snabbt av honom.

För länge sedan fanns en annan "Anka" som hette Parmström. Han var tränare och den som laKupp taktiken för Sveriges ishockeylag, Tre kronor. Lite grand på samma sätt är det med Värmdös ledande "Anka". Han är strategen och den som säger till sina kompisar hur de ska spela. Han åker sällan själv ut på isen, men i båset ger han tips till de olika spelarna.

Den tredje, hon försöker klä sig i säck och aska. Hon är miljöpartist. Hönsmamman kallar en del henne. Hon har egentligen sitt intresse för helt andra och större saker. En gång i tiden var hon anställd i en kommun. Hon sysslade med hur naturen hänger ihop. Det kallar man för ekologi. Hon slutade på ett sådant jobb för många år sedan. Varför vet jag inte riktigt.

Nu ruvar hon mest på sina små miljöpartikycklingar som ska växa upp och bli stora miljöpartihönor och tuppar. Hon anser egentligen att hon vet bäst för det mesta. I skolan var hon säkert ordningsman. Det var just ordningen som gjorde att hon gillade att samarbeta med "Ankan". Sedan var Nallen mest en kul typ, den sociala killen. Han som håller med.

Nu ska en Nalle en Anka och en hönsmamma bestämma i Värmdö.

-Har du inte glömt någon?
-Jo det har jag.
-Det finns en präst också, "Pastorn". Han är verkligen stor och stark på avstånd. Han kan verkligen berätta och hur han ska spöa Nallen när Nallen inte är i närheten. Så fort Nallen närmar sig springer Pastorn och gömmer sig. Han vill väl, ser bra ut, men det händer inte så mycket. Efter matchen skulle han gärna ha gjort saker på ett annat sätt. Då skulle han ha vunnit.

Så gänget som bestämmer i Värmndö är en Nalle, en Anka, en hönsmamma och en pastor.

-Är inte det en ganska lustig liten grupp?
-Jo, det kan man tycka, men då har du inte hört om deras kompisar, men det får vi ta en annan gång.

4 kommentarer:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Bloggen,
har svårt att säga emot, men nu är det ju politik och som en kollega sa "Det är den skitiska branschen av alla jag jobbat inom".
Ja det må väl ligga i betraktarens ögon men man får glädjas åt undantagen.
Ha det
Jan Dolk

Kenneth Ehrnstedt sa...

Kompisarna vill jag gärna höra mer om. Magica de Hex, hon som bloggar så obegripligt. 567-765 han ur björnligan som vet hur man bygger.
Sjökvisten, handlaren som man alltid gillar när man möter men ändå lämnar en känsla av att man måste kolla att inga ören fattas i portmonnän. Och förstås major Morgonkrök, fiendens bäste vän eftersom han har noll koll, på allt.

Stefan Mårtensson sa...

Tack Janne
men kom ihåg att det bara är en saga ,-)

Stefan Mårtensson sa...

Tack Kenneth
Som alla sagor presenteras denna i olika kapitel.
Tack för tipsen förresten

Stefan