lördag 13 november 2010

Ladbrokes om nästa socialdemokratiska ledare

Bookmakingföretagen ger ganska goda underlag till resonemangen kring ny partiledare i socialdemokraterna. Bloggen har studerat vilka odds som vadhållningsföretaget Ladbrokes sätter, länk.


Bäst till just nu ligger Sven Erik Österberg, med 2,8 gånger pengarna. Morgan Johansson, ger 4 gånger pengarna. Ylva Johansson ger 5 gånger pengarna. Leif Pagrotsky ger 7.5 gånger pengarna. Håkan Junholt ger 8,5 gånger pengarna. Thomas Bodström ger 10 gånger pengarna. Illmar Reepalu, Pär Nuder och Veronica Palm ger 13 gånger pengarna.

Den första slutsatsen är lika enkel som självklar. Osäkerheten är mycket stor. Det är relativt höga odds för alla kandidater.

En kandidat som inte nämnts speciellt mycket tidigare är kommunalrådet i Malmö, Illmar Repalu. Han kan faktiskt bli en kompromisskandidat. Fackföreningeningsrörelsen i Skåne som inte gillar Mona Sahlin skulle kunna acceptera Reepalu. Samtidigt talar åldern emot honom. Han är 67 år. Samtidigt kan han definitivt sitta under två perioder. En kommunpolitiker som inte sitter fast i Stockholmsintrigerna kan visa sig vara lösningen.

Hur det än går kommer socialdemokraterna inte att vara ett större parti är 25-30%. Det borde man vänja sig vid. Bara här ligger en stor utmaning för gamla sossar. Det kommer säkert att krävas en övergångslösning. Det gör att namn som inte varit aktuella tidigare kommer att lanseras.

När oddsen går ned under 2 gånger pengarna börjar vi ser vart åt det lutar.
Ännu så länge ser vi bara resultatet av rena spekulationer.

4 kommentarer:

RedViper sa...

Det finns ett alternativ som aldrig nämns. Varför inte Lena Sommestad?

Hon har ganska stor politisk erfarenhet (miljöminister) men ändå inte en del av etablissemanget. Hon har inte klantat till det för sig, hon är intelligent och högutbildad (professor i ekonomisk historia), vältalig, tydlig och modern.

Hon får nog räknas som partivänstern, men hon är inte traditionalist utan förnyare. Hon har många intressanta idéer för framtiden, hon har även varit generaldirektör för Institutet för framtidsstudier. Hon är mycket påläst i viktiga ämnen som ekonomi, jämställdhet och miljö.

En underdog, men är hon inte det bästa alternativet?

Stefan Mårtensson sa...

Tack för kommentaren
Spännande uppslag, men hon är inte bland dem som Ladbrokes tror är mest sannolika.

Rickard sa...

Vilken underbar dag. Bye bye Mona...

Jag hoppas att Nasim Malik tar över efter Mona. Då kommer de att tappa ännu flera väljare.
http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/11/bye-bye-mona.html

Kenneth Ehrnstedt sa...

Det märkliga med Ladbrokes lista är att den enda som skulle kunna vara ett alternativ av de som finns på listan är "suspenderad"? Hoppas verkligen inte vinnaren finns på Ladbrokes lista.