lördag 21 januari 2012

FRA: Även storebror måste följa lagen för att lillebror också ska göra det

Debattens vågor svallade höga för något år sedan om FRA-lagen. Det gällde de viktiga frågorna om integritet och hur mycket storebror verkligen måste veta om laglydiga "normala" svenskar.
En politisk kompromiss träffades kring övervakningen. En lag stiftades. Många var kritiska över att storebror skulle ta ett allt för stort steg i var mans vardagsrum. Inte utan relevant kritik och berättigade frågor drevs lagen igenom.

Nu visar det sig att FRA inte följer lagen, länk, länk. Den lag som ska sätta gränserna för just FRAs verksamhet, länk, länk. Hade det varit en enskild som gjort vad FRA nu gör som brott mot lagen hade denna något riskerat ett kännbart straff. Nu är det storebror själv som bryter mot sina lagar. Därför händer inget för lagbrytarna.

Tilltron till rättssamhället bygger på att myndigheterna inte kliver över de stängsel lagarna utgör. FRAs agerande är allvarligt, men tyvärr inte oväntat. Effekten är faktiskt att FRA skapar underlag för ett anarkistiskt klimat i samhället. Man skapar i stället för stabilitet faktiskt kalabalik. Om inte samhället själv följer sina lagar, varför ska då medborgarna göra det?

När det gäller den politiska överenskommelsen om gränserna för FRA vill nu moderater och socialdemokrater hand i hand bryta den, länk, länk. Storebror ska få veta ännu mer om medelsvensson. Till vilken nytta kan man undra.
Att få ännu mer storebror i vardagsrummet blir ett annat brott i trovärdigheten inför politiken.

Illa säger bloggen.

1 kommentar:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Godmorgon Bloggen.
Jag menar att bloggens synpunter är bra, men i det här fallet lite överslätande. Att skylla på samhället eller storebror är enligt min mening att vara lite flat. Det är nämligen så att dessa "instutioner" består av enskilda människor. Människor som skall krävas till ansvarstagande just därför att dom är de lagstiftande personerna i vårt land. Storebtor och samhället går inte att ställa till svars men väl varje enkild riksdags- och regeringsledamot och varfpr inte enskilda personer som alltför ofta följer maktens väg i stället för rättssamhällets. Ett rättssamhälle som blivit alltmer korrupt.
Hälsar
Jan Solk