måndag 20 juli 2009

Senaste opinionsundersökningen: Centerns partiledning bör utöva självrannsakan

United Minds och Aftonbladet presenterade i går en ny väljarbarometer, länk.
Det parlamentarisk läget om väljarbarometern blir valresultat är en mardröm för varje blivande regeringsbildare. Ett av resultaten är två nya partier i riksdagen. Piratpartiet, med 4,2% och Sverigedemokraterna med 4,1%. Dessa två partier tävlar då i samma division som centern och kristdemokraterna. Alla dessa partier ligger i närheten av 4% spärren. 
Folkpartiet och vänstern är snäppet större.

För centerns del finns anledning till självrannsakan. EU valet blev en katastrof.
Målet om att bli ett parti som kommer att få 15% av rösterna är avlägset. 
Lars Weinehalls kommentarer till det allvarliga läget indikerar förträngning.

Partiledningen med Maud Olofsson idkar inte på något sätt självkritik. Det är dags för det. Att centern är ett parti som slår vakt om entreprenörsandan i samhället är bra. Tyvärr har inte Maud Olofsson levererat tillräckligt med resultat för att göra detta trovärdigt. Det är en av förklaringarna till att centern bestraffas i väljarundersökningen.

I frågorna om integritet och modern upphovsrätt är det så kallade öppenhetsprogrammet, länk utmärkt. Hade det förverkligats till större del än vad som skett och använts som rättesnöre av riksdagsgruppen hade läget för partiet sett ut på ett helt annat sätt. Det räcker inte att ha bra åsikter, man måste visa att de genomförs. 
Även här är centerns problem brist på leverans.

Partiledning och partistyrelse lyssnar inte tillräckligt på gräsrötter och liberala företrädare. Fortfarande verkar man hålla fast vid mål som inte är realistiska. Det är inte bra för partiet. Det krävs realistiska mål för att skapa resultat. Omöjliga mål sänker en organisations prestationförmåga. 

För Maud Olofsson personligen kommer ett fasthållande av 15% målet innebära att hon får avgå om partiet får samma valresultat som förra riksdagsvalet. Även förändringar uppåt på 1-2% kommer att tolkas som bakslag. Det är bättre att revidera målen nu och tända partiapparaten i stället för att göra det under galgen.

En mycket klarare politik i integritetsfrågorna är nödvändig. En viktig marering vore om Centern ställer sig bakom ett upprivande av FRA-lagen. I övriga integritetskränkande lagstiftningsfrågor måste ansvariga politiker tydligt och klart säga nej till sådan lagstiftning.

Den enda av de ledande partiföreträdarna som verkar ha förstått allvaret är EU parlamentarikern Lena Ek. Hon är i dag ett mera gångbart namn är Maud Olofsson vad gäller integritetsfrågorna och modern upphovsrätt.

I fildelningsfrågorna bör centern omgående deklarera att man vill ha förändringar i IPRED lagen. En synkronisering av patent- och upphovsrättens skyddstider bör också föreslås.
 
Fildelning för privat bruk måste vara legaliserat före valet. 
Initiativet till detta ska komma från centern.

Det är inte centerns program det är fel på det är civilkuraget att stå upp för centerns hjärtefrågor inom liberala kärnområden som har med nätet att göra som saknas. 

Sedan bör partiledningen gå ut och deklarera en realistisk målsättning om vad partiet ska åstadkomma i valrörelsen 2010.
Då finns förutsättningarna för att centern på nytt blir ett framgångsparti.  



Tack till Markus "Lake" Berglund


5 kommentarer:

grey sa...

Inget fel på ideologin. Inte på medlemmarna. Inte på programmet. Men ändå är det uppenbarligen något som är fruktansvärt fel.
En fundering: Kommer du förbli lojal mot partiet om det fortsätter på samma linje som nu? Jag har svårt att se någon förändring från den inslagna linjen.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ahh, det tog ett tag innan jag såg vad du "tackade" mig för. Tack för tacket, men du har länkat till "öppenhetsmanifestet" från senaste stämman (den i Örebro). Det är ju inte alls samma sak.

Det ursprungliga Öppenhetsmanifestet hittar du här:
Öppenhetsmanifest från 2006 (pdf)

De skiljer sig en hel del åt. Originalet:
"Vi ser idag ett tilltagande övervakningssamhälle. Det gäller exempelvis förslag om trafikdatalagring, rätt för Försvarets radioanstalt att signalspana på trådbunden kommunikation samt rätten att använda hemliga tvångsmedel i förebyggande syfte.
Samtidigt ökar kameraövervakningen och registreringen av medborgarna. Vi blir alltmer övervakade i vardagen, vad vi handlar, vem vi ringer och var vi befinner oss registreras på olika sätt. Vänskapskretsar, matvanor och andra preferenser som borde vara privata blir mer eller mindre allmän egendom.
"

Och det nya om FRA:
"Den stora risken är att staten i för stor utsträckning ger efter för intressen att övervaka och kontrollera sina medborgare.
Centerpartiet eftersträvar det omvända perspektivet: Det är medborgarna som ska kontrollera och övervaka staten!

För att det ska vara acceptabelt med inskränkningar i integriteten måste skälen vara mycket starka. Kraftfulla och effektiva rättssäkerhetsskydd måste finnas på plats, liksom löpande kontroll och utvärdering av verksamheten. Visar det sig att den tänkta samhällsnyttan inte motiverar inskränkningen i den privata sfären ska verksamheten avbrytas. När signalspaningslagen utvärderas vid en kontrollstation år 2011 är det naturligt att en sådan bedömning görs.
"

Jag vet ju vilken formulering jag gillar bäst...

Stefan Mårtensson sa...

Svar till Grey
Jag kommer att vara lojal mot partiet, men jag kommer kraftfullt för att verka för en förändring

Stefan Mårtensson sa...

Tack för ditt påpekande "LAKE". Visst är första texten bäst, men den andra går att använda för att stoppa bl.a FRA lagen som jag skriver om i en senare bloggpost.

weinehall sa...

Mårtensson! Tycker att du är slarvig i din när du utifrån några korta rader i Aftonbladet med anledning av United Minds undersökning i söndags tolkar mig som "förträngd". Mitt kommentar var avvaktande. I min vardag är jag chef för en forskningsinstitution där statistik är ett av huvudämnena. Och jag vet, likväl som du, att sommarundersökningar är särskilt osäkra. Därför - och inte pga av "förträngning" - svarade jag som jag gjorde. Ditt resonemang om behovet av självrannsakan instämmer instämmer jag däremot i. Än viktigare än sommmargallupar är att ta sig en riktig funderare på EU-valets resultat. Därför pågår just nu en eftertankens självrannsakan i Centerrörelsen runt om i landet. En möjlig tolkning till det bedrövliga EU-valresultatet är förstås att vi själva inte varit tillräckligt vassa i våra förslag. En annan att åtgärder inom flera av de politiska områden, där förväntningarna var särskilt stora på centerpartiet, inte levererats, i stor utsträckning på gr5und av att vi ännu bara har 15% av alliansens mandat, och de andra då inte varit beredda att gå oss till mötes. Därför är den externa utvärdering som partistyrelsen initierat med anledning av EU-valet mycket viktig. Utvärderingen blir klar i augusti. Jag och mina kollegor i partistyrelsen ser fram emot en rejäl diskussion om vägval och prioriteringar inom den kommande månaden. Och jag hoppas att den blir allt annat än förträngd!
Hlsn
Lars Weinehall