lördag 12 juli 2008

Lär er ragga grabbar

Finansminister Anders Borg och folkpartiledaren Jan Björklund går ut och föreslår en sänkning av bolagsskatten från 28 till i bästa fall 25%. 
Problemet är att ingen av företagarorganisationerna har sänkning av bolagskatten som prioriterat önskemål. Vem som helst vet att om man ska uppvakta någon eller ragga så är det smartare att ge den som man raggar på något som den gillar. Så gör inte Borg och Björklund. Både Borg och Björklund borde lära sig ragga. Organisationen Företagarna har till exempel varit tydliga i att de vill se en sänkning av de sociala avgifterna först. 

De förnedrande och diskriminerande fåmansbolagsreglerna som kostar statskassan ca 3 miljarder och kostar företagarna 1,5 miljarder extra borde bort omgående. 
Det är en symbolfråga som visar att mindre företagare inte ska bestraffas för att de går bra för dem. Det ska vara ok att tjäna pengar som liten företagare och som storföretagare och man ska behandlas skattemässigt lika. Inte som nu diskrimineras som liten.
Fåmansbolagsreglerna är en av socialdemokratins sämsta påhitt och hör till en tid som inte finns längre. Alliansregeringen måste ta initiativet här och ta den relativt måttliga kostnaden det innebär att avskaffa reglerna i stället för att riskera bli omsprungna av socialdemokraterna även här.

Borgs skattesänkning är inte en skattsänkning. Det är en maskerad skattehöjning. Han är inte ärlig här. Det borde han säga att ränteavdragen (eller räntesnurrorna) för koncerner sticker i ögonen. Statskassan förlorar stora belopp på detta. Det är grunden för förslaget. Inte en önskan att sänka bolagsskatten. Naturligtvis reagerar Svenskt Näringslivs Urban Bäckström på förslaget i en debattartikel i dagens Svenska Dagbladet. Det hade varit ärligare att säga som det är att Borg vill täppa till ett kryphål än att presentera förslaget som en skattesänkning.

En sänkning av de sociala avgifterna med fokus på de mindre företagen skulle kunna vara den ros som skulle uppskattas av Företagarna och speciellt de mindre företagarna. Varför inte radikalt minska avgifterna för den först anställde eller helt avskaffa dem. Tillväxten skapas nu för tiden till stor del i de mindre företagen och tillväxten måste stöttas. De senaste året har antalet arbetstillfällen i de mindre företagen ökat med 80 000. I de större företagen har de minskat med netto. 10 000 arbetstillfällen. Detta talar sitt tydliga språk om var stimulansen bör läggas.

Björklund och Borg lär er de enkla raggningstricken.  Då blir Alliansen uppskattad i stället för 
att bli frågasatt.

Inga kommentarer: