onsdag 30 juli 2008

Dags för landskamp England - Frankrike

Lägg namnet David Cameron på minnet. 
Som de flesta vet är mannen sedan några år ordförande för tories. 
Sedan mitten av 2007 har han och tories haft ett stablit övertag i alla opionsmätningar och han blir sannolikt inom ganska kort tid premiärminister.

Just nu ser vi en situation i Storbrittanien där Gordon Brown kämpar en kamp mot tiden. Efter ett antal spännande år med Tony Blair som följdes av ett antal distanserade år vill nu folket ha förändring. Det kan vara så att det har mindre med Gordon Brown att göra och mer att han förknippas med Blair som gör att folk tröttnat. Han verka röna samma öde som Johan Mayor som efterträdde Margaret Tatcher. De kom båda i fel tid. Båda blir kortvariga eftersom folket vill ha förändring.

Cameron har precis som Reinfeldt i moderaterna och en gång Blair i labour kunnat jobba i det tysta för att profilera om partiet.

I en beskrivning av Margaret Tatchers politik säger han: "revolutionary but also gradually".
Hon genomförde sina reformer utan att annonsera dem i förväg.
Detta är förmodligen en bra beskrivning av den blivande Engelske premiärministerns strategi.

Skillnaderna inrikespolitiskt lär bli förhållandevis små. Vad gäller den offentliga sektorn har hans politisk beskrivits som "Blair without Brown". Som i Sverige är det skola och hälsovård som står högt upp på den politiska dagordningen.

Det blir i stället i moralfrågor och synen på familjen där det kommer att bli förändring.
Han verkar inte heller vilja inskränka medborgarnas integritet lika hårt som labour gjort för att beskydda sig mot terrorister. Bra, i ett land som borde kallas övervakningskamerornas förlovade land.

EU politiken däremot lär förändras. 
Cameron och tories är emot "Big European bureucracies" precis som de är emot stora nationella byråkratier. Därför kommer vi att se ett England som kräver effektivitet och ett minskade EU subventioner. 
Något medlemskap i Euron blir det inte.

Bland det mest väsentliga blir kanske att det blir folkomröstning om Lissabon-fördraget.
Den snabbtur till godkännande och Frankrike försöker sig på är på väg mot ett tvärstopp.

Med David Cameron i Downing Street 10 kommer det att bli landskamp mellan England och Frankrike.

Inga kommentarer: