tisdag 17 augusti 2010

Höga personskatter är dålig miljöpolitik

Klimatsmart är ett ganska nytt ord i svenskan. Att det hänger ihop med miljömedvetenhet är en självklarhet för de flesta. På något sätt verkar det som om engagemanget kring klimatet är lättare att väcka och sedan försvinna bort ett tag. Miljöfrågorna däremot finns hela tiden i bakgrunden. Däremot är det lätt att de hamnar lite i bakgrunden, men de finns alltid kvar.

Vad som mera sällan talas om är; beteendet, förhållningssättet till miljön. Här harAllians och Rödgröna olika infallsvinklar. För de Rödgröna är förbud och höga skatter helt centrala. I ett Allianssamhälle är det medvetna och fria miljövalet som är det viktigaste, även om det inte kommuniceras så klart som man borde.

Bilen är inte en miljöbov i sig. Det är hur den är konstruerad, vilket bränsle den drivs med osv som spelar roll. Dessutom är det centralt hur den används. Tyvärr blir bilister utmålade som bovar.

Det stämmer inte riktigt. En del är det säkert och andra är det definitivt inte. De som ständigt investerar i bilar med modern och miljövänlig teknik är faktiskt miljöhjältar. Utan dem finns ingen marknad och utan marknaden finns inga produkter till rimliga priser. Att köpa elbilen Tesla är ett exempel på medvetna miljöval som är attitydförändrande.

Vissa miljöpartister vill avstå från att bygga nya vägar eftersom det bara skapar mer biltrafik. Det är fel stategi. Attityder och beteenden måste förändras och de kommer inifrån. Då får inte miljöpolitiken bli allt för mycket av storebrorspolitik, med många förbud. Stimulans av goda miljöbeteenden är en mycket bättre väg.

Detta går hand i hand med kommersiell teknisk utveckling som skapar nya miljöprodukter.
Svenska Dagbladet skriver om ett sådant företag i dag, länk. Det är en web-tjänst. Grundaren Magnus Tallhamn beskriver produkten så här: "Ingen vettig människa lämnar huset med vattenkranarna på. Tyvärr är vi inte lika duktiga när det gäller energi. Vi bygger därför en produkt som levererar värde och tillfredsställelse utöver rena besparingar. Den kombinerar en mängd heta områden som spel, sociala medier, informationsutvinning, beteendeanalys och annonsering."

Enda problemet med företaget och uppfinnaren är att de finns på USAs västkust. Ett av skälen är säkert de höga svenska skatterna. Tyvärr en den brutala sanningen att ett högt personskattetryck motverkar en bättre miljö. Detta är ytterligare ett skäl till att välja Alliansen istället för högskatteivrarna, de Rödgröna.

Rut är faktiskt också en miljöreform sett i det perspektivet.

Alliansens politik skapar bättre miljö. Lägre personskatter och bättre miljö hör ihop.

Andra bloggar: Magnus Andersson,
Andra medier: DN

2 kommentarer:

Kenneth Ehrnstedt sa...

"Allting går att sälja med mördande reklam" Att få alliansen hela politik till att tolkas som miljövänlig var ju rätt roligt. Det som oroar mig är att du inte verkar ironisera denna gång utan mena allvar. Jag delar din uppfattning om att miljöhänsyn skapas genom beteende och kunskap inte förbud, jag lärde mig en gång när jag var i "Miljöbranschen" att att för att nya prylar eller tjänster ska funka så måste balansen stämma emllan tre saker.

Miljömässigt önskvärt
Ekonomiskt försvarbart
Tekniskt möjligt

En eller två av tre räcker inte.

Välkommen tillbaka förresten.

Stefan Mårtensson sa...

Tack och tack för kommentar Kenneth.
Håller med dig om att alla tre kriterierna bör vara uppfyllda.

Ser fram mot möten och debatter under hösten.

Hoppas du haft en skön sommar

Vänliga hälsningar

Stefan