måndag 27 april 2009

Sahlin: mest lik Pelle Svanslös eller Per Albin Hansson?

När andra världskriget bröt ut talade Per Albin Hansson i radio. Det var den 27 augusti 1939. Hans klassiska ord var " Sveriges beredskap är god". Exakt en månad tidigare hade Gösta Knutsson gett ut "Pelle Svanslös på äventyr".

Mona Sahlin försöker följa upp sin företrädares ord i Svenska Dagbladet. Budskapet är: "Min ställning är stark", länk

Det stämmer lika lite som Hanssons ord om Sveriges beredskap. Skillnaden är att ingen genomskådade Hansson. Det gör de flesta med Sahlin. Sanningen om Mona ligger närmare Gösta Knutsson. Vi ser en "Mona Svansös på äventyr". Precis som Pelle är hon lite mobbad av de andra katterna. Bill och Bull finns där och även den elake Måns, gestaltad av Göran Persson. 

Det är kris i socialdemokratin. Man tycker att det vore klädsamt om även ordföranden erkände det. Trupperna i Skåne vänder sig mot ledningen och vi kan tala om ett myteri. Det slapp Per-Albin. 

När man talar med ledande socialdemokrater så slås man av hur många av dem som tappat gnistan. Precis som inför förra valet ser man ytterligare ett val framåt.

De ligger två kontrollpunkter framför Mona Sahlin i nära framtid. 

Den ena är första maj. Wanja "Bonus" Wedin talar inför massorna i Stockholm. Ett djärvt grepp. Man kan andra varför inte Margot Wallström övertalats att tala. Hon skulle ha kunnat elda massorna till att rösta vid nästa kontrollpunkt. Man undrar varför hon avstår? Det kan vara så enkelt att ingen frågade henne?

Den andra är EU valet den 7 juni. Valresultatet för socialdemokraterna måste för att vara godkänt för Mona inte vara lägre än förra valet. 38% av valmanskåren röstade förra gången.
Jokern hette den gången Junilistan.

Om det inte blir godkänt vid någon av kontrollstationerna kommer socialdemokraterna att se sig om efter en ny partiledare. 

Bäst svar på frågan om vem det i så fall blir ger sannolikt någon av de internationella vadhållningsfirmorna. Kandidaterna själva lär alla svara nej fram till någon av dem plötsligt blir vald.

Andra media: Expressen, Aftonbladet,

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Bara det faktum att Mona måste proklamera "Min ställning är stark" får mig att fundera på VARFÖR hon måste säga det.

Det skapar i alla fall inte mycket förtroende för att hennes ställning verkligen ÄR stark...

Ture sa...

Antingen kan man som M. Sahlin med flera sticka huvud i sanden och inte inse att man faktiskt har fundamentala problem. Problem som består i att man bildat en rödgrön allians där åsiktsskillanderna är så enorma att de i praktiken omöjligör formulerandet av en trovärdig politik.

Eller får man hitta på något radikalt och då får man nog överväga både vem som är bäst lämpad att leda partiet och vem som är lämpliga samarbetspartners.