fredag 1 februari 2013

Rapport från Värmdös riksdag, kommunfullmäktige

Hänt i Värmdö
Värmdös riksdag, kommunfullmäktige sammanträdde i onsdags, länk.

En första reflektion rör de ledande politikerna klädsel. Signalen är tydlig bestämmer du är det mörk kavaj som gäller eller möjligen klänning. Den enda avvikaren är kommunalrådet Peter "Farbror Frej" Frej. Han håller sig till bruna kavajer.

Bland "nästankommunalråden" eller samordnare som det heter på byråkratspråk har miljöpartisten Max Ljungberg anamma klädstilen makthavardressen. Folkpartisten Fredrik Sneibjerg däremot verkar mena att "mjukislooken" är den rätta.

En annan observation är hur dåliga de ledande majoritetspolitikerna är retoriskt. Om man jämför dem med oppositionen. Får de närmast genomgående icke godkänt.

En av de mera märkliga debatter rörde om den svenska flaggan ska finnas på podiet vid kommunfullmäktiges sammanträden. Det som skapade problemet i debatten var att förslaget kom från en sverigedemokrat. Den politiska ledningen behandlade därför inte ärendet med den noggrannhet som krävdes. Eftersom förslaget kom från en sverigedemokrat man skulle stoppa förslaget och det närmast till vilket pris som helst.

En klok politisk ledning hade i stället lagt tid på en motivering för att bifalla förslaget. En motivering som hade inkluderat alla Svenskar. Nu distanserar sig den politiska ledningen från den svenska flaggan. På så sätt låter man den bli allt mer av Sverigedemokraternas flagga. Detta är ingen bra utveckling. Den Svenska flaggan hör hemma på kommunfullmäktiges möten, menar bloggen!

Debatten om förvärvet av Värmdövallen ABs byggnader, länk visade på minst ett rejält magplask. Det stod Peter "Farbror Frej" Frej för. Som livsmedelshandlare menade han att alla partier val lika goda kålsupare i detta ärende. Det fick oppositionen att tända till.

Sanningen är att majoriteten har misskött ärendet. Det sörplande med soppan som Peter Frej talar om är förbehållet de ledande politikerna. Hade man gjort sin hemläxa och gett skattebetalarna valuta för sina arvoden hade detta aldrig utvecklats till den skandal det nu blivit.

Nu beslutade majoriteten att köpa byggnaderna för 39,6 miljoner kronor plus moms. Den samlade oppositionen och  folkpartisten Olle Markstedt lade ned sina röster. Man får hoppas att politikerna har kvalitetssäkrat förvärvet. Det vore olyckligt om det visar sig finnas fler skandaler relaterad till bygget. Närmast är det viktigt att få klarlagt att inga oegentligheter finns relaterad till entreprenaderna vid bygget.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag undrar om du kan titta på/eller har tittat på hur det ser ut med politiska familjer i kommunen?