söndag 24 februari 2013

Snart dags för Maramö-mötet

Maramömötet börjar snart.
Platsen ligger i djupaste Entreprenörssverige, i Småland.
Annie Lööf är värdinna för sina allianskollegor. Hon tar emot på hemmaplan.

Idén med mötet är att få upp ångan i allianssamarbetet.
I Maramö styr Hans-Göran Johansson som kommunstyrelsens ordförande. Han är pappa till Annie. I Värnamo är centern näst största parti i fullmäktige med 11 mandat. Hela fullmäktige består av 51 mandat. Partiledarna i Alliansen kommer till centerland. Ett land som blir allt mindre.

För Annie Lööf kunde mötet inte fått en sämre inledning.
En klar majoritet av centerns väljare ser Annie Lööf som en belastning, länk.

Att lyckas som partiledare är inte bara en fråga om talang och kompetens. Det är också fråga om att få medias gunst och ha en smula tur. Inget av detta har Annie Lööf haft.
Inte heller har hon haft marginalerna på sin sida. Sanningen är att det beramade idéprogrammet hade kunnat bli en riktigt succé. Några illa valda formuleringar och dåligt kommunikationshantverk var skillnaden mellan katastrof och succé. Nu blev det mer av det senare.

För det tidigare politiska underbarnet krävs det nu resultat från Maramö för att att hon ska få förtroendet att leda partiet över valet. Förtroendet för Annie Lööf börjar på allvar sina.
Partistämman den 22-24 mars i Upplands Väsby kommer att bli Annie Lööf eldprov.
Det slitna uttrycket vinna eller försvinna blir verklighet både för Annie Lööf och för partiet.

Om Lööf tvingas lämna kommer med stor sannolikt miljöminister Lena Ek att ta över som ny partiledare. Paradoxalt nog står de för samma liberala grundsyn, men Lena Ek är mera street-smart och har en gedigen politisk erfarenhet.
Med sin bakgrund som bosatt i Valdemarsvik, flerbarnsmor, jurist och långa politisk erfarenhet så kan hon klara att lotsa partiet i en liberal riktning. Lena Ek har dessutom en erfarenhet av att förlora en maktkamp om en partiledarpost. Den maktkampen förlorade hon mot Maud Olofsson. I stället blev Lena EKs spelplan, Europaparlamenterarikerns. Det var faktiskt Annie Lööf som plockade tillbaka Ek till den politiska hetluften och miljöministerposten.


Inga kommentarer: