fredag 6 mars 2009

Frivillig avgift för fildelning en möjlighet

STIM publicerar en undersökning som visar att fildelare vill betala, rapporterar DN, länk.
Resultatet är ett slag i ansiktet på Ifpi och andra som påstår att man inte kan konkurrera med the Pirate Bay och Mininova. 

Det är bristen på kreativitet hos upphovsrättsindustrin som är problemet och inte att människor inte vill betala. Ifpi jobbar i allt mer av uppförsbacke. Det visste vi redan tidigare. Det är bara industrin som inte vill inse detta.
  
Storkonsumenterna är mest intresserade av att betala. 54% av de tillfrågade har intresse för att teckna ett fildelningsabonnemang. 
50% av de tillfrågade vill betala mellan 50 och 149 kronor 
28 % vill betala under 50 kronor och drygt 
18% är beredda att betala mer än 150 kronor per månad.

Stim har ett förslag till en frivillig musikavgift till bredbandsabbonemang.

Äntligen ett konstruktivt förslag om fildelning

2 kommentarer:

Donsan sa...

Släpp all "illegal fildelning" fri!!

Allt prat om att "de måste ha betald" - alla sk förslag till "alternativa lösningar" och alla hänvisningar till "lagliga" tjänster är bara DIMRIDÅER avsedda för att hjärntvätta oss att tro att den "illegala fildelningen" är kriminell och skadlig - Kriminaliteten ligger dock i det faktum att den svenska upphovsrätten har blivit VÅLDTAGEN av fega svenska politiker som har böjt sina ryggar för i huvudsak AMERIKANSKA särintressen som nu har ENSAMRÄTT på att tolka den svenska upphovsrätten

VARFÖR vi skall betala för nya "tjänster" förklaras aldrig - man hänvisar till upphovsmän som måste få betald - men har ALDRIG kunnat påvisa att dessa lider ekonomisk av den "illegala fildelningen" - Det finns överhuvutaget INGA BEVIS som kan länka den "illegala fildelningen" till några som helst negativa effekter.

Ni som tror dessa utsagor - för i tiden trodde man att "världen var platt" - det lät trovärdig - men vetenskapen har lärt oss annorlunda - Idag lär vetenskapen oss att den "illegala fildelningen" är BRA för samhället och upphovsmän - vad än sådana redan MYCKET välbestälda marionetter som Ulvaeus - Wiehe - Gessle - Guillou - Marklund - Sauk - Dahlberg mm försöker pådyvla oss.

Det ENDA raka är att släppa ALL fildelning som sker utan kommersiella vinstintressen FRI!! - TIO ÅR av "illegal fildelning" lär oss att det inte finns NÅGRA belägg för att en sådan lösning skulle vara till skada för NÅGON - Vi behöver en digtal ALLEMANSRÄTT på internet till gagn för HELA folket - Låt inte dom i huvudsak AMERIKANSKA särintressena bestämma över den svenska upphovsrätten. - Den instiftades ALDRIG för att kunna använda som ett vapen MOT folket.

Vi har blivit förda bakom ljuset!! - Kontroll- och övervakningslagar instiftas helt på lösa SPEKULATIONER och särintressenas PROPAGANDA - Reinfeld och Ask har ALDRIG kunnat hänvisa till trovärdiga larmrapporter eller forskningsresultat som kan legitimera den lagstiftningsiver som pågår mot minst TVÅ MILJONER normal hederliga svenska medborgare - ALLA har säkert minst en fildelare i bekantskapskretsen - eller t om ett barn - barnbarn - en god vän. - Vill du verkligen att dessa skall kunna hotas - utpressas och eventuellt åtalas av PRIVATA särintressen med intressen i att dels åtala så många som möjligt och dels få BETALD så mycket som möjligt?

Rösta PIRATPARTIET i nästa val - hjälp dem över 4% strecket och sänd en signal till dom etablerade partierna att nu får det vara NOG med alla facsistlagar typ FRA - IPRED och myglet i EU för att driva igenom ytterligare lagar som beskär våra demokratiska rättigheter!!

Stefan Mårtensson sa...

Idéen om en digital allemansrätt är bra. Den skulle passa bra som del i våra grundlagar. Jag delar din uppfattning om att fildelning som sker utan vinstintresse självklart ska vara laglig.

Det finns bevis för att fildelning av bra upphovsrättsinnehavarna. Den tjänar faktiskt på den sett i ett större perspektiv.

Frivillig betalning som STIM föreslår är ett annat sätt att resonera för industrin än det gamla vanliga "pay per view". Som diskussionsinlägg förtjänar det positiv uppmärksamhet.

IPRED lagen hör inte hemma i en rättsstat. Polisen ska organiseras av staten. Upphovsrättindustrin ska inte särbehandlas.

Det är fel att politikerna låter sig styras av upphovsrättsindustrin i den omfattning man gör.

Alla liberala krafter måste hjälpas åt att vrida utvecklingen rätt.