fredag 27 mars 2009

Mona Sahlin: Höjda skatter ska lyfta Sverige ut ur krisen

Mona Sahlin är ute tillsammmans med Thomas Östros och tänker högt igen, länk

Idén är att höja inkomsterna för höginkomsttagarna, återinföra förmögenhetsskatten och straffbeskatta dyra hus. Hela kalaset ska ge 5 miljarder och de ska raskt överföras till kommunerna. 
Populistiskt så det förslår. 

Det verkar inte som om Östros och Sahlin tror på att hårt arbete ska ta Sverige ut ur krisen. Det är verkligt illa. Rätt medicin enligt dem är att omfördela den kaka som redan finns. Det skapar inte mer. Det skapar mindre. Dessutom försvinner en del pengar i röret under transporten. Jag tror att de flesta väljare inser detta.

Tvärt om måste vi stimulera entreprenörer och utveckling. Det görs inte genom att återinföra förmögenhetsskatten och öka marginaleffekterna.

Den enda skatt som borde höjas just nu är tobaksskatten eller hur Mona?

Andra media: DN,

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Haha. Ja, gärna, höj tobaksskatten.

Jag tror att alla, utom Mona & Co, inser att de skattehöjningar de föreslår inte tar Sverige ur krisen.

Däremot kan de möjligen i viss mån finansiera en del av de förslag de har.
Dessa är dock lite "lustiga", om man vill se dem som jobbskapande, som vägar ur krisen.
Utbildning till unga liksom kunskapslyft kan mildra effekterna för den enskilde på kort sikt, och möjligen även på lång sikt. Men de ger nog inget lyft just nu ur krisen.
Pengar till kommunerna ger inga nya jobb. Möjligen kan de hjälpa kommunerna att behålla en del anställda. Det är ju bra.
Att reparera arbetslöshetsförsäkringen är i och för sig angeläget, men det ger inga nya jobb. Och förhindrar knappast uppsägningar heller.
Återstår "gröna jobb". Beteckningen är väl lite väl generös för det de föreslår. Men det är i alla fall ngt i rätt riktning. Jag är dock lite frågande till att bygga nya hyresbostäder. Av det enkla skälet att kostnaderna att bygga OCH BO ä för höga i Sverige. Bara bonus-direktörer har råd att bo i nya lägenheter, men de köper väl egna herrgårdar i st. Kanske kan krisen pressa kostnaderna en del, men inte nog mycket.

Dessutom är Sverige inte isolerat från omvärlden.

Anonym sa...

Mårtensson svamlar och insinuerar i brist på elementär tankereda. Höjda skatter ger jobb då offentlig anställning möjliggörs utan belastade statsfinanser medan skattesänkningar däremot saknar stimulanseffekt i rådande läge med skyhög sparbenägenhet. "Mantrat "entrepenörsanda" är alltså helt frånkört. (Hur mycket entrepenerar Mårtensson själv, för övrigt. Han säkrar nog sina stålar, misstänker vi!)

Ypperligt av (s), alltså. Den samhällseknomiskt helt irrationella borgerliga skattesänkningshysterin, som enbart tjänar de välbeställdas uppskrämda och aggressiva egoism, driver vårt samhälle mot undergång.

- Peter Ingestad, Solna, nationalekonomiskt spetskompetent

Lars-Erick Forsgren sa...

Krax. Kolla gärna in min blogg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/ogenomtankt-om-kris-och-skatter-fran-s.html