söndag 1 mars 2009

Sensationell nyhet: bloggare är också människor

Bloggare går inte bara klädda i säck och aska avslöjar DN i en artikel i dag. Det får närmast betraktas som en sensation att bloggare äter och betalar hyran. Är det någon som verkligen kände det tidigare?

Jag ser inte att DN artikeln är ett scoop på något sätt. Man kan fråga sig var det journalistiska bragden ligger? Artikeln som sådan är tendentiös och verkar vilja smutskasta bloggosfären. Det svärtar ner Dagens Nyheter själv. FRA debattens nej-sägare som skapade bloggbävningningen gör det från många olika utgångspunkter och från olika bakgrunder. Det är självklart att den övervägande majoriteten bland nej sidans debattörer är sanna liberaler,idealister och allmänt engagerade. De som inte är betalda är i majoritet. Några få kan ha fått betalt.

Dagens Nyheter har av lätt insedda skäl starka motiv att smutskasta bloggosfären. Det gjorde det journalistiska jobb som DN underlät att göra. Piratpartiet är en utmanare inom den liberala sfären. På det sättet utmanar man den slumrande liberalism som DN står för. Piratpartiet har varit effektiva på att bygga en plattform som inte är byggd på gammelmedia.
Det är i sig ett hot för DN. Huruvida Piratpartiet är ett trovärdigt liberalt alternativ är en annan frågeställning.

DN publicerar artikeln samtidigt som remissinstanserna har lämnat sina synpunkter på FRA 2.0. Vems ärenden går DN när man just vid denna känsliga tidpunkt gör "ett avslöjande reportage om nej sidan"? I vart fall är det inte de oberoende liberala åsikter man tidigare sa sig företräda. Möjligen kan man vilja ge folkpartiet en hjälpande hand. 

Vad gäller de uppgifter om betalningar åt olika håll hoppas jag man haft ett källkritiskt förhållningssätt. Vissa av de "utpekade" verkar ha en annan syn på betalningsströmmarna än den DN torgför i artikeln.

En annan fråga som dyker upp är när vi ser det "grävande" reportaget. Vem har finansierat ja-kampanjen i FRA frågan? Hur mycket har FRA själv spenderat på PR-konsulter och hur mycket har försvardepartementet betalat ut i ersättning? För balansens skull vore det reportaget välkommet. Det mesta talar för att bloggosfären får gör jobbet igen.

Reportaget gör inte att jag känner att en prenumeration på DN känns speciellt lockande.

Andra medier: DN,

Inga kommentarer: